Agile nedir? Scrum nedir? Başarılı proje yönetimi yöntemleri nelerdir?

PeopleBox
4 min readSep 24, 2019

--

Şu anda bir çok şeyi kaçırmış bulunuyoruz. Bilinçli algımızla odaklanabilmek için bir şeye seçmek gerekirken, odağımızın dışındaki zaman, her zamankinden hızlı bir şekilde akmaya devam ediyor.

Geçmişte insanların ömrünü aşan, yarım yüzyılda elde edilen ilerleme seviyesi, bugün neredeyse sadece bir aydaki yenilik ve gelişim miktarına denk.

Her an hızla değişen bu zamanda, zamana uymanın tek yolu, hızlı, atik ve çevik olmak.

Doğada da güçlü olan değil adapte olanın kazandığı bir gerçek. Örneğin ışık azalınca, var olan ışığı maksimum verimli kullanmaya ayarlanmış olan gözler, ne kadar iyi görürse görsün, karanlıktan çıktığında hızla adapte olamazsa, kaybediyor. Temel olarak bakarsak, Amazonlarda büyük kedilerin hayatını sürdürmesini sağlayan mekanizma ile bizim hayatta başarılı olmamız aynı yetiye dayanıyor: uyumlanma.

Büyük kedilerin haberinin olmadığı iş dünyasında organik bağlı olduğumuz doğa kurallarının geçerliliği sürüyor.

Karanlıktan ışığa geçince ayarlanamayan gözler gibi, geçen yüzyıl boyunca başarılı olan bir şirket, son 5 yıldaki (hızı da gittikçe artan) değişime uyum gösteremezse aramızdan ayrılıyor.

Bu akışın bizim iş alanımız olan yazılım geliştirmedeki doğal sonucu, klasik yöntemleri bırakıp, daha uyumlanabilir yöntemlerle çalışmak oldu.

Geliştirme yöntemini geliştirmek

Yazılım geliştirme ya da proje yönetiminde içeriğe ve hedefe bağlı olarak değişen farklı metotlar vardı.
Bunlardan biri olan waterfall modelinde süreç doğrusaldır, yani bir sonraki safhaya geçebilmek için bir önceki safhada yer alan aktivitelerin tamamlanmış olması gerekir.

Ancak bu model ile çalışmanın, her gün yeni bilgilerle ilerlediğimiz dünyada proje yönetmek ve yazılım geliştirmek için yeterli olmadığını düşünüyoruz. O zaman alternatif ne olabilir?

Agile nedir?

Agile modeli proje yönetimi, yazılım geliştirme sürecinde karşılaşılan problemleri çözmek üzere, tekrarlanan yazılım geliştirme modeli taban alınarak geliştirilmiş, sık aralıklarla parça parça yazılım teslimatını ve değişikliği teşvik eden bir yazılım geliştirme modeli.

2001 Şubat Ayında, 17 bağımsız yazılım lideri, farklı bilgi ve yaklaşımlardan yararlanarak daha iyi nasıl yazılım geliştirileceğini bulmak için bir araya geldiler. 2 günlük beyin fırtınası sonrası Agile Manifestosunu yayınladılar. Agile manifesto, 4 temel değer üzerine odaklanmaktadır:

Agile Manifesto — 4 Temel Değer:

İş süreçleri ve araçlardan ziyade bireyler ve bireyler arasındaki etkileşim değerlidir.

Kapsamlı bir dokümantasyon sürecinden ziyade, çalışan bir yazılım ortaya koymak daha önemlidir.

Müşteri ile işbirliği yapmak, sözleşme görüşmelerinden daha önemlidir.

Değişime cevap vermek, mevcut planı izlemekten daha önemlidir.

Scrum nedir?

Kendi rehberindeki tanımlaması “İnsanların mümkün olan en yüksek değere sahip ürünleri üretken ve yaratıcı bir şekilde geliştirirken, karmaşık ve adaptasyona açık sorunları ele alabildikleri bir çerçeve” olan scrum, agile proje yönetme metodolojilerinden biridir.

Yazılım süreçlerinin detaylı ve ihtiyaca göre ortaya çıkan gereksinimlere göre esnek olabilen bir çözüm yönetimidir.

Biz de, PeopleBox’ın hayatı kolaylaştırma amacıyla paralel olan bu metotla çalışmayı tercih ediyoruz.

Bu şekilde, aylar boyunca lineer bir geliştirme süreci sonunda ürün çıkarmak yerine, hızla değişen ihtiyaçlara cevap verebilmek adına, haftalık çalışma planlamaları “sprint” adı verilen çalışma süreleri içinde gerçekleştirilir.

Her sprint’te yapılması gereken işler, kişiler tarafından sahiplenilir ve sprint sonunda ürün olarak çıkar. Sprint şu parçalardan oluşuyor:

  • Preparation: İş sahipleri tarafından üretime hazırlanan doküman, araştırma ek tasarım gerektiren işler. Sprint boyunca aday olmaya hazırlanan işler.
  • Candidates: Hazırlığı tamamlandığı düşünülen işler. Sprint meeting’de herkes bu listeden öncelik sıralamasına göre current’a kart alır. Sprint meeting’den önce hepimiz mutlaka göz gezdiririz. Alttaki sorular önceliğinde fikirler geliştirmek sprint toplantımızı hem daha verimli hem daha kısa ve öz hale getirir.

Yapılan hazırlıkla ilgili eksik bir şey var mı?
Current’a alırsak nasıl bir zaman planıyla üretebilirim?
Bu işi yapmak için nasıl bir ön çalışma yapmam gerekebilir?

  • Current Sprint: Bütün ekibin, içinde bulunulan sprint için üreteceğini taahhüt ettiği işleri içeren liste.
  • Review not accepted: Müşteriden veya PB ekibinden geri dönmüş olan kartlar.
  • In progress: Hepimizin o sırada hangi işlerle uğraştığımızı görebilmek için yapmaya başladığımız iş bu listeye alınır.
  • Waiting review: Teste gönderilmiş. PB ekibindeki müşteri temsilcilerinin veya iş sahiplerinin testini bekleyenler.
  • Client test: Gerçekten müşterilerin veya test’te deneme yapılamayan konular için iş sahiplerinin testini bekliyor.
  • Review accepted: Test edilmiş, kabul edilmiş. Production’a alınabilir durumda olanlar.
  • Done: Biten, kullanımda — yayında olan tüm işlerimiz.

Bu hem günümüze, hem de çalışma felsefemize uyan bir metot olduğu için memnun olarak devam ediyoruz.

Agile ve scrum proje yönetimi hakkında daha fazla ve detaylı bilgi edinmek isterseniz,

ya da animasyon ve video olarak

adreslerine bakabilirsiniz.

Verimli ve keyifli çalışmalar dileriz.

PeopleBox olarak, işe alımları doğru, hızlı ve akılcı çözümlerle gerçekleştirmek isteyenlere dijital çözümler sunuyoruz, işe alım uzmanlarının hayatını kolaylaştırıyoruz. Bunun yanında, PeopleBox Blog yayınında da iş hayatı, sektörel başlıklar ve ayrıca “bilmenin faydalı olacağı” yazıları okuyucularımıza sunuyoruz.

Bu yazıyı, bilmek isteyen başka insanlar da okuyabilsin isterseniz, “alkış” butonuna tıklayabilirsiniz, biz de bu alanlarda çeşitli konularla yazılarımızı kendini geliştirmek isteyen okuyucularımıza ulaştırmaya devam edebiliriz.

Çeşitli yazarların birlikte oluşturduğu PeopleBox Blog’u bu şekilde takip edebilirsiniz.

👆👉https://medium.com/peoplebox-ats

Dilerseniz, istek ve yorumlarınızı, ya da söylemek istedikleriniz varsa yazarlarımız arasına katılmak isterseniz talebinizi de bize iletebilirsiniz. Keyifli çalışmalar:)

--

--

PeopleBox

İşe alım süreçlerinin bütünsel, entegre ve kolay yönetimini sağlayan yeni nesil İK yazılımı.