Om att göra skillnad!

Coach Jose
Jan 23, 2017 · 3 min read

För många år sedan lärde jag känna en kille som vi kan kalla Johan. Han kom till min träningsklubb och han ville träna något som var roligare än traditionell styrketräning. Det här var innan jag jobbat fram Moveoometoden så pratet kom att handla om den funktionella träningen. Förra veckan träffade jag honom igen av en slump utanför min träningsstudio. Han var smal och såg äldre ut än vad han borde göra som 50-åring. Vi tog oss tid att prata även fast vi sa att vi hade bråttom åt olika håll, jag till studion, han till tunnelbanan. Det var uppenbart att han inte mådde så bra som han skulle kunna göra, han såg tärd ut. Han fick mig att minnas våra första möten när jag skulle hjälpa honom med träningen.

När jag då frågade Johan vad hans främsta mål var så var det i turordning. Att bli stark, orka vardagen och att hålla även som äldre. När jag frågade honom om när han kända sig svag hade han inget svar. Min följdfråga var: hur ska jag då kunna göra dig stark om du inte vet när du är svag?… När jag frågade om vardagen så bestod den av stress på jobbet och en känsla av att vara otillräcklig hemma. Han hade ofta ett dåligt samvete för att han inte han med sina två små pojkar.

När jag frågade honom hur han trodde att träning skulle hjälpa honom med stressen hade han inget svar mer än- “det är bra att träna… eller?”. Innan han fick sitt träningsprogram förklarade jag att inget av det jag har skrivit ner på pappret hjälper honom i hans vardag om han inte gör massor av omprioriteringar. Att träningen förmodligen kommer att öka stressen istället för att lindra den.

Nu stod jag och pratade med Johan som såg allt annat än stark ut. Hur har det gått med träningen hör jag mig fråga…?

Den hjälpte inte sa han. Johan hade blivit sjuk, han var svag och skild. Han träffar barnen varannan helg och han kommer förmodligen inte bli så mycket äldre.

Det finns ingen rättvisa och det finns ingen träning som råder bot på all hälsa, så är det!

Johan ville inte träna när han kom till mig. Han hade bara hört bra om mig och den träning jag förespråkar, men träning ville han egentligen inte lägga tid på. Efter vårt samtal, när jag stod i hissen, var jag gråtfärdig. Jag har ofta svårt för verkligheten när det visar sin sorgliga sida. John sa sig veta vad han ville. Han ville känna sig stark, må bra, umgås med fru och barn. Han ville bli gammal. Till sin hjälp tänkte han ta träning, och det sprack. Jag tänker att det borde vara bättre att ändra förhållningssätt före ett “måste” till, som träning. Om anledningen till att han kommer för att träna inte har med träning att göra borde han få rådet att skapa förändringar som leder till hans önskade mål. Johan ville inte bli stark i kroppen, han ville bara bli starkare för att ta sig ur sitt “ekorrhjul” där alla måsten kvävde honom.

Så här efteråt tänker jag på alla måsten som finns kring träning. Jag tror att vi måste börja bli ärligare mot oss själva och dem vi påverkar i vår omgivning. Vi ska inte gå omkring och tro att vi kan missköta oss på olika sätt så länga vi tränar. De som vill träna gör det. Men de som säger sig måste träna kanske ska fråga sig varför. Kanske ska de se över anledningen till att de måste träna istället?

Tro nu inte att jag plötsligt börjat ogilla träning. Jag älskar att röra på mig. Men jag vill att träning ska skapa glädje och få människor att känna sig nöjda så att de mår bättre. Ger träning oss dålig samvete, gör oss stressade eller på något annat sätt får oss hur balans är jag tveksam till träningen då den ska syfta till ökat välmående.

För att hjälpa kunder med sin balansöversikt har jag gjort en “livskvadraten” som kanske kan hjälpa även dig och ditt förhållningssätt till livet. Det är inte vetenskapligt framtagen och du kan använda den på olika sätt. Utmaningen mina kunder får att planera livet med endast 12 poäng.

Till min coachsida- https://www.moveoo.se/coaching-med-jose/

    Coach Jose

    Written by

    Jag tänker, talar och skriver. Hjälper människor med träning och i livet. Grundare till Moveoo. Bodies In Motion [B.I.M.]