Du KAN enkelt göra skillnad!

Har tagit del av händelser när jag tränar runt på olika gym. Jag har noterat en ökning av barn i grupper. Vanliga barn, sådana som vill träna. Men skillnaden är att dom inte kan språket och att dom inte verkar känna varandra så bra.

Jag pratar om de ensamkommande barnen.

I all välmening har Flyktingboenden betalat dem träningskort, bland annat till våra bad/träningshus. Kan se varför. Det är bra att de får röra sig, och det är bra att de får komma ut i vårt samhälle. Ett problem som direkt uppstår är när de icke simkunniga tar vatten över näsan…. Ett annat problem uppstår när de i grupp går omkring i gymmet. Dels vet de inte vad de ska göra vilket resulterar i en kreativitet som inte uppskattas av de som har lärt sig hur man ska bete sig. Ett annat “störningsmoment” är att de går omkring i utekläder. De har inga träningskläder. Förmodligen glömdes de när de flydde. (om de nu någonsin här ägt träningskläder).

Försöker föreställa mig hur det måste kännas att som ensam 14-åring lämna familj, fly till ett främmande land och där bli inkastad i en miljö som på våra gym. Hur hanterar man alla våra konstiga regler och våra kritiska blickar… när det senaste man minns är krig och en trasig familj som väljer att skicka iväg dig. Ser ju bara behovet av trygghet våra barn har över frukostbordet där de kan fråga om läxor och andra funderingar. Vem ska dessa barn fråga? Hur känner sig dessa barn i magen….?

Såg en kille som sprang på löpband i jeans och kängor. Personalen förklarade vänligt att det inte gick för sig. Springa i jeans får man inte göra i vår del av världen, inte på ett löpband i alla fall. Killen förstod, tog av sig byxorna och sprang i kalsonger och kängor. Det tog inte lång tid innan personal kom fram och vänligt förklarade att man inte fick springa i kalsonger.. i denna del av världen. Av rädsla över att killen, i sin iver över att vara till lags, skulle komma ut näck kände jag att jag ville ingripa… killen äger nu mina Under Armourtights.

Eftersom myndigheter tvingas fatta beslut de inte ser konsekvenserna av (vem gör det?)kanske vi andra kan hjälpa till där det blir lite tokigt. Därför ber jag nu alla som älskar träning att bidra med hjälp till dessa behövande människor. Vi har ju trotts allt kärleken till träning gemensam.

Hjälp Moveoo hjälpa!

Jag har nu kontaktat olika personer på förvaltningen för att se om/hur jag kan hjälpa. Nästa vecka ska jag ringa ansvariga på flyktinganläggningarna.

Vill även ha din hjälp där du på ditt gym/bad bidrar till att:

  1. Klädinsamling- rena gamla träningskläder, strumpor och skor.
  2. Ta fram (på nätet) träningsprogram de kan få så att de åtminstone får en “karta”. Eller än bättre, lotsa in dem till gruppträningens förbrödrande aktiviteter.

Säkert har du flera idéer som gör skillnad och leder till något gott istället för att öka misär och mänskliga klyftor mellan oss som bor på jorden!

Moveoo gör skillnad- Jose Nunez