Binnenkort…

Karima Bennoune — Jouw fatwa geldt hier niet

Op maandag 23 april 2018 was er een uitzending van het televisieprogramma Nieuwsuur, waarin naar voren kwam dat er zeker dertig islamitische organisaties in Nederland de afgelopen jaren financiering hebben aangevraagd in Golfstaten of daadwerkelijk geld hebben ontvangen uit deze landen. Het gaat om miljoenen euro’s uit Koeweit en Saudi-Arabië. Dat blijkt uit informatie die de overheid jarenlang geheim heeft gehouden maar waar NRC Handelsblad en Nieuwsuur de hand op wisten te leggen.

Financiering wordt gedaan door groepen van orthodoxe salafistische snit of aanhangers van het eveneens orthodoxe wahabisme, dat een religieus exportproduct is van Saudi-Arabië. Enkele jaren geleden heeft Karima Bennoune een boek geschreven, getiteld ‘Your Fatwa Does Not Apply Here — Untold Stories from the Fight Against Muslim Fundamentalism’, waarin ze als iemand met zelf een moslimachtergrond deze praktijken hekelt. Ze waarschuwt voor dergelijke stromingen. Niet alleen in Europa, maar feitelijk voor de hele islamitische wereld ziet ze de uitwassen van financiële steun, in de vorm van geestelijke vorming en onderwijs van dergelijke orthodoxe stromingen, inclusief groeperingen die gelinkt zijn aan de Egyptische Moslimbroederschap, als groot probleem.

Nog steeds een hoogst actueel boek in het debat over moslimextremisme, dat tot stand gekomen is door tientallen interviews die Bennoune heeft gehad met moslims over de hele wereld.

Binnenkort verschijnt de Nederlandse vertaling, onder de titel ‘Jouw fatwa geldt hier niet — Niet eerder vertelde verhalen van de strijd tegen moslimfundamentalisme’. Wilt u op de hoogte worden gehouden over deze publicatie volgt het op Twitter (#Boek_JFGHN) of stuur een e-mail met uw naam naar info@perspicuus-publishers.nl, o.v.v. ‘Bennoune’.