Voiko Naton apuun enää luottaa? Latvian entinen Suomen suurlähettiläs Anna Zigure on huolissaan Venäjän ja Yhdysvaltojen keskinäisestä kuhertelusta.

Teksti ja kuvat Miikka Järvinen — Seura 8/2017

Tarjolla on jääkylmä kylpy. Silti luutnantti Tyler Rauenzahn ja laskuvarjojääkäri Dustin McGraw ilmoittautuvat vapaaehtoisiksi.

Amerikkalaiset harjoittelevat talvisodankäyntiä järven jäällä Adazin sotilastukikohdassa Latviassa.

Jäihin putoavan sotilaan pelastaminen käydään läpi ensin teoriassa. Harjoituksen johtaja kapteeni Eduards Šinkuns ohjeistaa:

”Kaksi etummaista auttaa pudonneen avannosta. Pari seuraavaa suojaa selustan. Pelastettu toveri riisutaan, kuivataan, puetaan kuiviin vaatteisiin ja peitellään makuupussin sisään ahkioon. Jokaisella on tässä oma tehtävänsä.”

Rauenzahnin ja McGrawn tehtävä on harjoituksessa vaativin — tai ainakin viilein.

Pian nähdään, kestääkö jenkin persaus jäävettä.


Seura 31/2016

Kuva: Miikka Järvinen / Otavamedia

Entisaikojen kulkutaudit rutto ja lepra voidaan parantaa antibiooteilla ja polio on nujerrettu rokotuksilla. Mihin tarkoitukseen USA ja Venäjä säilyttävät isorokkoa, joka julistettiin hävitetyksi 1980?

Teksti: Miikka Järvinen, Seura 31/2016

Euroopan historiaan kuuluneet kulkutaudit ovat kadonneet kartalta tai harvinaistuneet hygienian parantumisen ja modernin lääketieteen keksintöjen myötä.

Polio, lepra, rutto ja isorokko ovat hävinneet Euroopasta. Kolmesta ensin mainitusta on tullut kehitysmaiden vitsauksia, joiden tärkeimmät leviämismekanismit ovat köyhyys, tietämättömyys ja sota.

Poliota ja isorokkoa yhdistää se, että molemmat ovat virustauteja, joihin on olemassa ennaltaehkäisevä rokote mutta ei parantavaa hoitoa. Kumpaakaan ei esiinny eläinkunnassa vaan ne leviävät ainoastaan ihmiseltä toiselle.

Rutto ja lepra taas ovat bakteerin aiheuttamia sairauksia, jotka on mahdollista hoitaa nykylääketieteen keinoin, antibiooteilla.

Rutto puolitti Euroopan väestön

Rutto on Yersinia pestis -bakteerin aiheuttama herkästi tarttuva tauti. Tunnetuin epidemia, 1300-luvun musta…


Seura.fi 5.8.2016

WHO:n rokotustutkijat tekevät kenttäkokeita Guinean Katongouroussa. Kuva © WHO / S. Hawkey

Tartuntatautien käyttö biologisena aseena sodassa tai terrori-iskussa on kauhuskenaario, johon jota vastaan ei puolustauduta tykeillä ja ohjuksilla vaan pipeteillä ja koeputkilla.

Teksti: Miikka Järvinen, Seura.fi 5.8.2016

Historian tuhoisin kulkutauti isorokko tappoi olemassaolonsa aikana ihmisiä enemmän kuin muut kulkutaudit yhteensä. Kuolonuhreja oli vain 1900-luvulla 300–500 miljoonaa. Tehokkaan rokotusohjelman ansiosta virustauti julistettiin hävitetyksi 1980.

Viime vuosina Länsi-Afrikassa epidemiaksi levinnyttä ebolaa vastaan kehitetään parhaillaan rokotetta, jonka arvioidaan valmistuvan vuosina 2017–18.

Biologisten uhkien osaamiskeskuksen ja sotilaslääketieteen keskuksen tutkimus- ja kehittämisosaston johtaja, professori Simo Nikkari kertoo, että ennen Neuvostoliiton romahtamista Suomen itänaapurissa tutkittiin ebolan käyttöä biologisena aseena.

”Kun biologiset aseet kieltävä kansainvälinen sopimus allekirjoitettiin 1970-luvulla, Neuvostoliitto aloitti mittavan hankkeen, jossa tutkittiin verenvuotokuumetta aiheuttavien ebola ja marbug -virusten käyttöä biologisessa sodankäynnissä. Kun Neuvostoliitto kaatui, ohjelmasta tihkui tietoa…


Seura 22/2016

Kenia on uhannut sulkea maan pakolaisleirit, joilla asuu 600 000 ihmistä. Maan toiseksi suurin leiri on Kakuma. Siellä asuu yhtä paljon ihmisiä kuin Turussa.

Teksti ja kuvat Miikka Järvinen, Seura 22/2016

Kakuman pakolaisleirillä keskipäivän aurinko nostaa pölyn ilmaan joka askeleella. Lämpötila on kivunnut 40 asteen paremmalle puolelle. Kenian toiseksi suurimmalla pakolaisleirillä on 190 000 asukasta, saman verran kuin Turussa. Leveän, päällystämättömän pääkadun varrella käydään kauppaa ja pelataan palloa.

Taloista suurin osa on rakennettu aaltopellistä tai muurattu savesta. Tilaa autiomaassa on rajattomasti. Kaikesta muusta onkin sitten puutetta. Kenia ilmoitti toukokuun alussa sulkevansa maan pakolaisleirit turvallisuuden vuoksi.

Keniassa terrori-iskuja tehneen islamistisen Al Shabaab -järjestön väitetään käyttävän pakolaisleirejä tukikohtinaan. …


Seura 4/2016

Tunneli Tallinnana porataan peruskallion läpi TBM-koneella, jonka pyörivän pään kovametallirullien paine murentaa kovankin kiven.

Helsingin ja Tallinnan välille suunnitellaan pisintä koskaan rakennettua vedenalaista rautatietunnelia. 85 kilometriä pitkä tunneli kulkee syvimmillään 200 metriä meren pinnan alla.

Teksti Miikka Järvinen, Kuvat Amberg Engineering, Sweco, Seura 4/2016

Tallinnasta Helsinkiin suunniteltava rautatietunneli on futuristinen hanke täynnä kysymysmerkkejä. Jos se toteutuu, mittakaava ja hinta tulevat nousemaan ennen näkemättömän kokoisiksi.

Hintaa hankkeelle on laskettu kertyvän 7–13 miljardia euroa, mikä vastaa 13–24 prosenttia Suomen valtion vuoden 2016 budjetista. Rakennustöiden on arvioitu alkavan vuosina 2025–30 ja kestävän 8–10 vuotta.

Onko tämä suuren luokan unelma, jopa suunnatonta hulluutta vai ehkä sittenkin järkihanke?


Seura 3/2016

Ilkka Lampi perusti balettiryhmän miehille, jotka olisivat halunneet tanssia, mutta eivät uskaltaneet.

Teksti ja kuvat: Miikka Järvinen, Seura 3/2016

Seitsemän miestä makaa lattialla, jalat seinää vasten. Jalkaterät on nostettu listalle, joka kulkee parinkymmenen sentin korkeudessa. Jokainen tunti alkaa venyttelyllä: kierretään lonkkia auki varovasti.

”Baletista tuttu seinää kiertävä tanko on bar. Tämä on sen lattiaversio wall bar,” kertoo tanssinopettaja Ilkka Lampi.

Osa oppilaista on tullut tunnille suoraan töistä. Ryhmän pappi Jaani Vilkkilä on jättänyt liperit ja mustan puvun työpaikalleen. Touko Liikonen on insinööri ja Aki Vuokko lääkäri. Tussilla koristellussa teepaidassa tanssiva Lauri Niskanen on lastenhoitaja.

Parin miehen kasvoilla häivähtää tuskainen rypistys. Ilkka asettautuu oppilaiden kanssa samaan riviin jalkapohjat seinää vasten ja näyttää mallia.


Seura 1/2016

Maanjäristys vei keväällä Nepalissa 9 000 ihmisen hengen ja tuhosi puoli miljoonaa taloa. Nyt vuoristokylissä pelätään talvea ja palellaan hökkeleissä.

Teksti ja kuvat Miikka Järvinen, Seura 1/2016

Kaatosade hakkaa kattoa ja ohutpeltisiä seiniä. Katon rajasta soljuu ulos savuvana. Majaa lämmittää nurkassa palava nuotio.

Bimala Thamin sy­lissä on kuukauden ikäinen Asmita-tytär. Savu kutittaa kurkkua, vauva yskäisee.

”Olin Charikotin kaupungissa, tunnin matkan päässä kotoani, kun maanjäristys iski. Ihmiset säntäilivät epätoivoisina ympäriinsä”, Bimala kertoo.

”Pelkäsin kuollakseni ja ajattelin vain, mitä perheelleni on mahtanut tapahtua. Halusin kotiin, mutta kukaan ei tahtonut lähteä ajamaan. Kun lopulta löysin bussin ja pääsin kotiin, näin, että meidän ja naapureiden talot olivat romahtaneet.”

Bimala oli raskaana ja hänellä oli nälkä. Syötävää ei ollut. Kaikki ruoat olivat jääneet kotitalon raunioihin…


Seura 39/2015

Poliisi tutkii Espoossa, miten kaupunki onnistui kadottamaan tuhansia tietokoneita. Vastaus yllättää.

Teksti Miikka Järvinen, Seura 39/2015

Espoossa liikkui jo viime talvena huhuja, että poliisi tutki kaupungilta kadonneiden tietokoneiden kohtaloa.

Kateissa oli 9 600 tietokonetta, kannettavaa, tulostinta ja näyttöpäättettä, jotka oli vuokrattu kaupungin työntekijöiden ja koululaisten käyttöön.

Koneiden arvo on useita miljoonia euroja.

Huhut saivat vahvistuksen kesäkuun alussa, kun Espoo tiedotti poliisitutkinnasta. Tutkintapyyntö oli tehty jo joulukuun alussa, mutta siitä kerrottiin julkisuudessa vasta seitsemän kuukautta myöhemmin. Virkavallalle haluttiin näin antaa etumatkaa tutkinnan turvaamiseksi.

Länsi-Uudenmaan poliisi epäili törkeää kavallusta. Tutkintalinjoja oli useita, mutta yksityiskohdista poliisi oli vaitonainen.

Poliisi ei sulkenut pois vaihtoehtoa, että koneet olisi myyty eteenpäin.

Epäilyttäviä laskuja

Kadonneet laitteet oli vuokrattu elinkaaripalveluna Fujitsulta…


Seura 36/2015

Jari Louhelainen selvitti dna-tutkimuksella Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden. Voisiko samalla menetelmällä saada selville Kyllikki Saaren tai Jukka S. Lahden murhaajat?

Teksti Miikka Järvinen, Seura 36/2015

Sarjamurhaajajahdista kertova kirja Viiltäjä-JackKuinka paljastimme murhaajan teki dna-tutkija Jari Louhelaisesta kansainvälisen julkkiksen.

Kun englanninkielinen ensipainos ilmestyi tasan vuosi sitten, Louhelainen istui kustantajan ja pr-toimiston mediakoulutuksessa. Kun mies ei puoleen tuntiin sanonut mitään, häneltä kysyttiin, mikä oli hätänä.

”Tajusin siinä pöydän ääressä ensimmäistä kertaa, että tästä saattaa tulla todella iso juttu”, Lohelainen sanoo pikavisiitillä Helsingissä.

”Sen jälkeen olen ainakin oppinut antamaan haastatteluja ja käyttämään nappimikrofonia. Niinkin on käynyt, että olen unohtanut mikrofonin päälle, kun kävin vessassa. Filmiryhmällä oli hauskaa.”

Innostus perhosista

Helsingissä syntynyt Louhelainen hurahti luonnontieteisiin jo koulupoikana.


Iltalehti 31.3.2015

Jalkaterästä alkanut tulehdus oli viedä 12-vuotiaan Neelam Shahin hengen. Amputaatio oli ainoa vaihtoehto.

Lepra on antiikin ajan pelätty tartuntatauti, josta liikkuu enemmän tarinoita kuin tietoa. Yksi maailman pahimmista epidemioista jyllää tälläkin hetkellä eteläisessä Nepalissa.

Teksti ja kuvat Miikka Järvinen, JANAKPUR / Iltalehti 31.3.2015

Ovesta astuu mies, jonka kämmenet ovat käpristyneet. Yksi sormista puuttuu. Lääkäri Krishna Lama puristaa tynkää, mutta potilas ei tunne kosketusta.

Nathuni Mandalin, 60, tarina on leprapotilaalle tavallinen. Ensin lähti tunto sormista. Peltotöissä käteen tullut haava tulehtui. Kun jalkaan kehittyi ärtynyt haavauma, Mandal hakeutui hoitoon.

Lepran aiheuttava bakteeri löydettiin jo vuonna 1873, mutta siihen tehoava lääkehoito vasta 1982. Taudin vaarallisin piirre on ihon tunnottomuus. Kun ihminen ei tunne kipua, pieni kivi kengässä voi johtaa tulehtuneeseen haavaumaan ja jopa verenmyrkytykseen. Osa lepran aiheuttamista raajojen epämuodostumista voidaan korjata kirurgisesti, mutta hermovauriot eivät parane.

Potilas…

Miikka Järvinen

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store