Cum ar putea contraataca Dragnea

PSD nu mai pare dispus să plătească capetele sparte de oamenii președintelui său

Dragnea are o mare problemă. Eșecurile din ultima lună sunt asociate în primul rând cu oamenii săi, cu Ministerul de Interne și Carmen Dan, care, înainte de a fi pesedistă, e teleormăneancă și omul loial al lui Dragnea. Emami mult o problemă a lui Dragnea și mai puțin o problemă a PSD, care a trebuit să deconteze nemulțumirea populară față de o elită aproape exclusiv supusă lui Dragnea și care nu mai e dispus să plătească capetele sparte și gazate de oamenii lui Dragnea.

Aflat în defensivă, fără a găsi un narativ învingător pe tema violențelor din 10 august, Liviu Dragnea ar putea apela la tema familiei tradiționale pentru a se asocia unei teme populare, cu tentă naționalistă și tradițională, care merge bine cu Centenarul și antisoroșismul.

Dragnea ar putea cere chiar ajutorul Bisericii Ortodoxe pentru a scăpa din fundătura în care a intrat după boacănele lui Carmen Dan și ale Jandarmeriei. O astfel de temă ar putea remobiliza PSD-ul și reconecta partidul cu susținătorii, mai ales cu cei din mediile tradiționale, ar mai putea înviora publicul partidului, demoralizat după acțiunile Poliției și Jandarmeriei în cazul plăcuțelor de înmatriculare și protestelor din 10 august.

Liderul PSD s-ar asocia cu o temă populară și ar putea spera să revină în ofensivă.

Rămâne de văzut dacă Biserica Ortodoxă și Coaliția pentru Familie îi vor permite să devină principal purtător de cuvânt și imagine al mișcării. Să nu uităm că Dragnea nu e chiar model în ce privește familia. E adevărat însă că ar putea să asocieze mișcarea mai degrabă cu antioccidentalismul și naționalismul, cu lupta împotriva străinilor și a lui Soroș, decât cu familia tradițională.

Și totuși, tema Coaliției pentru Familie, deși populară, nu e urgentă și relevantă pentru public și partid. Astfel, zbaterile lui Dragnea, nu numai că ar putea irita BOR și CpF, dar ar putea fi ignorate de publicul PSD, în condițiile în care Dragnea trebuie să distragă atenția. Mai mult, un eșec al referendumului sau o prezență scăzută la vot ar putea fi decontat de liderul PSD, iar acesta ar fi acuzat de parazitarea și compromiterea demersului. Și BOR și CpF știu că nu e o idee bună să te asociezi cu un politician atât de nepopular.

Cert este că PSD are nevoie de mobilizare și probe ale popularității, de un refresh de încredere după o vară neagră pentru partid. Iar mitingul din 9 iunie nu s-a transformat în lovitura de imagine și pârghia de mobilizare pe care o spera Liviu Dragnea. A fost doar o probă a capacității organizaționale și logistice a PSD. Și oricare ar fi fost efectele acelui miting, ele au fost anulate de mișcarea ”Muie PSD” și de protestele din 10–11 august și modul în care au fost gestionate de oamenii lui Dragnea.