Kartım Yanımda Olmasa da Dijital Cüzdanım Var…

Okyar Tahaoğlu
5 min readJan 24, 2020

--

Cep telefonuyla her mağazada ödeme yapabilir miyim? Ancak o zaman cüzdanımı ve kartımı evde bırakıp dışarı çıkabilirim. BKM Express bu sorunun yanıtını 2015 yılından beri arıyor. Sadece aramakla kalmayıp, bunu denemeye hazır olan perakende markaları ile birer birer projeleri hayata geçiyor. Şimdiye kadar restoran, akaryakıt, market, kahve zinciri, bebek mağazası, taksi, ulaşım, simitçi gibi dikeylerde dijital cüzdanla ödemeyi hayata geçirdi. Her biri o sektörün müşteri deneyimine göre tasarlandı.

Alışveriş yapılan her noktada dijital cüzdanların kabul edildiği bir ekosistemin çok uzağında değiliz. Bu yazıda 2015–2109 yılları arasında yapılan çalışmaların özetini bulabilirsiniz. Bazıları şu an aktif olarak kullanılmazken bazıları on binlerce kişi tarafından kullanılmaya devam ediyor. Gelecek için ilham vermesini dilerim.

Total ile akaryakıt ödemesi (2014)

Türkiye’de araçtan inmeden ödeme yapabilme dönemi Total ve BKM Express ile başladı. İlkler her zaman zordur. Deneyim uzun zamandır üzerinde düşünülen, hem akaryakıt hem de ödeme sektöründe çalışanların olgunlaştırdığı ancak bir türlü hayata geçmeyen bir akıştı.

Kullanıcılar BKM Express mobil uygulamasını ve Club Total üyesi olup TOTAL mobil uygulamasını telefonlarına yüklüyorlar. Plakalarını bir kez tanıtıyorlar. Araç istasyona akaryakıt alımı için geldiğinde, daha önceden sisteme tanımladıkları araç plakaları, otomatik tanıma sistemi ile algılanıyor, dolum başlıyor. Ödeme de BKM Express ile tamamlanıyor.

Teknik olarak zor bir proje olmasının aynında yanıtlanması gereken soru çoktu; istasyonlarda pompa yakınında cep telefonu kullanma yasağı, istasyon sahibi bayinin yeniliği kabul etmeme ihtimali, pompacının yaptığı satış için eski alışkanlıkları…. Total ekibi sektöründe liderlik yaparak bu sorunları aştı ve rekabeti tetikledi. Sonrasında diğer akaryakıt markaları da mobil cüzdanlarla işbirliğine başladı. Total — BKM Express işbirliği tüm sektör için kapıyı aralayan büyük bir yenilik oldu.

Olivia’s Pizza ile restoranda ödeme (2014)

O dönem Türkiye’nin online mekan keşif ve yorum platformu olan Mekanist’le (2015'te Zomato tarafında satın alındı) yapılan iş ortaklığı sayesinde restoranda mobil ödeme hayat geçti. Akışa göre;

BKM Express kullanıcısı restoranda yemek yedikten sonra ödemeyi cep telefonuyla yapmak istediğini belirtiyor. Garson masaya bir terminal (tablet) getiriyor ve kullanıcı buradaki QR kodu okutarak BKM Express ile ödemesini gerçekleştiriyor.

Hatta hesabı paylaşmak isterse bu QR’ı masadaki herkes aynı anda okutup kendi payına düşeni serbestçe girip ödüyor. Garson da tablet üzerinde yapılan ödemeleri birer birer görüp toplam hesabın kapandığında emin oluyor.

Vakko: Teknoloji ile lüksün buluşması (2015)

Ülkemizin prestijli markalarında biri olan Vakko ve BKM Express ortak çalışması, Vakko’nun Zorlu AVM mağazasında basın mensuplarına tanıtıldı. Perakende sektörüne yeni bir soluk getirecek bu uygulama basında çok yer aldı.

BKM Express kullanıcıları, kasaya gitmeden satış görevlisinin tabletindeki karekodu okutarak ödemeyi tamamladılar. Restoranda ödeme deneyimine benzese de mekan ve satın alınan ürünün niteliği açısından bir yenilik oldu.

Müşteri profili açısından seçici bir kitle olması uygulamanın yaygınlaşmasını zorlaştırsa da perakende sektörü için artık geri dönülemez bir online-offline ile dijital-fiziksel mağaza sınırlarının ortadan kalktığının ispatı niteliğinde bir iş oldu. Bu yenilik “Vakko kasayı kaldırdı” haber manşetiyle geleneksel medya sayesinde çok sayıda kişiye ulaşıldı.

Migros ve Macrocenter ile markette dijital ödeme (2017)

Migros Jetkasa’da cep telefonu ile mobil ödeme BKM Express ile başladı. Önce Jetkasa’larda başlayan akış daha da kolay hale gelerek tüm kasiyerli kasalarda da kullanıma açıldı. Böylece yanınızda nakit para, kart ve cüzdan olmadan da Migros’tan alışveriş yapabilir olduk. Müşteri deneyimi olarak neredeyse kartla ödemekten çok farkı olmayan bir süreç oldu.

Ürünleri kasadan geçirip, tutarı öğrendikten sonra “BKM Express ile ödeyeceğim” demeniz yeterli oluyor. Telefondan uygulamayı açıp kasada ödeme için üretilen kodu kasiyere göstermek yeterli oluyor.

Güvenlikten ödün vermeden adımları kısaltmak için iyileştirmeler yapıldı ve akış bu haliyle kart ile eş değer hıza ve pratikliğe ulaşmış durumda. Şimdiye kadar denemediyseniz, her Migros markette kullanılan bu akışı mutlaka deneyin, kasiyerlerin hepsi işlerine son derece hakimler ve size akışı öğreteceklerdir.

Aytemiz: Akaryakıt İstasyonunda (2018)

İstasyonlarında ücretsiz internet, elektrikli araçlar için hızlı şarj gibi hizmetleri ilk sunan akaryakıt markası Aytemiz de BKM Express’le ödeme yöntemini müşterilerine sunmaya başladı. Sadece Aytemiz mobil uygulamasını kullanarak BKM Express mobil SDK özelliği sayesinde işlem tamamlanıyor.

BKM Express’ten Kasasız ve Kasiyersiz Ödeme Deneyimi (2018)

Geleceğe yönelik bir deneyim, Kanyon alışveriş merkezinde Cam Oda adı verilen mekanda gerçekleştirildi. D&R burada bir mağaza açtı ve sık satılan ürünlerini yerleştirdi. Kasa yok, kasiyer yok, para yok, kart yok. Dijital cüzdan var, müşteriye güven var.

Müşteri ürününü seçip çıkış kapısına yöneliyor. Burada yer alan basit bir pos cihazından ürünü taratıp ödemesini yapıyor. BKM Express açısından mağazada karekod okuma özelliği ve e-arşiv entegrasyonu açısından da bir ilk.

Kasada ve mağazada ödeme yapılan bu markalara e-bebek, A101 ve Caffe Nero, Bitaksi, Bursa ulaşım kartına kioskta dolum, Zorlu AVM’de ödeme de katıldı. Her biri ayrı bir yazıyı hak ediyor.

2012 yılında yapılan BKM Express lansmanında kullanılan “Kartım Yanımda Olmasa da Dijital Cüzdanım Var…” sloganını hayata geçirmek için yapılmış uzun soluklu işler olduğunu belirtmekte yarar var. Bu yazıda özellikle mağazada ve yüz yüze ödemelerde ilkleri hayata geçirdiğimiz uygulamaları paylaştım. Bunların her biri sektöre özel işler oldu. Sonra ortak noktalarını bularak BKM Express’in bugünkü mağazada ödeme deneyimini tekil ve basit bir hale getirdik.

Merak et, dene, üret, iz bırak

Bu yeni deneyimin temelinde teknolojiye ve müşteriye güvenmesi açısından bugünkü alışveriş ve tüketim alışkanlıklarımızdan çok farklı noktalar var. Sektörünün lideri markalarla yapılan bu ilk denemeler artık fayda açısından kullanıcılar tarafında yerini buldu. Kolaylık ve hız yanında güvenilir teknolojiler olduğunu gören müşteriler artık dijital cüzdan ile ödeme yapmak konusunda çekingen değiller. Perakende mağazalarının kendi mobil uygulamaları, bankaların dijital cüzdanları, startup cüzdanlar, GooglePay, ApplePay, Alipay gibi global cüzdanların da pazara girmesi ile artık cep telefonuyla ödeme yapmak sıradan bir hale geliyor. Gelecekte bu değer teklifini sunan, çok daha gelişmiş hallerini perakende sektörünün sahiplenip kullanıma sunacağına inanıyoruz. Siz de ister tüketici ister marka olarak bu değişimde mutlaka yerinizi alın.

--

--