Oude Media

De gebruikelijke media zoals de krant, tv en radio zijn nog steeds relevant van deze tijd, mensen kijken en lezen het nog dagelijks zoals ze al jaren doen. Alleen is het gemis van deze oude media dat men enorm veel naast zit of de waarheid van een verhaal verkeerd vertellen.

Door het ontstaan van het internet en vooral social media in de loop der jaren is journalistiek veranderd. Mensen volgen nieuws als eerste online want nieuws verspreid sneller dan ooit van te voren met name twitter waarbij je als eerste het leest en zelfs ziet van een gebeurtenis, maar er ligt ook een adder on het gras. Vele 24/7 nieuwszender doen niet goed hun werk want het gebeurd te vaak dat men het nieuws foutieve informatie geeft maar ook te vaak onzinnig nieuws wat eigenlijk niks te maken heeft wat belangrijk is.

Een klein voorbeeld, een online nieuws krant zegt dat er een DDoS aanval is gedaan bij een game die je online speelt en dat wordt door een hacker gedaan alleen dit hebben ze mis. Een hacker is iemand die in de servers van een bedrijf gaat die juist belangrijke informatie steelt zoals je geboortedatum, je naam, woonplaats, password en zelfs creditcard gegevens of meer.

Een DDoS staat voor Distributed Denial of Service-aanvallen of te wel een Cyberaanval, waarbij de servers worden overbelast door constante pakketjes te sturen naar de server zo dat er geen mogelijkheid is om bij de website te komen of een game te spelen ziet u het verschil wat nu een hacker is en een cyberaanval?

Het is jammer dat vele oude media dit een hack aanval noemen terwijl dit niet zo is, een cyberaanval is een simpele aanval waarbij je met een gemakkelijk programma zo duizenden of miljoenen pc slaven een server offline kan halen meestal door één of meerdere personen, deze programma’s zijn ook nog eens te koop op het internet en met 1 klik op de knop zo kunnen aanvallen zonder moeite te doen.

Waar het ook nog steeds fout gaat bij de oude media is wanneer een aanslag is gepleegd de ‘experts’ erbij komen alleen er is nog niet genoeg informatie van de kern en de waarheid wat er nu echt is gebeurd. Dan beginnen de speculaties, wat juist mis informatie zorgt.

Het gebeurd te vaak dat ze eerder de naam weten van de dader en daar meer op focussen en niet op de slachtoffers en nabestaanden want die hebben de meeste steun het hardst nodig. Wat belangrijk is wachten tot er meer bewijs erbij gekomen, kijk en lees naar betrouwbare journalisten die meer bij de waarheid zitten dan de mis informatie van het nieuws en natuurlijk wachten op de officiële statement van het onderzoek wat meestal tijd kost.

Als u zich afvraagt waarom dit niet gebeurt tijdens het nieuws van 8 uur terwijl er juist elke minuut iets aan de hand is in de wereld, waarom loopt alles zo achter? Waarom zie je nieuws van 10 uur geleden zo laat? Wat blijkt is dat niet iedereen internet heeft of ooit heeft gebruikt en dat zal zo blijven want die zijn juist afhankelijk van de oude media.

En u gebruik maakt van social media of diverse nieuws sites neem daar in ieder geval gebruik van want de oude media is niet te vertrouwen in deze dagen.

Het internet is veerkrachtig wanneer er zelfs onderzoek wordt gedaan door gebruikers en meestal met verrassende resultaten, je hebt van die mensen die zich als detective dieper gaan zoeken of er waarheid achter zit bij dat verhaal. Soms gaat het goed, soms gaat het mis want iedereen kan een journalist zijn tegenwoordig. Want jij kan zo trending zijn en wat voor situatie dan ook, meestal is het de bekende 15 minutes of fame en daarna ben je weer vergeten want zo gaat dat op het internet.

En je ziet jammer genoeg ook nog eens veel van de clickbait artikelen, deze websites doen niks anders dan belachelijke titels en teksten bedenken wat helemaal geen waarheid is, alleen artikelen die nergens op slaan en mensen nemen dit op als koek en posten dit als de waarheid wat het juist erger maakt. Het enige wat deze websites willen zijn hun clicks oftewel geld verdienen zonder maak ook goed en zinnig nieuws te doen.

Wat oude media ook nog graag verbergt en graag niet over praat zijn onder andere de omstreden handelsverdrag zoals CETA en TTIP of zelfs de TPP om maar als voorbeeld te nemen.

Het gebeurde ook in 2012 met twee omstreden wetten in Amerika genaamd SOPA/PIPA, je hoorde pas veel later over in de krant en op tv na dat grote websites, zoals Google, Wikipedia etc allemaal op zwart gingen om er tegen te vechten en het werkte ook maar helaas zien we deze twee wetten nu terug in een andere vorm zie mijn vorige alinea. Maar het laat zien hoe sterk het internet is en dat men het niet moet onderschatten.

Volgens vele zal dit niet zo interessant nieuws zijn maar ze zijn juist belangrijk, daarom zie je het niet snel op TV hooguit een minuut in beeld en dan naar volgens hun ‘belangrijker’ nieuws.

Al om al is het beste om optimistisch te zijn en kijken vanuit de verte wat er gebeurt, niet conclusies trekken tot dat de waarheid naar boven is en af te wachten tot het onderzoek is gedaan met een officiële statement, negeer speculaties, niet luisteren naar mensen die zeggen ‘hij was’ of ‘hij deed’ dat is verre van de waarheid, blijf rustig en wacht af.