Random header

De ultieme podcastlijst!

Kenny Vermeulen
Jun 22, 2015 · 13 min read

‘Omg, weet je wat terug in is? Podcasts!’ Deze zin in verschillende variaties hoorde en las ik dit jaar ondertussen al zo’n honderdtwintig keer. En aangezien ik een mens ben en dus een kuddedier gaf ‘k toe aan de verleiding. Tijd om mijn schade in te halen en te zoeken naar podcasts. Ahja, podcasts dat zijn van die luisterdingen waarin mensen praten. Soms in hun eentje, soms met een centrale gast, soms rond een thema. Heel vroeger was dat wel hip want toen was er nog geen televisie. Nu is televisie er al bijna niet meer, ligt radio op sterven en staren we vooral naar foto’s en filmpjes. VERANDERING! Terug naar toen!

Stap 1: vinden waar ik podcasts kan beluisteren op mijn iPhone. Ik heb serieus twee minuten moeten bladeren door al mijn proper opgelijste foldertjes om te ontdekken dat er een specifieke podcastapp is. Nee die staat niet bij iTunes of Music. Er is echt een iPhone app standaard voor podcasts. Moa. Raar. En anders installeer je een betalende app zoals Casts.

Stap 2: vind goeie podcasts. Dus begon ik te surfen. Op zoek naar lijstjes van mensen en sites die ik wel kon vertrouwen op hun kwaliteit. In Vlaanderen vond ‘k al niet meteen een proper lijstje (sorry voor zij die er wel een maakten, jullie SEO stinkt). In Nederland was er ook al niet veel soeps. En die van Amerika waren wel een goeie basis maar toch weer niet je dat. Gelukkig bracht Twitter wel al een hoop goeie tips. Merci daarvoor!

Stap 3: voeg elvendertig podcasts toe en luister bij allemaal minstens naar 2 afleveringen. Ik doe dat met televisie enzo ook. Mijn leraar in de opleiding copywriting gaf me dat ooit als tip: check alles minstens 1 of 2 keer. Je weet nooit of je er inspiratie uit haalt. Dus ja ook programma als Loslopend Wild of Zo Man, Zo Vrouw hebben bij mij wel al eens opgestaan. #Noshame

Stap 4: filter tussen je elvendertig podcasts en haal er uit wat jij boeiend genoeg vindt om er treinritten, festivalsrustmomenten, avondwandelingen en andere tijdvuldingen mee te euhm ja vullen.

Stap 5: Deel die met de wereld want daar zit de wereld op te wachten. Mocht dat niet het geval zijn dan niet. Tja. Dusja. Hier zijn ze in propere lijstjes. Belangrijke nuance: hier kunnen ook radioshows tussen staan die aangeboden worden in de podcast app. Ook al zijn het geen echte podcast, ze mogen er van mij bij. Omdat ‘k zo een sympathieke kerel ben. Hier zijn ze dan:

Verhalen

NEDERLANDS

 • Winteruur
  Winteruur is het programma op Canvas met Wim Helsen en zijn hond Boris waarbij telkens 1 gast een stuk komt voorlezen uit zijn/haar favoriete boek. Supergezellig. Slighty awkward. En er is dus een podcast van.
 • Man met de microfoon
  Man met de microfoon is het eerste radioprogramma zonder omroep. Zo staat het op de website. Elke week is er een mix van verzonnen en echte verhalen rond een specifiek thema. Fijn.
 • Het Leven, een gebruiksaanwijzing
  Dit is de nieuwe 14-delige audioserie van de makers van ‘Toendra’ en ‘Plots’. Binnen elke aflevering staat één levensvraag centraal: ‘Hoe te vergeten’ bijvoorbeeld, ‘Hoe niets te doen’ en ‘Hoe een bittere pil te slikken’.
 • Iemand
  Philip Heymans en Ward Bogaert van Radio 1 brengen u elke donderdag een nieuw verhaal. Over iemand.
 • Antiradio
  De Morgen eindredacteur en muzikant Frederik De Backer nodigt elke week een muzikale gast uit om met hem of haar te praten over muziek. Geen deuntjes dus maar neerzitten en praten. Hoewel Frederik nogal veel stopwoordjes heeft, zijn de gasten zo boeiend dat je daar wel doorheen luistert. Plus de kerel weet zelf ook gewoon ongelofelijk veel van muziek wat het allemaal nog aangenamer maakt.
 • Echt Gebeurd
  Echt Gebeurd is een Nederlandse podcast en haalde de mosterd bij The Moth. Het verschil met zijn Amerikaanse inspiratie is dat er bij Echt Gebeurd ook af en toe iemand voorleest uit zijn/haar puberdagboek. Af en toe zitten daar ontzettend grappige, droevige tijdscapsules tussen.
 • Relaas
  Eentje van eigen bodem. Zo eigen bodem dat Relaas mee gecreëerd wordt door een collega van mij. Go Sarah! Maandelijks worden in ‘t Gentse (in Huset) Relaas vertelavonden georganiseerd waar mensen hun verhaal kunnen komen brengen rond een thema. De beste daarvan krijg je te horen in Relaas. Afleveringen duren meestal een kwartiertje.
 • Toendra
  Nog eentje van onze bovenburen. Na de geslaagde serie ‘Plots’ komt de VPRO met ‘Toendra’. In 30 afleveringen brengen ze opvallende, pijnlijke, bijzondere en bizarre episodes uit mensen hun leven.

ENGELS

 • This American Life
  Kijk als ‘k dan toch een favoriet moet kiezen is het This American Life. De podcast wordt wekelijks door 1.5 miljoen mensen gedownload. Dat is veel. Ira Glass brengt er elke week een interessante topic in de vorm van interviews of radio drama. En de man heeft de perfecte radiostem. Heerlijk om naar te luisteren en ondertussen ook bij te leren.
 • TLDR
  Deze Amerikaanse podcast gaat net als This American Life op onderzoek uit. Wat is magie? Waarom gebruiken art critics Yelp? Stukken zijn meestal kort (kwartiertje gemiddeld) en entertainend.
 • Mystery Show
  Een nieuwe podcast in de stijl van die ene podcast die door iedereen wordt aangehaald als dé podcast die het podcasten terug hip heeft gemaakt: Serial. (amai dat is veel podcast in 1 zin) In de Mystery Show gaat host Starlee Kine op zoek naar antwoorden op mysteries van vrienden, familie en onbekenden. Vragen als: ‘Waarom heeft Britney Spears mijn boek vast op een foto terwijl het boek zo’n flop was?’ Wat volgt is een relaas in dramavorm. Starlee neemt je mee doorheen het volledige proces. Ontzettend entertainend.
 • Serial
  Hierboven had ‘k het er al over: dé podcast die als archetype podcast wordt aanzien. In 2014 vertelde Serial in een volledig seizoen 1 verhaal. Een serie dus in vertelvorm. Superspannend en beter dan Thuis. Echt waar! Goed nieuws: in september start een tweede seizoen heb ‘k me laten vertellen.
 • Lore
  In Lore vertelt Aaron Mahnke twee-wekelijks een horrorverhaal gebasseerd op waargebeurde feiten. Over moordkastelen, vreemde bossen en andere freakiness. Soms is de werkelijkheid akeliger dan de fantasie.
 • The Moth
  In The Moth worden telkens een aantal verhalen gebundeld tot een 1-uur durende aflevering, vaak rond een bepaald thema. Vaak worden die ergens live opgenomen tijdens The Moth on stage events. The Moth verhalen worden telkens verteld zonder notities.
 • StoryCorps
  StoryCorps is minder themagebonden maar trekt net als The Moth het hele Amerikaanse land door op zoek naar aangrijpende, opvallende verhalen. StoryCorps brengt die in tegenstelling tot The Moth allemaal apart. Een kwartiertje luisterplezier gegarandeerd.
 • The Lapse
  The Lapse wordt omschreven als ‘The Moth meets Radiolab’. In de podcast worden echte verhalen voorzien van extra context, extra geluidseffecten en extra veel luistergenot. Verhalen zijn vaak ook iets excentrieker dan die van The Moth. Ze worden net als de Relaaspodcast in aparte stukken gebracht.
 • RISK!
  RISK! is heel wat excentrieker dan zijn bovenstaande concurrenten. Hier hoor je de +18-verhalen waar geen enkel thema wordt uit de weg gegaan. Seks, drugs en rock’n roll (al komt die laatste weinig aan bod).

Comedy

 • Mosselen om Half Twee (01:30 dus)
  Meteen ook de enige comedy Nederlandstalige podcast waar ik naar luister. Sorry aan al die andere Nederlandstalige. Jullie stinken. Of jullie zijn mijn ding niet maar dat klinkt minder hard. En soms mag het al eens hard zijn. Mosselen om half Twee is een projectje van Xander De Rycke, de stand-up comedian, waarbij hij wekelijks een babbeltje slaat met BV’s en vooral andere stand-up comedians. Soms is dat al eens rond een overkoepelend thema. Soms niet. Ook al is de humor vaak wat dezelfde en wat voorspelbaar, ‘t is allemaal best te pruimen. En er komen veel kaka en pipi mopjes in. Taalpuristen luisteren beter niet want alles gebeurt in het dialect, heerlijk vind ik dat.
  Download op iOS.
 • Spontaneanation
  Als ‘k een favoriet in de comedy section moet kiezen dan het is Spontaneanation. Het concept is fucking geniaal. Elke week nodigt host Paul F. Tompkins een gast uit. Die krijgt een vraag voorgeschoteld die de vorige gast heeft achtergelaten. Keeping in mind dat ze dus niet weten wie de volgende gast zal zijn. Ok, de vraag wordt beantwoord en dan gebeurt de magie: de huidige gast kiest een locatie en *tromgeroffel* een team van improvgasten gaat daarmee aan de slag. Ze vertellen een volledig verhaal op basis van antwoord en locatie. Met flashbacks, flashforwards, verschillende sideplots. Zo fucking cool.
  Download op iOS.
 • Shane And Friends
  Er zijn nogal veel podcasts door YouTubers eigenlijk. Dat is me wel al opgevallen. Alsof die denken: ‘Ewel ik maak toch al filmpjes van mezelf, waarom niet ook audiofragmenten opnemen?’ En bij velen lukt dat wel nog goed ook. Shane is zo’n kerel. Voor wie Shane Dawson niet kent, hij is zowat de Perez Hilton van YouTube. Recht voor de raap, een beetje gay en vooral gehaat door heel veel mensen. Every minute I say something offence about someone. Shane doet de show samen met een co-host en nodigt elke week toffe mensen uit. Lachen dit. Een beetje voor teens wel.
  Download op iOS.
 • Smodcast
  Doet de naam Kevin Smith een belletje rinkelen? Zegt de serie Clerks je iets? Neen? Silent Bob, het personage? Ok, niet erg mocht dat niet het geval zijn maar Clerks is een serie die een jaartje gelopen heeft en nogal euhm grappig was in een stoner kinda way. Stoner als in weed, ganga. Smodcast is ook dé podcast die me gisteren tranen met tuiten liet lachen op de trein om de heel eenvoudige reden dat Kevin Smith en zijn co-host Scot Mosier gedurende heel hun podcast ook weed paffen. Met als gevolg dat ze én grappig zijn én keihard lachen met hun eigen humor. Op een serieus aanstekelijke manier.
  Download op iOS.
 • Hollywood Babble-On
  Kevin Smith is mijn podcastheld. Hij staat niet voor niets zeventwintig keer in dit lijstje. De weedpaffende B-ster neemt zichzelf allesbehalve serieus zonder te vervallen in het haha kijk eens hoe grappig ik ben. De moppen die hij vertelt zijn niet alleen leuk voor hem en zijn co-host maar ook voor wie luistert. In Hollywood Babble-On praat ie samen met Ralph Garman over het Hollywoodgebeuren met een aantal vaste rubriekjes (de Kardashians, Justin Bieber, …)
  Download op iOS.
 • Ear Biscuits
  Ik meen het als ‘k zeg dat veel YouTubers een podcast hebben. Rhett & Link zijn er zo twee. De jeugdvrienden zijn zowat de eerste die succes hadden op YouTube met comedy en hebben nog steeds een van de meest populaire kanalen. Tussen al het sketch en liedjesschrijven door hebben ze blijkbaar nog de tijd op een wekelijkse podcast te schrijven waarbij ze een andere creatieveling uitnodigen om tegen te praten. Hun vragen gaan best wel diep en je komt vrij veel persoonlijke zaken te weten over de centrale gast.
  Download op iOS.
 • Not Too Deep
  Nog een YouTuber. Nog een podcast met een wekelijkse centrale gast die vragen wordt gesteld. Het verschil bij Not To Deep van Grace Helbig zit ‘m in de vragen die ze stelt: deel 1 van de show zijn luchtige vragen die ze zelf heeft gekozen. Deel 2 zijn vragen van haar Twittervolgers. En deel 3 bestaat uit een aantal grappige standaardvragen die ze elke gast stelt. Apotheose van de podcast is wanneer ze de gast 1 tweet laat sturen vanuit haar account. Dat klinkt niet spectaculair maar stel je een account voor met een paar 10 duizend volgers en de vele mogelijkheden.
  Download op iOS.
 • If I were You
  Serieus, weer een YouTube duo. Jake & Amir die al jaar en dag samenwerken demonstreren perfect waarom een duo zo goed werkt in comedy. Ze zijn verschillend en daardoor zo goed samen. De Laurel en Hardy van de podcast scene. Elke week geven ze tips bij vragen die ingestuurd zijn door het publiek. Die tips zijn niet altijd wetenschappelijk of psychologisch onderbouwd.
  Download op iOS.
 • Dear Hank & John
  Twee broers en je raadt het ondertussen misschien al: YouTubers. Hank en John Green geven net als de mannen van If I were You wekelijks tips en sluiten hun podcast telkens af met hun twee grote liefdes: nieuws over Mars en nieuws over voetbalclub AFC Wimbledon.
  Download op iOS.
 • Kill Me Now
  Er zijn nogal wat stereotyperingen rond Joodse dames. Denk aan Franny en haar moeder uit de Nanny en je hebt meteen een beeld. Meermaals bekroond comedian en schrijfster Judy Gold is net hetzelfde. Luid, recht voor de raap en keihard. In haar wekelijkse podcast nodigt ze vrienden en celebs uit om te praten rond hun ergernissen. “What pisses you off?”
  Download op iOS.
 • The Bitterest Pill
  Acteur en comedian Dan Klass praat in z’n eentje. Klaagt en zaagt in z’n eentje. Over het leven van een stay-at-home vader in Los Angeles. Dan is zo’n kerel die je graag hoort ranten en zeuren over de kleine dingen om jouw eigen ambetantigheden even in perspectief te kunnen plaatsen. Van de misserie bij het bestellen van een poster tot het geklooi met livestreams. Met daarbij nog eens een hoop acteursverhalen.
  Download op iOS.
 • Chewin’ It with Kevin and Steve
  Nerdist Industries heeft nogal wat podcasts onder zijn dak. Eentje daarvan is die van Kevin Heffernan & Steve Lemme de mannen achter ondermeer Super Troopers & Beerfest. Twee films die je hoogstwaarschijnlijk niet kent. Beide kerels zijn comedians en movielovers dus verwacht je aan heel wat filmgerelateerde humor tussen hen en vele centrale gasten.
  Download op iOS.
 • The Filip & Fredrik podcast
  Twee comedians die over eender wat praten. Over vanalles in Scandinavië, Hollywood, de muziekindustrie, de filmindustrie en hun dagdagelijks bestaan. Heerlijke nonsens tussen twee goeie vrienden.
 • Sick And Wrong
  Wees snel want Sick And Wrong zal binnenkort veranderen qua stijl lieten Dee Simon en Lance Wackerle weten. Wat mag je momenteel verwachten op Sick And Wrong? Zwarte humor. Echt donker. Vreemde nieuwtjes van over de hele wereld. Mensen die vreemde nieuwtjes insturen. Mensen die shitstories insturen. Jawel, verhalen over kak.
 • The Talk of Shame
  Een nieuwe podcast onder de Headgum podcast network van Jake & Amir. De twee YouTube en podcastkerels voegden een aantal podcasts onder 1 netwerk. True pimps yo! In The Talk of Shame luistert host Streeter Seidell naar schaamtelijke verhalen van zijn gasten. En wat is er leuker dan lachen met een ander die er zelf ook mee kan lachen? Niets toch?

Geekstuff

NEDERLANDS

 • Ochtend in Pretparkland
  Ik vind dat heerlijk om zo gepassioneerd te zijn in 1 iets. Praten over pretparken, wie komt daar nu op? Bij mijn weten is de pretparkcommunity wel groot, dus op zich is het niet zo’n gek idee om er een podcast rond te creëren. Erwin Taets en Tom van Liefferinge hebben ook nog eens aangename vertelstemmen. Hier en daar hapert de vertelling al een keer, worden zaken iets te veel herhaald maar al bij al serieus enjoyable.

ENGELS

 • No Such Thing As A Fish
  Eentje die me werd aangeraden op Twitter. En eentje waar Scheire en de Schepping blijkbaar zijn mosterd heeft van gehaald. Verwacht je dus aan zinloze weetjes, enthousiaste geeks en wetenschap op mensenmaat.
 • Radiolab
  Het moet niet allemaal lachen, gieren, brullen zijn toch? Elke week legt Radiolab op een aangename en vooral verstaanbare manier iets wetenschappelijk uit. Aan de hand van interviews, geluidseffecten en hier en daar wat humor. Dankzij Radiolab heb ‘k geleerd hoe bruggen werken en wat Crispr is. Benieuwd? Luister zelf he!
 • Get Up On This
  Jensen Karp en co-host Matthew Robinson zijn er om je te helpen. Wat is er nieuw in de wereld? Wat moet je installeren op je smartphone? Waar moet je naar kijken op Netflix? Wekelijks brengen ze tips om ervoor te zorgen dat jij je vrienden kunt zeggen: ‘Euhm, ik luisterde daar al naar voor het cool was.’ De kerels zijn grappig, hebben een gezonde dosis zelfrelativering én spotten ook echt goed trends.

Erotiek

 • Vuile Lakens
  Vuile Lakens is een podcast over seks, lichaam en alles waar je in keurig gezelschap niet durft over te praten. Genderkenner Anaïs Van Ertvelde en schrijfster Heleen Debruyne wagen zich in vochtige streken.
 • Guys we Fucked
  Kapotlachen. Twee jongedames die vrijuit vertellen over hun veroveringen en hun ervaringen in de relationship world.
 • Competitive Erotic Fan Fiction
  Deze hoort zowel bij Erotiek als bij Comedy en Geekstuff thuis. Nog een podcast het The Nerdist Industries huis waarin comedians aan de slag gaan met erotische fan fiction. Daarbij brengen ze ofwel voorbereide werken of schrijven ze live een verhaal op basis van de suggesties van het aanwezige publiek. Sommige culturele referenties zijn net iets te Amerikaans om te snappen, maar de sappige verhalen die er rond worden geschreven maken het toch interessant genoeg om te luisteren.
  Download op iOS.
 • Savage Lovecast
  Mensen moeten geïnformeerd worden. En liefst nog op een niet belerende, met het vingertje wijzende manier. Columnist Dan Savage doet dat in Savage Lovecast zoals het moet. In zijn wekelijkse podcast heeft hij het over dat ene thema waar iedereen zoveel vragen over heeft: liefde en seks. Daarbij gaat hij geen enkel thema uit weg en benoemt hij de dingen voor wat ze zijn. Een penis is er nog een penis een vagina mag een vagina zijn. Geen verbloemingen. Dat is meteen ook het leuke aan een podcast. Daar mag je nog een fuck en kut zeggen.
  Download op iOS.
 • Sex with Emily
  Emily is een vrijgevochten hetero vrouw. Eentje die momenteel niet klaar is voor een vaste relatie en dat ook helemaal niet erg vindt. Elke week vertelt ze eigen ervaringen en verhalen om daarna ook vragen van het publiek te beantwoorden. Verwacht je bij Emily aan iets meer girly advice dan Dan Savage. Iets minder onderbouwd ook heb ‘k het gevoel.
  Download op iOS.
 • Love+Radio
  Dit:From PRX’s Radiotopia, Nick van der Kolk’s Love and Radio features in-depth, otherworldly-produced interviews with an eclectic range of subjects, from the seedy to the sublime. You’ve never heard anything like it before. New installments are added monthly.”
 • My Dad Wrote a Porno
  Stel u voor, je ontdekt dat je vader een e-pornoboek heeft geschreven. Wat doe je dan? Wel, dat voorlezen aan je vrienden en een podcast van maken.
 • KMO Erotica Podcast
  Deze is voor de rooie oortjes. Geen advies, geen grapjes maar gewoon luisterverhalen. Korte stukken waar je wat ongemakkelijk naar luistert op de trein. Of in je bed. Of waar je maar wil luisteren eigenlijk. Warning: het kan dat je af en toe wat moet schuifelen op je stoel. De topics zijn gevarieerd. Niet altijd braaf. En zo’n 135 keer interessanter gebracht dan ‘50 Shades of Blegh’.

Muziek

 • Song Exploder
  Song Exploder
  is a podcast where musicians take apart their songs, and piece by piece, tell the story of how they were made. Each episode is produced and edited by host and creator Hrishikesh Hirway in Los Angeles.
 • Olivier Cachin — La Selection Rap
  Ok ja, dit is eigenlijk een radioprogramma van Mouv’ maar het is handig dat ‘La Selection Rap’ wekelijks te downloaden is in je podcastlijstje. Je krijgt 1 uur lang Franse en internationale hiphop rond een bepaald thema. Oldskool, Straight Outta Compton, French Rap. Thema’s genoeg. Olivier, de host, praat niet te veel. De nummers zijn goed gekozen. En je ontdekt hier en daar nog een pareltje.

Design

 • 99% invisible
  Ben je een designlover dan verplicht ik je om naar deze podcast te luisteren. Award winning producer Roman Mars brengt er elke week een verhaal rond een designtopic. Dat gaat van een creepy hotel tot speciale designers. Telkens boeiend verteld. Telkens eye-openend. Ofzoiets.

Kenny Vermeulen

Written by

Verified op Twitter. Mijn oprechte excuses daarvoor. De man achter Oe Ist, Gefilterd. Ministerie van Sport. En waarschijnlijk nog dingen.

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade