Димана от Клуб Батик с награди от национален и международен конкурс

Димана Стойчева от Клуб Батик с награди в раздел “приложно изкуство” на национален и международен конкурс.

Димана Стойчева от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище е отличена от Международния ученически конкурс „ЗАЕДНО В ХХІ ВЕК”. Наградата на Димана е една от двете присъдени в раздел „Приложно изкуство”. Награда като педагог получава ръководителят на клуба Славка Георгиева. Това информираха от сайта на ЦМДИ-Търговище.

Организатори на конкурса са Фондация „Устойчиво развитие за България”, Синдикатът на българските учители, Сдружение „Български антифашистки съюз“, Националният дворец на децата, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски”, Национално Движение Русофили, Форум „България — Русия”, Федерация „Съюз на съотечествениците”, МКДЦ „Дом на Москва в София”, Руският културно-информационен център, Съюз на приятелите на България — Москва, Санаторно оздравителен комплекс „Камчия” ЕАД, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България.

Конкурсът има за цел да стимулира интереса на учениците за запознаване с историята и бъдещето на българо-руските връзки и сътрудничество. Също така да формира в подрастващото поколение чувство на приятелство между народите. Организаторите вярват, че чрез средствата на изкуството може да се даде възможност за творческата изява на учениците.

Примерните теми за конкурса през тази година бяха:„С Русия — заедно завинаги“ и „Ние сме за мир!“

Конкурсът е за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации — на български и руски език в три възрастови групи: І — ІV клас, V — VІІІ клас, ІХ — ХІІ клас. Приемат се за участие и творби на български деца, които живеят или учат в чужбина, както и на деца от други държави.

Този конкурс бе обявявен в рамките на дългосрочния международен проект „Заедно в ХХІ век” на Фондация „Устойчиво развитие за България”. Стремежът е да се засили интересът на децата и младежите, които с помощта на своите родители и учители, да се запознаят с многовековната история и настоящето на сътрудничеството между България и Русия, между България и други приятелски страни.

Димана Стойчева е отличена и от Националния ученически конкурс “Куба — далечна и близка” — 2016 г.

Наградата на Димана е единствена в раздел „Приложно изкуство”. Награда като педагог получава ръководителят на клуба Славка Георгиева.

За десета поредна година Асоциацията за приятелство „България — Куба“, НДД, СБУ,СБП, СБЖ, ЦС на БАС със съдействието на МОН и Посолството на Република Куба организираха Национален ученически конкурс „Куба — далечна и близка“.

Проявата бе включена в Националния календар на МОН за извънучилищни дейности. Награждаването на победителите ще се състои на 24.06.2016 г. /петък/ от 11,00 ч. Мястото на събитието е Националния дворец на децата, гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 191.


Originally published at Търговище.