Totul despre Capsaicina extrasă din ardeiul iute

Pastile de Slabit
2 min readMar 13, 2018

Capsaicina este o componentă activă prezentă în ardeiul iute și alte plante, cultivate sau sălbatice, din genul Capsicum. Acest gen de plante face parte din familia Solanaceae și include ardeii grași sau iuți, ardeii lungi, gogoșarii, chilli…

În cazul plantelor din genul Capsicum, cea mai mare cantitate de capsaicină este prezentă în țesutul placentar (care deține semințele), membranele interne și, într-o măsură mai mică, în celelalte părți cărnoase ale fructelor. Deși mulți cred că semințele au capsaicină, în realitate aceasta nu se află în semințe, ci este prezentă în mare concentrație în seva albă a peretelui interior, unde sunt atașate semințele. Atunci când este rupt sau tăiat în felii un ardei, celulele care conțin capsaicină permit împrăștierea substanței în interiorul ardeiului.

Capsaicina a fost extrasă ca atare începând din secolul al XIX-lea iar efectele ei pozitive sunt valorificate atât în plan culinar, cât și medical. Deși nu are o denumire familiară, substanța este apreciată de publicul larg în domeniul culinar pentru că joacă un rol important în asigurarea calităților ”picante” ale mâncărurilor.

Mod de utilizare

În domeniul culinar, întâlnim acest extract în categoria condimentelor, sub formă de praf de chilli sau boia.

Impresia de arsură pe care o dă gustul picant se datorează modului în care acționează: molecula capsaicinică acționează asupra unui receptor numit TRPV1 care poate fi stimulat și de căldură; iuțimea capsaicinei este descrisă așadar ca o senzație de arsură sau de căldură. Extractul nu produce de fapt o arsură chimică și nu afectează direct țesutul în urma consumului de ardei iute. Practic, inflamația rezultată din expunerea la acest extract natural este o reacție a organismului la excitarea nervilor.

O metodă larg folosită pentru a măsura iuțimea ardeilor este scala Scoville. Pe o astfel de scală, ardeii grași sunt cotați cu o singură unitate Scoville (SHU), în vreme ce ardeii iuți obișnuiți pot avea 3.000–4.000 de unități SHU.

Capsaicina are însă mai mult decât un rol culinar. Ea stimulează circulația sângelui, are proprietăți antibacteriene și sudorifice. De asemenea, pastilele de slăbit cu capsaicină pot arde țesutul adipos din organism, cu efort minim, fiind o soluție eficientă în curele de slăbit. Capsaicina are astfel un efect termogenic, stimulând arderea caloriilor și, implicit, metabolismul. Deasemenea este foarte des folosită în suplimentele dietetice în combinație cu extractul din fructul Garcinia Cambogia sau cu African Mango.

În plus, capsaicina poate contribui la prevenirea cancerului, prin aportul ei la distrugerea celulelor canceroase.

Acest extract este o substanță din categoria alcaloizilor. Ea nu trebuie consumată în cantități mari, întrucât poate genera greață, stări de vomă, dureri abdominale, diaree. De asemenea, consumul de ardei picanți nu se recomandă persoanelor cu răni deschise în zona faringelui sau a tractului gastrointestinal. O soluție, în acest caz, este folosirea de capsule învelite într-un strat protector și dozate corespunzător.

Originally published at pastilaslabit.ro on March 13, 2018.

--

--

Pastile de Slabit

Pareri si opinii forum despre cele mai bune si mai eficiente pastile pentru slăbit care se gasesc in farmaciile plafar