Een dolfijn als huisdier?

Dat is toch bizar en dieronvriendelijk? Niets is minder waar. Het kan vanaf vandaag en het zou weleens een nieuw medicijn kunnen worden.

Het is koud. Grijs. Maar de bestemming is prachtig. Ik ben net geland op de luchthaven van Kopenhagen en heb nog een lange reis voor de boeg. De trein tuft me dwars door Zweden, richting het eiland Öland. Zou dat Zweeds voor eiland zijn? Of heb ik niet goed op de kaart gekeken en heeft het eiland een andere naam? Het is de plek waar Benno en Marijke wonen. Afgelegener kun je bijna niet wonen. Op zulke desolate plekken wonen bijzondere mensen met bijzondere ideeën.

Marijke en Benno heb ik slechts één keer ontmoet. Op het kantoor van het innovatieve bedrijf Viemr, dat ons gekoppeld heeft. In de eerste minuten ontdekken we dat we op dezelfde middelbare school hebben gezeten. Het gymnasium in Leeuwarden. Direct komen de leraren voorbij. “Ja, meneer Wijma, die was doof aan z’n linkeroor, wist je dat niet? Daarom wilde bij ons iedereen aan de linkerkant zitten tijdens een proefwerk. Zo kon je je antwoorden laten influisteren”. Dat was toen. Nú wordt van mij verwacht dat ik Marijke en Benno ga influisteren. Ze werken al drie jaar aan een revolutionair product. Met wilde dolfijnen, technologie en hoe dit vooral heel veel mensen kan helpen. Ze vragen zich af hoe ze hun verhaal moeten vertellen aan het grote publiek. En hoe ze hun product kunnen lanceren.

Dit is zó’n speciale setting, dat het me zenuwachtig maakt. Het vraagstuk, de personen, de locatie, de hooggespannen verwachtingen. Hoe nieuw en veeleisend een setting ook is, het geeft me rust om te merken dat sommige elementen inmiddels routine voor me zijn geworden. Weten welke vragen je moet stellen. Hoe je prioriteert en keuzes maakt. En juist door andere elementen vervolgens helemaal vrij te laten, komt de oplossing bijna vanzelf.

Daar zitten we, prachtig gesitueerd aan zee. Hier wonen Marijke en Benno een aantal maanden per jaar. In een groot huis met bijgebouwen. Één daarvan is m’n gastenverblijf. Je kunt het romantiseren alsof het vakantie is, maar er moet natuurlijk wel gewerkt worden. Woorden die ik Floortje Dessing ook altijd hoor zeggen tijdens haar tropische avonturen. En voorheen dacht ik altijd: “tuurlijk…”

Het Verhaal

Z e hebben een strategische week geboekt. De planning is daarom strak: maandagmiddag arriveer ik en donderdagochtend zal ik weer vertrekken. 2½ dag lijkt kort, gezien de hoeveelheid werk. Maar het kan. Niet alleen door lange dagen te maken, ook doordat er nauwelijks afleiding is. Het ziet er niet alleen uit als het einde van de wereld, het is het ook. Het is er stil. Oorverdovend stil. Een waardevolle grondstof voor grote gedachten. Het past perfect bij mijn favoriete manier van werken. Extreem geconcentreerd werken. Wat je vervolgens in weinig tijd kunt bereiken is onvoorstelbaar. Vroeger waren we met een team een hele maand bezig, terwijl het nu in een paar dagen kan. Ik werk nu als een Zwitsers zakmes. Ik heb alles bij me, zodat we niet alleen strategisch aan de slag gaan; ik doe ook de interviews, het filmwerk, het regisseren en het monteren. M’n koffer zit vol met speciale apparatuur. Ik wil namelijk een experiment doen. Getiteld: Het Verhaal.

Wat is het plan? Bij vrijwel ieder bedrijf waar ik binnenkom zijn ze bezig met hun ‘waarom’. Waarom doen ze wat ze doen? Waarom staan ze ’s morgens op om dit werk uit te voeren? Door dit helder te maken en te delen, vergroot je de kans dat anderen écht enthousiast over je worden (bekijk The Golden Circle van Simon Sinek). Het lijkt zo makkelijk, maar dat is het niet. Vrijwel iedereen worstelt ermee om dit overtuigend te communiceren. Ik denk dat ik een oplossing heb. Het concept noem ik ‘Het Verhaal’. Het duurt slechts twee minuten en het is ongelofelijk krachtig. Omdat het niet in de verkoop-modus staat. Het draait om bezieling. En juist dan overtuig je (en verkoop je vanzelf wel).

Benno stookt de houtkachel op met sprokkelhout uit eigen bos, Marijke zet de tafel vol met Zweedse lekkernijen en een pot filterkoffie. Ze kijken mij verwachtingsvol aan. Ik vraag ze vervolgens het hemd van het lijf. Waarom zijn ze dit avontuur begonnen? Waar dromen ze van? Waarom zouden anderen hier enthousiast over worden? We verplaatsen ons naar hun strandhuisje, vlak voor de woning. Ik zie en voel het direct, dit is dé plek. Hier gaan we de opnames maken. Ik zet de microfoon aan en laat de camera draaien. Ons gesprek is in het Engels, zodat het materiaal internationaal gebruikt kan worden. De zon gaat onder en ik draai nog een shot van Marijke in dit twilightmoment met prachtig licht. Het Verhaal begint al flink vorm te krijgen.

Een persoonlijk gesprek met de geestelijk bedenker is iets heel bijzonders. Die bevlogenheid, die passie waarmee over het onderwerp gesproken wordt. De meest bijzondere dingen in het leven zijn niet te koop en bevlogenheid is daar één van. Als je een acteur in zou huren, wat bij 99% van de commercials het geval is, wordt het nooit zo goed als wanneer het niet geacteerd is. Volledig authentiek is. Hoe goed een acteur ook is. Daarom moet ik zo’n moment met founding mother Marijke maximaal benutten. Vermenigvuldigen. Door hier gelijktijdig geluidsopnames en videobeelden van te maken, ontstaat Het Verhaal. Zonder extra crew, dat leidt alleen maar af als je samen aan tafel een goed gesprek hebt. Maar vrijwel ongemerkt wordt het wel high-end vastgelegd.

Duikbril wordt VR-bril

Marijke vertelt over haar fascinatie voor dolfijnen. Liefkozend ook wel de vriendelijkste dieren van de zee genoemd, omdat ze heel vriendschappelijk met de mens omgaan. Hun sonar maakt ze heel gevoelig en in combinatie met hun buitengewone intelligentie, nieuwsgierigheid en speelsheid, zijn ze in staat ons te ‘lezen’ en met ons te communiceren. Een ontmoeting met dolfijnen is daarmee een rijke ervaring en geeft vaak diepe ontspanning. Wetenschappelijk is het positieve effect op de mens al bewezen, maar het is kostbaar en meestal met dolfijnen in gevangenschap, die daar erg onder lijden. Marijke en Benno hebben een revolutionaire oplossing. Je zet een Virtual Reality-bril op met koptelefoon en je zintuigen ervaren het bijna alsof je echt met de dolfijnen zwemt. Ik laat me vervolgens onderdompelen in deze VR-experience en raak erg geëmotioneerd. Het is zo lieflijk. Marijke en Benno hebben opnames gemaakt die uniek zijn in de wereld. Dit is het resultaat van hun eigen expeditie naar wilde dolfijnen met een van ’s werelds beste freedivers. Omdat hij z’n adem zó lang in kan houden, kan hij veel dichterbij de dieren komen dan een duiker met flessen die continu luchtbellen veroorzaken. De lijst met uitdagingen is eindeloos, omdat op VR-gebied nog weinig kennis is over onderwaterfilmen, laat staan met wilde dieren. Maar Marijke en Benno overwinnen het allemaal na jarenlange inzet. En nu ligt er een prachtige VR-experience op tafel. Met een prachtige missie: om door VR zoveel mogelijk mensen in staat te stellen wilde dolfijnen te ontmoeten. Puur voor plezier of voor medische doelen zoals de behandeling van depressie en angststoornissen.

Gerenommeerde hoogleraren hebben wetenschappelijk onderzoek gestart naar de effecten van deze VR-beelden. Het zou zomaar kunnen dat we hiermee een nieuw medicijn te pakken hebben. Verenigingen van over de hele wereld voor autistische kinderen en mensen met een depressie zijn laaiend enthousiast; zij gebruiken zwemmen met dolfijnen immers in hun programma’s met patiënten. Terwijl er nog nauwelijks iets over bekend is, komen vanuit vele landen steunbetuigingen. Wat zou het fantastisch zijn als nu iedereen met een smartphone op een zeer laagdrempelige manier een duik kan maken. Benno is tevens bezig om de VR-headset van gerecycled plastic uit de oceaan te maken. Om ook die cirkel rond te krijgen. Daarnaast experimenteren ze met een waterdichte VR-headset, zodat je jezelf letterlijk kunt onderdompelen om het zwemmen met de VR-dolfijnen nog realistischer te ervaren.

De strategische week gaat z’n laatste dag in. Ik ontwikkel de plannen over hoe ze dit kunnen uitrollen. Het is een opmerkelijk project: uit privémiddelen gefinancierd en niet commercieel. Dat was ook een van m’n vragen aan ze: “is dit nu een goed doel of moeten we het bedrijfsmatig bekijken?”. Het is hun goede doel, ze geven aan in geen jaren zoveel energie en plezier te hebben beleefd. De tijd vliegt om. Ik heb één regel waar ik me altijd aan probeer te houden. Na het avondeten niet meer aan het werk. “Nou,” zegt Benno, “dan gaan we vanavond om half elf eten”, ha ha, die slimmerd! Het wordt inderdaad laat en Benno tovert de heerlijkste gerechten uit de keuken. Donderdag zit deze reis met onvergetelijke mensen er alweer op.

Beoordeel zelf of m’n experiment van Het Verhaal geslaagd is. Zie hier het resultaat en kijk of je in 2 minuten Marijke leert kennen:

Ten slotte nog een primeur. Klaar om een duik te maken met wilde dolfijnen? Dat kan: de beelden zijn zojuist live gegaan! Je hebt hiervoor een VR-bril en een koptelefoon nodig, in combinatie met je smartphone. In 3 stappen dompel je jezelf helemaal onder. Het is belangrijk om te weten dat VR-films afspelen op je smartphone nog heel pril is. Daarom kan het op sommige punten nog wat omslachtig zijn. Maar je bent hiermee wel een pionier:

1. Gebruik een VR-bril zoals de Cardboard. Heb je die niet tot je beschikking? Je kunt hier een VR-(duik)bril aanschaffen, gemaakt door The Dolphin Swim Club, waardoor je tevens het project steunt.

2a. Voor Android-gebruikers: start de film hier en klik in de video op het VR-bril-symbool. Hierdoor ontstaat dubbel beeld, speciaal voor je linker- en rechteroog. Mocht dit niet werken op je toestel, lees dan hieronder verder.

2b. Voor Apple-gebruikers en Android-gebruikers waarbij het bovenstaande niet werkt: Download de gratis app Viemr: versie voor Apple / versie voor Android. Als je deze app opent, staat de video van The Dolphin Swim Club waarschijnlijk bovenaan. Speel deze af en klik op het VR-icoon zodat het beeld geschikt wordt voor je VR-bril.

3. Plaats ten slotte je smartphone in de VR-bril, koptelefoon op en genieten maar!

Smaakt dit naar meer? De bovenstaande korte film is gratis. Langere films van 5 tot 15 minuten kun je bij The Dolphin Swim Club verkrijgen.

Of Marijke en Benno een nieuw medicijn hebben ontwikkeld zal blijken uit de onderzoeken die momenteel in volle gang zijn. Maar of het nu een medicijn is of niet, hun gedachtegoed en product zijn zó liefdevol, dat ze hier de wereld absoluut een stukje mooier mee maken. En er is weinig dat zoveel voldoening geeft als hieraan mee te mogen werken. Marijke en Benno, bedankt!


Het volgende N8W8-verhaal automatisch toegestuurd krijgen, iedere maand klokslag 12 uur als het luchtalarm op maandag gaat?
Meld je dan hier aan.