Als kind was het al een van mijn grootste drijfveren: ‘niets is onmogelijk’.

1 jaar later

Precies een jaar geleden deelde ik m’n dromen en frustraties. Met als uitgangspunt het verhaal ‘de 0-urige werkweek’. Over mijn streven om werk zó leuk te maken, dat je het eigenlijk geen werk meer kunt noemen.

Nog nooit heb ik zoveel uitgeprobeerd als in het afgelopen jaar. Immers, de beste manier van denken is doen. Alleen door continu te experimenteren, ontstaan nieuwe ervaringen en inzichten. Het is nu tijd om de tussenbalans op te maken. Welke zaken hebben me recent geholpen in m’n verdere zoektocht naar de 0-urige werkweek? Wat heeft me verrast en geïnspireerd in het uitoefenen van m’n vak?

De dingen die me afgelopen jaar het meest geïnspireerd hebben deel ik graag met je:

1. Ervaar het labyrint

Hoe dieper je in ‘t bovenstaande doolhof belandt, hoe meer kennis je krijgt over de snelste route naar de uitgang. De muren worden namelijk steeds lager, zodat je visueel meer begrip krijgt van het labyrint.

Dit doolhof is bedacht door de briljante architect Bjarke Ingels. Toen ik een lezing van hem bijwoonde, was het zó druk in de zaal, dat mensen massaal in het gangpad stonden om maar een glimp van hem op te mogen vangen.

Voor mij is dit doolhof een metafoor voor de waarde van ervaring opdoen. Hoe meer tijd je ergens in stopt, hoe meer je er voor terugkrijgt. Het leven zit vol met doolhoven. Dat heeft natuurlijk z’n charme, maar zakelijk gezien word ik juist ingehuurd om een opdrachtgever de slimste route naar de uitgang van z’n doolhof te geven. Er ligt een vraag of probleem. En er moet een oplossing komen. Dat lukt me alleen als ik me beperk tot slechts een paar doolhoven en die helemaal weet te doorgronden.

Daarom heb ik ervoor gekozen om me vanaf 2015 volledig te specialiseren. Iets dat ik buitengewoon spannend en moeilijk heb gevonden. Als dienstverlener is het namelijk lastig om nee te zeggen tegen opdrachtgevers en projecten. Maar ik moest. Vanwege het bovenstaande. Om volmondig ja te zeggen tegen het lanceren en activeren van opkomende merken. Dat is het. Dát is m’n roeping. Werken aan deze vraagstukken gaat me zo natuurlijk af, dat ik het niet meer als werk ervaar. Het plezier is belangrijk, maar zakelijk is het ook waardevol. Door sterk te focussen, word je eerder specialist, neemt je onderscheidend vermogen toe, kun je meer waarde leveren, heb je meer tevreden klanten en weten nieuwe klanten je beter te bereiken vanwege je unieke kennis.

Uitgang gevonden.

2. Vergeet beloftes. Het gaat om bewijs.

Neem bovenstaande haringsalade. Op de verpakking zie je de belofte van een rijke hoeveelheid perfect gesneden haring, felrode dobbelsteentjes biet en knapperige stukjes ui. De realiteit is anders, aldus de laatste afbeelding. En dit overkomt ons dagelijks. Continu wordt ons fors meer beloofd dan wat we krijgen. We lachen om de Tel Sell-reclames, maar vrijwel ieder product is schuldig aan notoire overdrijving. Het gevolg? We zijn niet meer zo snel overtuigd. Naar mijn idee de meest eerlijke oplossing? ‘The proof of the pudding is in the eating’. Dit eeuwenoude Engelse gezegde is lang zo gek nog niet.

Bewijs het eerst maar eens. Laat het gratis uitproberen. Netflix behaalde in Nederland binnen twee jaar ruim 2,5 miljoen klanten. Denk aan Spotify. Maar ook aan Coolblue. Eerst risicoloos uitproberen. Bevalt het niet? Dan krijg je je geld terug. Zelfs wanneer het product beschadigd is of de verpakking is weggegooid, ontvang je binnen enkele dagen het grootste deel van je aankoopbedrag terug.

Díe manier van denken inspireerde me; zelf het risico nemen en daarmee het risico verlagen bij je klant. Daarom ben ik in 2015 begonnen met het schrijven van artikelen. Zie het als contentmarketing. Iedere maand reserveerde ik één week. Niet om te werken voor klanten, maar om een artikel te schrijven. Momenten van contemplatie om stil te staan bij wat je eigenlijk aan het doen bent. Maar vooral om inhoud te delen, zodat anderen N8W8 beter leren kennen. Lange stukken tekst schrijven is geheel nieuw voor me en ik leer vooral van de online artikelen die me zelf aanspreken. Zoals van de Correspondent, dat meester is in het combineren van inhoud en vorm. Maar, worden m’n artikelen gelezen? Zie hieronder de cijfers:

Januari 2015 — De 0-urige werkweek — 4,500x gelezen
Februari 2015 — Inspireer mij — 2,600x gelezen
Maart 2015 — Oefening baart kunst — 2,500x gelezen
Augustus 2015 — Het onbekende eiland — 1,200x gelezen
September 2015–100 jaar onderweg — 1,500x gelezen
November 2015 — De vierkante oliebol — 4,100x gelezen

Ik wilde nog een stap verder. De ultieme lakmoesproef. Voor mezelf de NPS vaststellen. Een getal tussen de -100 en +100 dat de klanttevredenheid weergeeft. In de VS bepaalt deze score zelfs de beurskoersen, zo belangrijk en waardevol kan het getal zijn. Ik besloot het toe te passen tijdens mijn gastcollege aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naar mijn weten het eerste college ter wereld met een live NPS-score. Na m’n lezing zou de zaal direct de score via hun smartphone doorgeven en waren de resultaten live te zien op groot scherm. M’n college moderne marketing kreeg gemiddeld een 8,8 met een NPS van +65. De details kun je hier nalezen. Ik kan je vertellen, als je op een dergelijke manier met de billen bloot gaat voor een zaal… dat doet iets met je. Het geeft een enorme drive om het allerbeste in jezelf naar boven te halen.

Bewijs geleverd.

En verder, wat inspireerde me nog meer in 2015? Voornamelijk onderwerpen die aansluiten bij het vergroten van vrijheid en het realiseren van balans:

3. Serieel werken in plaats van parallel.

Voorheen werkten we met N8W8 soms wel aan achttien projecten tegelijk. Continu switch je dan tussen verschillende vraagstukken. Nu werken we aan slechts één project tegelijk, met een minimale lengte van één week. Dat zorgt voor een enorme toename in concentratie en effectiviteit. De klant krijgt méér in een kortere tijd. Na een klein jaar volgens deze methode gewerkt te hebben, weet ik het zeker: ik wil nooit meer terug naar multitasken. Serieel werken vereist een ijzeren discipline, maar je krijgt er veel voor terug.

4. Zet je agenda online.

In het verlengde van het bovenstaande is het voor je omgeving erg handig om live inzage te krijgen in je agenda. Daarbij is het belangrijk om klanten de mogelijkheid te bieden om direct een boeking te maken.

5. Iedere dag 15 minuten de app Headspace.

Met thema’s als een verbeterde concentratie, het verlagen van stress en het vergroten van creativiteit. Ik doe dit nu een half jaar en merk iedere keer weer effect. De app neemt je auditief en visueel mee in het thema en met een koptelefoon ben je even helemaal weg. Om vervolgens een verdieping te maken in het gekozen thema. Ik gebruik het vooral om m’n werkdag extra geconcentreerd te beginnen. Net als tandenpoetsen een frisse start van de dag.

6. Overstappen van bank.

Na 20 jaar stapte ik over van ING naar de Triodos Bank. Een bank met een moraal die me meer aanspreekt. Zoals dat je er niet rood kunt staan. Als je geen schulden aangaat, hoef je ze ook niet weg te werken. Over vrijheid gesproken… Rente is een gevaarlijk mechanisme, kijk maar eens naar Money as Dept, en ik wil daar zo min mogelijk aan bijdragen. En dankzij de Blockchain is de kans groot dat we binnen tien jaar helemaal geen bank meer nodig hebben.

7. Nog steeds geen auto.

Ik reis 40.000 kilometer per jaar. Comfortabel en met veel plezier. Vaak met de trein; 1e klas voor iets meer comfort, zoals een stopcontact en rust. Maar ook met de Greenwheels-auto, waar ik al twaalf jaar een trouwe gebruiker van ben. En ook met de ov-fiets en de taxi. Dit alles met slechts één pas: de NS Business Card. Het gaat niet om het bezit, maar om het toegang krijgen tot. Ook dat is vrijheid.

8. Mujjo sleeve.

Als we de lijn van vrijheid doortrekken: weinig zo bevrijdend als het niet meer hebben van een portemonnee. Nu denk je misschien: dat kan niet. De oplossing? Ik gebruik dit telefoonhoesje, waarin ruimte is voor drie passen: twee bankpassen en de NS Business Card. Muntgeld heb je niet meer nodig, de bonuskaart zit op m’n telefoon, net als de foto van mijn rijbewijs. Moeilijk te geloven? Ik doe dit nu een jaar en heb geen enkele keer m’n oude portemonnee gemist. Mocht ik toch contant geld nodig hebben, dan zit er een briefje van €20,- verstopt tussen de achterkant van m’n telefoon en het hoesje.

9. Paperless office.

Per 1 januari 2015 werkt N8W8 met een paperless office. Ik was er klaar mee om ieder jaar nieuwe archiefmappen en archiefkasten te kopen. Om vervolgens lang te moeten zoeken naar dat ene bonnetje of die ene notitie. Terwijl in de basis vrijwel alles digitaal is en je het vervolgens print om het in een map te laten verdwijnen… Als oplossing heb ik gekozen voor het systeem van Evernote. Bonnetjes die niet digitaal zijn, scan ik snel in met Scannable. Wat bevalt dit! Digitaal zoeken is een verademing, de software van Scannable herkent namelijk ook letters in je foto’s. M’n accountant kan realtime overal bij. Geen gesjouw met mappen meer. En vooral: overzicht. Niet alleen over m’n boekhouding, maar over alle notities en projectgegevens.

10. Zoveel mogelijk in the cloud.

In lijn met het vorige punt: wat kan ik nog meer digitaliseren? We zijn qua telefonie geheel overgegaan naar in-the-cloudtelefonie. Weg fysieke telefooncentrale. Weg bureautelefoon. Ik bel via een app in hd-kwaliteit waar KPN nog iets van kan leren. Waarbij we nog steeds gebruik maken van onze normale telefoonnummers. Dankzij Voys. Ook alle bestanden van N8W8 staan inmiddels in the cloud. *Nerd-modus aan*: via een 500/500 mBit glasvezelverbinding en een Btrfs-bestandssysteem op onze quad-core NAS staat maar liefst 4 terabyte veilig geparkeerd. Met een uitbreidingsmogelijkheid naar 90 terabyte en een huidige live mirror naar een tweede locatie. Het maakt niet meer uit waar we zijn: altijd toegang tot alle bestanden, met een snelheid alsof het op de eigen computer staat.


Dat waren ze. M‘n 10 nieuwe inspirators van afgelopen jaar. Wat ze mij gebracht hebben? Vooral heel veel plezier. In m’n werk en daarmee ook privé. Ik ben in één jaar tijd absoluut dichter bij de 0-urige werkweek gekomen. En toch… er zijn heel wat momenten van grote twijfel geweest in 2015. Zo had ik een slapeloze nacht voordat de nieuwe site van N8W8 op 1 juni live ging. Zou ik goed zitten met de nieuwe koers? Als dat niet zo is, dan sta ik met lege handen. Ik wil vooruit, houd van verandering en sta volledig achter de nieuwe koers. Vanwaar dan die onrust? In de kern blijft verandering volgens mij altijd spannend. Klokslag 12 uur ging de nieuwe site live. Anderhalf uur later volgde de eerste online boeking inclusief volledige vooruitbetaling. Door een opdrachtgever die ik nog nooit had ontmoet. Toen wist ik dat ik goed zat. Het was het begin van veel nieuwe opdrachtgevers en droomklussen. Hiervan zijn enkele uitgebreid aan bod gekomen in de artikelen van het afgelopen jaar. Met een zeer volle agenda voor 2016. Veel innovatieve start-ups en bedrijven die een volgende grote stap willen zetten. N8W8 is booming. Daarnaast heb ik veel nieuwe ideeën die ik de komende tijd ga uitwerken om ze in N8W8 te verweven. Wordt vervolgd!

Wil je jouw persoonlijke inspiratiebronnen delen? Leuk! Mail me gerust op rafael@n8w8.nl Want door te delen zijn we in staat te vermenigvuldigen.

Ik wens je een fijn jaar toe en
met hartelijke groet,

Rafaël Redczus van Berkel


Het volgende N8W8-verhaal automatisch toegestuurd krijgen?
Meld je dan hier aan.

Like what you read? Give Rafaël Redczus van Berkel a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.