SEO: Θέλω, μπορώ;

Ξεκινώντας να αφηγούμαι, δεν σας κρύβω πως έχω χαθεί πολλές φορές στο μακρύ ταξίδι της αναζήτησης μιας επιτυχημένης -κατα περίπτωση- “Στρατηγικής SEO”

Εισαγωγή:

Έφτασα εδώ εκ παραδρομής, αφού διάβασα ένα καταπληκτικό άρθρο για το SEO, απο έναν μεγάλο εμπνευστή και αρχιτέκτονα, τον Γιώργο Κατσιαμπούρα που δυστυχώς δεν είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά.

Διαβάζωντας την ολίγων γραμμών εκδοχή που επέλεξε για να εκφράσει την δική του οπτική γύρω απο την τεράστια μάυρη τρύπα που κατα κόσμον ονομάζεται SEO, διαπίστωσα μια ταύτιση ως προς τα κοινά, μια θεόσταλτη διαφώτιση να με διαπερνά και την δημιουργία μιας ανάγκης του να συμβάλω γράφωντας χωρίς αυτό να σημαίνει πως συνεχίζω ή πως επαληθεύω το έργο του.

Τι είναι το SEO (Search Engine Optimization)

Με μια σύντομη απάντηση το SEO είναι η βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων μας στην ευρετηρίαση της Google!

Στην πραγματικότητα σημαίνει πολλά περισσότερα. Η απόδοση μας εξαρτάται απο πολυάριθμους παράγοντες. Που κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς να σας κατανομάσει.

Ποιος το χρειάζεται;

Όλοι όσοι διαθέτουν έναν τουλάχιστον ιστότοπο. Γιατί; Γιατί για να έχεις ξεκινήσει να δημιουργείς μια ιστοσελίδα στον παγκόσμιο ιστό, σημαίνει πως κάτι έχεις να προβάλεις. Το τι μπορεί κάποιος να προβάλει ποικίλει φορά τη φορά.

Υπάρχουν αμέτρητες κατηγορίες που μπορούμε να διαχωρίσουμε τις ιστοσελίδες. Αναφορικά σας παραθέτω τις εξής: υγεία και ομορφιά, ευεξία, αυτοκίνητα, ταξίδια, διατροφή, μόδα, τεχνολογιά κλπ.

Πέραν τις κατηγορίες που παραδειγματίσαμε παραπάνω υπάρχουν και οι άξονες του ιστού. Οι τάσεις αν το θέλετε ή ακόμα χειρότερα οι ανάγκες που προκύπτουν απο όλα αυτά τα αποτελέσματα. Ένας βασικός άξονας του ιστού είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο. Με λίγα λόγια η διαδικασία με την οποία κάποιος μπορει να πουλήσει οτιδήποτε, στον οποιονδήποτε.

Σε αυτή την περίπτωση το SEO είναι μια βασική προυπόθεση όπου τα αποτελέσματα που θα φέρει μεταφράζονται σε περισσότερες πωλήσεις, οπότε κατα συνέπεια περισσότερο κέρδος.

Ξέρω πως το πάω πολύ αργά αλλα είναι σκόπιμο. Δημιουργώ αυτό το άρθρο για να καταλάβουν οι χρήστες που το διαβάζουν, τι αναλύω και ποιες θα ήταν οι ιδανικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να επιλέξουν στο τέλος.

Ας υποθέσουμε πως έχετε ένα φυσικό κατάστημα βιολογικών προϊόντων κάπου στην Καρδίτσα και πουλάτε όλα τα καλούδια της φύσης σε μια πόλη που διαθέτει 45.000 πληθυσμό. Ας υποθέσουμε ακόμα πως μετά απο παρακινήσεις γνωστών ή και πραγματικών παραδειγμάτων, επιλέγετε να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και τελικά είστε έτοιμοι να απευθυνθείτε σε έναν πλυθυσμό 11.000.000, όσους κατοίκους περίπου αριθμεί η Ελλάδα. Απο εδώ και πέρα λοιπόν θα πρέπει να γνωστοποιήσετε την επιχείρηση σας στο κοινό που αρχικά είχατε στοχεύσει.

Οι τρόποι που μπορείτε να γνωστοποιήσετε μέσω διαδικτύου σε έναν κάτοικο του Ρεθύμνου, ενώ βρίσκεστε στην Καρδίτσα, πως πουλάτε βιολογική μαρμελάδα είναι πολλοί.

Οι δημοφιλέστεροι είναι: διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης, social media και το SEO.

Κάθε επιλογή έχει και ένα τίμημα. Προσωπικά θεωρώ οτι σε αυτό εδώ το σημείο, δηλαδή στο στάδιο που θα πρέπει να επιλέξετε ποια μέθοδο θα ακολουθήσετε για την ανάπτυξη του καταστήματος σας, έχει να κάνει κατα ένα μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με το πως είστε σαν άνθρωπος. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο απο προσωπική θεωρία, αλλά σαν προσωπικότητα που αγαπώ τα μαθηματικά και τη φυσική κατέλειξα σε αυτό το συμπέρασμα συλλέγοντας δεδομένα απο πραγματικά παραδείγματα.

Google AdWords: Ο προσωπικός σας ντελάλης

Ο τίτλος παραπάνω, ονομάζει μια υπηρεσία που ανάγεται σε επιστήμη αμέσως μόλις αρχίσεις να κολυμπάς στα νερά της. Η λογική της υπηρεσίας είναι απλή. Μπαίνεις μέσα, δημιουργείς μια καμπάνια, σχεδιάζεις ένα πλάνο λέξεων, ορίζεις το ποσό που επιθυμείς να δαπανήσεις σε αυτό το πρόγραμμα και ξεκινάς. Η καμπάνια σου είναι ήδη έτοιμη και προβάλεται στις ανάλογες αναζητήσεις των χρηστών που “χτυπανε” στις λέξεις κλειδιά που είχες ορίσει προηγουμένως. Κάθε φορα που η Google σου φέρνει έναν χρήστη μέσω της καμπάνιας που έστησες, σου αφερεί ένα ποσό που έχεις επιλέξει αρχικά. Το ποσό διαφέρει απο περίπτωση σε περίπτωση. Οι παράγοντες που ορίζουν το πόσο κοστίζει ένα κλικ είναι αρκετοί, αλλά, σε κάθε περίπτωση γνωρίζεις κατα τον σχεδιασμό της καμπάνιας πόσο θα στοιχίσει. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, καλό είναι να γνωρίζετε πως η απόδοση μιας καμπάνιας δεν θα σας φέρει αποτελέσματα σε μια μέρα, εβδομάδα ή μήνα. Υπολογίστε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα κάλυψης τουλάχιστον τριών (3) μηνών, οπου καλύπτει στοχευμένα με πολλές καμπάνιες, ανά ομάδα χρηστών, ανα γεωγραφική τοποθεσία, ανα ανταγωνισμό που επίσης έχει επιλέξει ανάλογη μέθοδο.

Social Media: Πιάστε τους στον ύπνο

Μέθοδος που ξεκινάει ακριβώς όπως αυτή που περιγράψαμε παραπάνω αλλά αποσκοπεί στην προβολή της επιχειρήσης σας, σε ένα τεράστιο κοινό που καταναλώνουν αρκέτο χρόνο της ημέρας στα κοινωνικά δίκτυα. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η ανάδειξη της επιχείρησης σας αποδίδει καλύτερα όταν στο κοινό που προβάλεται, το ίδιο έχει μπεί στην διαδικασία της ψυχαγωγίας. Δηλαδή, όταν κάποιος μπαίνει στο Facebook, κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχει εισέλθει στην κοινότητα για λόγους ψυγαγωγίας και ενημέρωσης. Βλέπωντας το πως έχει εξελιχθεί η μέρα για τους φίλους του, για τους αγαπημένους του καλλιτέχνες και αφού έχει λάβει ήδη τις ειδήσεις απο τα δίκτυα που ο ίδιος έχει επιλέξει να ενημερώνεται, εκεί ανάμεσα βλέπει και διαφημίσεις. Ο λόγος που τα πλαίσια διαφημίσεων έχουν μεταφερθεί εκεί δεν είναι καθόλου τυχαίος.. Ο χρήστης ενός κοινωνικού δικτύου φαίνεται να διαβάζει ένα μεγάλο μέρος του τίτλου της κάθε ανάρτησης. Φανταστείτε λοιπόν πως λαμβάνει την διαφήμιση! Επίσης οι διαφημίσεις αυτές φαίνεται να βρίσκουν μεγαλύτερη ανταπόκριση απο τους χρήστες που “σερφάρουν” απο κινητές συσκευές.

SEO: Η χρυσή τομή

Συνεχίζεται.. Νύσταξα…