Meditatiile unui secui - Distantele intre viu si mort

Eu de multi ani considerasem anarhist! Care nu a avut nimic cu anarhismele cunoscute, mai ales care au scop, de a destructura! Anarhismul meu, mai de mult era un spirit, a mijloacelor putine, simple, care sunt oferite nemijlocit, mod organic, de natura, adica nu numai, ce ai la indemana, cel mai aproape! Ca omul cu tehnica a redus distantele, dar a creat distante enorma! Cel mai mica distanta fiind intre creion si hartie, enorma intre calculator si imprimanta!
Dar distanta cel mai mare face banu, cultul materiei! Ca cel mai aproape esti la mijloacele tale, prin inima, ce simti in inima, in sufletul tau! Cand cu interiorul curat apropii de ele, simtindu-si realitatea lor spirituala a mijloacelor tale, ca cultivarea reprezinta un cult, care sacralizeaza si mijloacele!
Cand omul incepe ca sa spele oala numai in exterior, inima raceste fata de mijloacele sale si mijloacele devin tiranice fata de om! Dar, ca o compensare lipsei simtiri inimi, afectiuni adanca fata de mijloace, tot da accentul pe aspectul exterior, care produce o bucurie infantila! Se creaza o lume, care mai mult reprezinta un complex matern, feminizat, complexul fiind egal cu moartea interioara! Moartea, pe care Iisus a caracterizat, cu imaginea mormantului putred in interior, frumos varuit in exterior! Tot ce se vinde frumos ambalat - ambalajul fiind mai scump, ca si ala trebuie sa fie o afacere tot mai rentabila, care numai prin tot mai puternica incitare poate sa fie, pretul tot crescand cu asta - sunt niste morminte, "cadou", care, tot ce e mort distanteaza! Cel mai mare distanta fiind, intre viu si mort!
Asa am creat o lume, in care distanta, prapastia intre viu si mort, este enorm, imposibil de trecut! Am sfasiat lumea in doi, viu si mort, dar cel viu, in inima fiind tot mai nesimtit! Omul deplin, ca totalitate uneste cel viu cu moartea, ca prin moarte renaste omul, pentru eternitate! Cine isi pierde viata, va recastiga, moartea nefiind inamicul vieti, numai acolo, unde omul fuge de moarte, asa facand distanta intre viu si mort! Marie-Louise von Franz in cartea sa Problema Puer Eternus scrie, ca prin acceptarea morti iese omul din infantilismul sau, face om matur, adica complet! Civilizatia noastra e o fuga fata de maturitate! Fara maturitate nu exista om creator! Civilizatia noastra a pierdut forta creatoare spirituala, din cauza asta tot cerceteaza, deja ce are! Unde nu exista forta creatoare, acolo domina conflictul, moartea, civilizatia moare! Din cauza asta tot se face ambalarea tot mai incitanta, ce nu reprezinta creatie, adica este gol, golut!

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.