De ce PNL nu se va rupe

Azi e încă divizat și e normal. D-aia nici nu se pune problema guvernării pînă după parlamentarele din 2016. Ar fi o eroare imensă.

Dar nu se va rupe. Lipsește radicalismul. Liderii politici oricum sînt pragmatici și maleabili, nu la ei e problema. Problema e la anturaj. Anturajul îi strică ☺. La militanți și simpatizanți. Radicalii de ieri. Care astăzi nu mai sînt radicali (toți radicalii au rămas în afara PNL, în jurul lui Băsescu și Tăriceanu). Dincolo de bisericuțe și concurența dintre liderii centrali și locali ai PNL, nu mai există scînteia care aprindea combustibilul războiului dintre PNL și PDL. Nu mai are cine declanșa și întreține războiul.

Și lipsesc temele și personajele divizării. Mai ales că pedeliștii și peneliștii și susținătorii lor au trecut împreună printr-o bătălie care i-a forțat să se apropie iar la Cotroceni e omul lor.

Cele două aripi au un președinte comun, pe Klaus Iohannis. Care nu va diviza PNL. Nu-l va diviza fiindcă nu vrea un partid personal. Dealtfel, nici nu e prea interesat de PNL. Vrea să fie Președinte două mandate, nu vrea să fie și președinte de partid și prim ministru, nu vrea un braț politic.

Fără militanți radicali pentru divizare și fără ca Președintele să inițieze ruperea PNL în încercarea de a-l controla total și de a controla și guvernul*, PNL va rămîne unit. Cu toate certurile, concurența și sincopele, normale într-un partid format din contopirea a două partide mari, de forțe sensibil egale.

*cum a făcut Băsescu — ca să forțeze reforma, credeam noi — ca să aibă Elena Udrea exclusivitate asupra Mafiei, adevăratul motiv.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.