Groep 1 applicatie development

Bunyamin Eren
Serkan Yildiz
Sander Jordens
Kaan Köseoğlu
Steven Deuss

Inleiding

Voor de opleiding toegepaste informatica, die we volgen op de Hogeschool PXL, hebben we deelgenomen aan een projectweek. Zoals de naam doet vermoeden gaat deze week over een project dat we moeten maken. Maar het was meer dan dat.

Wij kregen tips in verband met ons professionele carrière, en welke toekomstmogelijkheden we hebben.

In de volgende paragrafen wordt het verloop van de projectweek toegelicht.

Dag 1

De dag begon met het invullen van een vragenlijst. De vragenlijst had als doel de sterke en minder sterke karaktertrekken weer te geven en een projectteam te vormen die bestaat uit complementaire karaktertypes. Dit zorgt ervoor de verschillende karaktertypes te leren kennen en met hun samen te kunnen werken.

Vervolgens kregen we een algemeen overzicht van de bedoeling en de inhoud van de projectweek. Dit werd gevolgd door een uitgebreide uitleg over de betekenis in teamverband te werken.

Presentatie “werken in groep”

Tussendoor kregen we een korte pauze waarin de projectgroepen gevormd werden. We hebben een eerste contact gelegd met ons groepsleden.

Na een deugddoende middagpauze werd de dag afgesloten met een quiz in teamverband. De bedoeling was om de teamspirit te verbeteren door samen vragen en problemen op te lossen op een leerrijke manier. We hebben heel nauw samengewerkt, dit leed tot een succesvolle quiz en een uitstekende teamspirit. Onze groep werd de winnaar van deze quiz.

Dag 2

Dag twee begon met de seminarie “Netwerken: het werkt” gepresenteerd door Ann Beckers. Ze heeft ons de vraag gesteld: “Wat is het belang van een goed netwerk?” Hiermee toonde ze het belang van een goed netwerk aan voor het vinden van de ideale job. Een leuke denkoefening was of we wisten hoeveel personen er tussen ons en Dave Grohl, zanger van de Foo Fighters, stonden. Hiervoor waren slechts 2 tussenpersonen nodig. Dit bleek het gemiddeld aantal contactpersonen te zijn. Een kleine opmerking hierbij is dat deze tussenpersonen bereid moeten zijn om je hierin te helpen.

Vervolgens kregen we een toelichting over LinkedIn. LinkedIn is een online sociaal netwerk dat gericht is op vakmensen. We kunnen het gebruiken als een modern visite kaartje. Ons werd aangeraden om een profiel te maken en zo ons eigen professioneel netwerk uit te bouwen. Hoewel we het nut hiervan in zagen, beseften we dat een netwerk opbouwen op niet eenvoudig was.

In de namiddag kregen we uitleg over internationalisering. Teamlid Steven Deuss legt in een interview zijn mening uit.

Dag 3

De derde dag begon met een toelichting over cybercrime. Het interessante aan de seminarie was dat deze werd gegeven door een inspecteur van de FCCU (Federal Computer Crime Unit). De hands-on ervaring gaf ons een inzicht over hoe de politie omgaat met cybercrime en hoe ze hier tegen in gaan.

Het interessante aan deze seminarie was de uitleg van de inspecteur over de onderzoeken op de verschillende bewijsmaterialen zoals computers, smartphones, hardeschijven, etc. Zo heeft hij ook de belangrijkste tool getoond die zij dagelijks gebruiken: de analysetoren. Een analysetoren is een supercomputer met 1 TB hardeschijf, 32 GB ram en superprocessoren. Op die analysetoren zijn ook de programma’s geïnstalleerd die ze dagdagelijks gebruiken.

In de namiddag werden we toegelicht over ons eigen onderzoekscel. Het eerste deel van deze toelichting ging over de theoretische kant van een onderzoek. Wat is onderzoek, welke soorten onderzoektypes bestaan er, de financieringsmogelijkheden voor elk soort onderzoek en hoeveel mensen er binnen PXL deelnemen aan onderzoeken. Dit bleek een vrij hoog percentage (+20%) te zijn in vergelijking met andere hogescholen.

Seminarie over ons onderzoekscel

Vervolgens werden de huidige en- recent afgeronde onderzoeken toegelicht. De bedoeling was om ons kennis te laten maken met het uitvoeren van onderzoeken.

Het laatste deel van de dag werd besteed aan een vriendschappelijke brainstormwedstrijd. De bedoeling was om op een korte tijd een mogelijk project te bedenken. Ten eerste werden de projecten gepresenteerd in een klasgroep met 10 groepen. De groepen die de top 2 vormden mochten naar de finale gaan.

De projecten die de finale hebben bereikt zijn:

groep 35

 • Virtual Reality app voor mensen die in recovery situaties zitten.
 • De app geeft de mogelijkheid om dagdagelijkse taken te vitaliseren voor zij die dit niet meer kunnen.
 • Dit zorgt er voor dat deze personen zich nog normaal kunnen voelen en zo minder snel psychologische problemen gaan ontwikkelen
 • Ook blijkt uit studie dat gelukkige mensen sneller herstellen.

groep 30 (plaats 1)

 • Helpen kiezen welke studie richting er best gekozen wordt.
 • Een app ontwikkelen die helpt bij het kiezen aan de hand van vragenlijsten die opgesteld zijn met behulp van de lerarenopleiding van de PXL.
 • Maatschappelijk een zeer aantrekkelijk idee.

groep 5

 • Pleister die diabeten of mensen met hartproblemen helpt bij het voorspellen van problematische situaties. Bv: wanneer een risico op hartfalen hoog is of bij een lage suikerspiegel.
 • Kan ook tijdens het sporten gebruikt worden om hartslagen te meten.
 • Gekoppeld aan een mobiele app.

groep 35 (plaats 3)

 • Virtual Reality bril die een klaslokaal virtueel weergeeft en er zo les gegeven kan worden in een virtuele omgeving.
 • Ook kunnen historische momenten weergegeven worden.
 • Dit zou mensen die niet aanwezig kunnen zijn in de les de mogelijkheid bieden om toch de lessen te kunnen volgen.

groep 40

 • Overvloed van mails binnen PXL tegen gaan.
 • Plug in voor de webbrowser die het mogelijk maakt mails in te delen in categorieën.
 • Mogelijkheid om de mails te filteren op deze categorieën.

groep 16 (plaats 2)

 • Een app die een tijdregistratie doet voor verpleegkundigen. Zo kan men zien hoe lang een verpleegkundige ter plaatse is geweest.
 • Het koppelen van het medisch dossier aan een app zodat een verpleegkundige deze snel en gemakkelijk kan raadplegen. Dit is voor een juiste behandeling op maat.

groep 18

 • Lange rijen aan de PXL broodjesbar tegengaan.
 • App waarmee broodjes besteld kunnen worden.
 • Verdeling gebeurt via een automatische verdeler die werkt via een code.
 • Zorgt dat de rijen minder lang worden en dat er minder personeel ingezet hoeft te worden.

groep 1

 • Een mobiele app die een gepersonaliseerde nieuwsfeed voorleest. Dit met behulp van de text-to-speech technologie.
 • Ook toepasbaar in auto’s die een systeem hebben die gebaseerd zijn op Android en iOS.
 • Zou er voor zorgen dat productiviteit en veiligheid op de weg verhoogd wordt.

Dag 4

De dag begon met een seminarie over klantgerichte communicatie. De seminarie ging over de “do’s en don’ts” van presenteren, die we ook al reeds geleerd hadden tijdens het vak communication skills. Wij hebben ook geleerd hoe we bijkomende informatie kunnen achterlaten bij een klant.

Vervolgens kregen we de opdracht een case uit te werken, korte presentatie voor te bereiden en een bijhorende demo te voorzien. We hadden de keuze tussen een case omtrent een lingeriezaak die zijn klantenbestand wou vergroten of een jeugdhuis dat een ouderlijk toezicht wou implementeren in hun internetverkeer. Wij hebben gekozen voor de lingeriezaak.

Na de uitwerking mochten de uitgekozen groepen hun idee voorstellen.

Uitleg van medestudenten over hun uitwerking van de case

Wij willen ook even de tijd nemen om ons uitgewerkte case voor te stellen.

Case: Pili Pili

Probleemstelling

De klant heeft momenteel een ouder klantenbestand. Hij ondervindt moeilijkheden met het bereiken van jonger doelpubliek.

Doelstelling

Met behulp van een IT-oplossing het jongeren doelpubliek aanspreken.

In eerste instantie willen we de winkel een online aanwezigheid bezorgen. Op deze manier kan een groter publiek kennis maken met de winkel.
Het voordeel is dat promoties beter en goedkoper verspreid kunnen worden.

Voorgestelde oplossing

Voor de online aanwezigheid willen we een website bouwen, deze promoten op Google en zorgen dat de winkel vindbaar is op sociale media.

De website

 • We voorzien een modern, strak design met de kleuren van de winkel
 • Weergave beschikbaarheid van producten tonen door gebruik te maken van het bestaand inventarissysteem
 • Weergave van de beschikbare merken
 • De mogelijkheid om promoties weer te geven op de startpagina
 • De productcatalogus onderverdelen per geslacht, merk en functie (bv sport, sexy, functioneel, …)
 • Visuele representaties van de beschikbare merken
 • De mogelijkheid op een eenvoudige manier producten toe te voegen en te verwijderen
 • Een contact pagina met een Google Maps-verwijzing

Optimaliseren voor zoekmachine

De website optimaliseren voor zoekmachines (Search engine optimization) om hoger te scoren voor bepaalde zoekwoorden.

Sociale media

Een Facebookpagina aanmaken waar de klant promoties en nieuwe producten kan vinden en er contact met de klant gelegd kan worden.
Op deze pagina worden algemene gegevens van de site en de winkel ook vermeld.

Conclusie

We zijn er van overtuigd dat we met deze ideeën een groter publiek naar de winkel kunnen trekken.

Job event

In de namiddag kregen we de tijd om ons te begeven naar het job event dat elk jaar georganiseerd wordt op de PXL campus.

Het job event

Hier kregen we de mogelijkheid om ons voor te stellen aan bedrijven, stageplaats te zoeken of een potentiële werkgever te vinden.
 
Dit heeft veel interessante gesprekken opgeleverd en ook een aantal nieuwe contacten. Het is zeker een aanrader. Een klein nadeel was dat we relatief weinig tijd hebben gekregen om bedrijven te ontdekken.

Dag 5

De laatste dag begon met informatie over het project dat we in groepen moeten maken. Hiervoor kregen we alle nodige uitleg van lector Kris Hermans. Tevens gaven twee lectoren informatie over taalgebruik.

Lectoren: Kris Hermans en twee lectoren van taalvakken.

De case zelf werd uitgelegd door Wannes Broux, hij is onze klant voor dit project. Hijzelf is lid van een vereniging die jongeren helpt omgaan met alcohol- en drugsgebruik. Ze hebben gemerkt dat hun publiciteit niet veel jongeren bereikt, wat ook bleek uit een vraag die hij ons had gesteld. Hij vroeg ons of we hun affiches al hadden gezien, waarop niemand een positieve reactie gaf. Dit willen ze graag oplossen met behulp van een website, dat later omgevormd kan worden tot een app.

Wannes Broux legt de case uit

Hiervoor hebben zij als vereniging een enquête rondgestuurd waaruit het bleek dat jongeren graag een aantrekkelijke website willen.

Hij heeft dit op een interactieve en interessante manier voorgebracht. We vonden hem aangenaam, dit hielp ons om zijn eisen als klant beter te begrijpen.

Studenten nemen hun broodjes

Na deze sessie kregen we broodjes en drank, aangeboden door PXL. Daarna zijn we vertrokken naar de Corda Campus in Hasselt voor het laatste onderdeel van het projectweek.

Corda Campus

De presentatie in de namiddag behandelde de mogelijkheid in ondernemerschap als student. Als eerste kwam de algemeen directeur, Yves Marchal, ons informatie geven over ondernemen en het belang ervan in de IT-sector.

Daarna kwam Ine Gerrits van PXL-UHasselt StudentStartUP spreken over de mogelijkheden die PXL biedt en gaf algemene tips in verband met ondernemen. Ze motiveerde ons om achter ons idee te staan.

Hierna werden we aangesproken door PXL studenten die zelf een onderneming hebben opgestart. Het doel hiervan was om ons meer inzicht te geven in ondernemerschap als student, alsook ons de nodige motivatie te bezorgen om zelf te beginnen. Dit was zeer geslaagd, want alle drie studenten die hun verhaal hebben gebracht spraken op een persoonlijk niveau, dat ons aansprak.

3 studenten presenteren hun onderneming en geven tips over ondernemen aan studenten

Na een korte verfrissende pauze in de rustige sfeer van de campus, kregen we nog twee getuigenissen te horen van volwassenen die een onderneming zijn gestart. Als eerst kwam een freelance developer spreken die zelfstandig werkt in de Corda campus. Hij sprak over zijn ervaringen op de werkvloer en hoe hij uiteindelijk ging samenwerken met een grafisch designer om apps te bouwen. Ze hebben uiteindelijk er een brand van gemaakt.

CEO van Bewire

Als laatste spreker van de week werden we aangesproken door de CEO van Bewire. Hijzelf heeft gestudeerd aan de PXL en deelde zijn verhaal met ons. Zijn presentatie was zeer goed en sprak ook vlot en gericht. Hij motiveerde ons meerdere malen om te ondernemen. Dit was zeker een zeer sterke presentatie om de week af te sluiten.

Samengevat

Het was een zeer interessante en leerrijke week. We hebben ook nieuwe mensen leren kennen en mee leren samenwerken. De professionals die de seminaries gaven vonden we zeer inspirerend.

Ook het project waar we het volgend semester aan moeten werken is zeer interessant. Vooral ook omdat het een project is “for the students, by the students”.

Wij zijn ervan overtuigd dat wij als team een uitstekend product zullen neerzetten. Vooral omdat onze samenwerking vlot verlopen is. 
Het werkpunt waar ons team wel nog aan moet werken is de onderlinge communicatie. Maar als we de tips van de seminaries ten harte nemen, zal ook dit vlot verlopen.

Wij willen iedereen bedanken die bijgedragen heeft aan het projectweek!

Like what you read? Give Groep1 — PXL Projectweek a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.