Вперше в Україні документи про освіту внесено до блокчейну

NEM Ukraine community blog
2 min readOct 1, 2018

--

NEM Foundation спільно із Блокчейн Асоціацією України першими в країні засвідчили у блокчейні свідоцтва про отримання освіти.

У Запоріжжі NEM Foundation та БАУ використали нотаріальний сервіс Apostille у блокчейні NEM для внесення у розподілений реєстр свідоцтв про професійну перекваліфікацію, яку пройшли ветерани антитерористичної операції — представники громадської організації “Товариство ветеранів АТО Запоріжжя”. Цей проект було реалізовано при підтримці та фінансуванні Фонда канадських муніципалітетів ПРОМІС та Запорізької міської ради.

Дана ініціатива покликана сприяти інтеграції учасників бойових дій на Донбасі у суспільне життя. Її мета — працевлаштування ветеранів, покращення взаємодії та координації місцевої влади та членів суспільства, неурядових організацій, малих та середніх підприємств.

Проект передбачає два етапи по три місяці кожний, під час яких 40 ветеранів (по 20 на кожному етапі) пройдуть навчання та отримають кваліфікацію газоелектрозварювальників. Навчання проходить на базі ДП “Запорізький учбово-курсовий комбінат”.

За ініціативою та при підтримці NEM Foundation та БАУ представники учбового комбінату апостилювали свідоцтва про присвоєння кваліфікації “газоелектрозварювальник” учасникам програми. Тепер кожен із них може підтвердити свою кваліфікацію у будь-якій точці світу завдяки блокчейну NEM.

Процедура апостилювання дуже проста та складається із декількох кроків:

1) Представникам учбового закладу було створено акаунт у блокчейні NEM за допомогою гаманця NanoWallet
(http://explorer.nemchina.com/#/s_account?account=NB2CRUWK2ULIV2QUTA7NPPCBW23WPPFOX7WIIY62).

2) Створено простір імен zukk-zp, за яким можна ідентифікувати акаунт.
(http://explorer.nemchina.com/#/namespace?ns=zukk-zp).

3) Усі дипломи та свідоцтва були прееведені у електрону форму через сканування та було визначено, яка текстова інформація буде розміщена у тегах. У даному випадку це були номер свідоцтва, дата його видачі, Ім’я та по-батькові учасника програми.

4) Кожне відскановане свідоцтво було завірене сервісом Apostille, а отримані архіви було відправлено власникам свідоцтв.

5) Було роздруковано усі сертифікати Apostille із усіма важливими даними свідоцтва, що є доказом підтвердження апостилювання на блокчейні.

6) Усі архіви для публічного доступу було завантажено на сервіс https://www.openapostille.net та тепер кожен бажаючий має можливість перевірити достовірність свідоцтв.

Ця процедура може бути використана у будь-якому учбовому закладі будь-якого рівню акредитації.

NEM Foundation

Сайт: https://nem.io
Telegram: https://t.me/NEMUkraineOfficial
Instagram: https://www.instagram.com/nem_ninja_ua
Facebook: https://www.facebook.com/NEMUkraine

ДП «Запорізький учбово-курсовой комбінат»
https://www.zukk-zp.com/

Асоціація «Блокчейн Украины»

https://bau.ai/ru/

--

--

NEM Ukraine community blog

NEM is an open-source, developer-friendly smart assets blockchain platform for businesses launched early 2015.