Porträtt av Calle Artmark

Cim Ek — Fotografen som hittar sig själv genom sökaren

– “Hej Cim! Har du fem minuter över?”

Det var allt jag skrev i mitt SMS till Cim Ek i slutet av Maj. Jag hade planerat en PrintlerWalk med ett par av våra ambassadörer och precis fått ett återbud. Cim var inte ens Printler-fotograf vid det tillfället men gav mig 5 minuter. Hon anslöt till vår PrintlerWalk och 4 månader senare är hon nu en av vår mest eftertraktade fotokonstnärer. 
Det här är Cim kära läsare. Trevlig läsning. 
/ Sven Burman, Printler

Kameran och dess sökare har varit ett verktyg för mig som person att söka något i mitt liv, finna svar på mina frågor om mig själv och livet. – Cim Ek

Hej Cim! Börja med att berätta vem du var som 7–8 åring.
Hm.. som 7–8 åring var jag nog en glad och lekfull liten tjej men ändå med något allvarsamt inom mig. Jag älskade att leka och busa med mina vänner, jag skrattade högt och mycket. Jag minns hur min lärare på ett utvecklingsantal berättade att det var lite dumt att jag skrattade för mycket och högt på lektionerna, haha vilket grej! Jag trivdes även bra i min ensamhet, jag satt mycket och målade och brukade ofta springa upp i skogsbrynet utanför vårt hus och leka själv vid bäcken där.

…och vem är du nu ett par decennier senare?
Om sanningen ska fram så tror jag att jag under ganska många år hade tappat kontakten med den där lilla flickan som jag precis beskrev. Men de senaste åren har varit väldigt händelserika främst på ett själsligt plan och jag befinner mig nu på en plats där jag har mycket mer kontakt med lekfullheten och glädjen som den lilla 7-åriga Cim ofta kände. Efter lite omvägar befinner jag mig nu på en stabil plats och jag känner att jag kan börja ta ut svängarna lite mer och våga utmana mig själv.

Kan du komma på något från din uppväxt som format dig som person?
Det här är en fråga man knappt kan ställa till mig! Jag tror stenhårt på att jag är en produkt av min barndom och att många av mina beteenden och mönster kommer därifrån. Det har krävts en hel del arbete med mig själv i vuxen ålder för att förstå vad det är för paket jag fått med mig från barnsben.

Men eftersom vi pratar foto här så kan jag se hur min uppväxt fick mig att plocka upp just en kamera. Jag var en väldigt social och utåtgående tjej men hade också en sida där jag ofta gick in i mig själv och skapade kreativt i min ensamhet. I mitt hem tog andra familjemedlemmar ganska mycket plats och utrymme så jag fann att jag ofta gick in i ett observerande tillstånd. Det är den känslan jag återfunnit bakom kameran sen; en distans och en möjlighet att observera och förstå det som sker framför mig. Jag gillar att iakta hur ett samspel sker framför mig och bara plocka godbitarna ur det när något tycks extra vackert och genuint.

Fotoposters från Cims galleri på Printler

Fotoposter från Printler: Next Step – Av Cim Ek. Fr. 249 kr
Fotoposter från Printler: Inre Fönster – Av Cim Ek. Fr. 249 kr

När väcktes ditt intresse för foto?
Jag började fota så fort en digitalkamera kom in i vårt hus och man som barn fick trycka på avtryckaren hur mycket man ville för att det inte var ett begränsat antal av 24 bilder i rullen. Jag kröp omkring i gräset och fotade macro med den där lilla kompaktkameran och redigerade som sjutton i photoshop efteråt. Sedan dess har kameran och dess sökare varit ett verktyg för mig som person att söka något i mitt liv, finna svar på mina frågor om mig själv och livet.

Jag packar ju liksom kamerautrustningen först och det utrymmet som finns kvar i väskan går till underkläder och några t-shirst – Cim Ek

har du några riktigt gamla bilder att bjuda på som du tog när du började att fotografera?
Jag gick nyligen igenom alla mina foton och rensade för första gången i mitt liv. Jag hade fem fulla hårddiskar med foton som jag nu har bantat ner till en! Det var fantastiskt befriande måste jag säga. Och otroligt spännande och roligt att gå igenom min egna fotoprocess på något vis. Mycket har hänt med mig och mycket har hänt med mina foton. Mina första år med kameran fotade jag nästan bara porträtt och människor och det var först när Instagram började som jag lite lyfte blicken och även började fota annat med ett större engagemang och allvar. Jag bjuder på några av mina tidigare ljusa mobilbilder och även två bilder jag tagit på mina första resor i livet, där jag själv ser att mitt uttryck och kärlek för linjer och arkitektur.

Det finns en mörk ton i många av dina bilder. Hur kommer det sig?
Tidigare fotade jag väldigt ljusa foton, lite överexponerat, fluffigt och vitt. Lyckliga glada människor med leenden från en örsnibb till den andra. Men sen hände något inom mig som även gav mina foton en total omvändning. Det har absolut att göra med mitt privatliv då allt man fotar på något vis är en reflektion av en själv.

Motiv från Cims ljusa / pastelliga period

Jag gick igenom en period där jag behövde acceptera mina “jobbigare” känslor jag upplevde, så som ledsamhet, ilska och besvikelse. Jag tycker att vi pratar på tok för lite om hur vi faktiskt mår och en konsekvens av det är att vi även blir ganska dåliga på att ta emot, stötta och visa empati när någon väl gör det.

Så jag påbörjade en process av att släppa in alla känslor i mitt liv och ta med mig dem överallt även om det kanske var i en kontext där det oftast inte är välkomnat. Jag hade fått nog av att trycka ner och bort mina känslor och upplevde snart hur fint och skönt det var att blotta sig. I samband med detta så kom även mörkret knackandes på min dörr och ville in i mina bilder. Jag känner inte att mörkret reflekterar något är tungt och jobbigt utan snarare det fina och ärliga som finns där.

Motiv från Cims Printler-galleri

Fotoposter från Printler: Tree of Life — Av Cim Ek. Fr. 249 kr
Fotoposter från Printler: Au Petit Fer A Cheval. Fr. 249 kr

Dina svartvita stadsbilder kommer från hela världen. Är fotograferandet ofta huvudsyftet med dina resor?
Ja så är det nog! I alla fall en väldigt stor del av det. Jag packar ju liksom kamerautrustningen först och det utrymmet som finns kvar i väskan går till underkläder och några t-shirst! När jag backpackande genom Central Amerika var majoriteten av min ryggsäck kamerautrustning! För mig finns det nog inte något annat vis att resa på, för om jag vill se en ny plats så ser jag den bäst genom min lins.

Du var ju nyss i New York och kom hem med massor av underbara motiv. Finns det någon annan stor stad du gärna skulle besöka?
Men massor! Det finns så mycket jag ännu inte har sett! Men om jag ska nämna en stad i Europa så har jag ännu inte varit i Prag, vilket är ett måste. Sen är jag även hemskt sugen på att besöka Asien mer och vill gärna se Hong Kong och Seoul. Och så vill jag till Moskva och Teheran också.

Inreder du själv med fotokonst?
Ja absolut, men mest med mina egna foton, haha! Jag har massor på mina väggar och flyttar ofta runt och testar nya arrangemang på mina väggar. Just nu blandar jag upp mina svartvita arkitekturbilder med lite av mina målningar i färg.

Vilken är ditt personliga favoritmotiv i ditt eget Printler-galleri?
Det är nog “Stability & freedom” då den står för så mycket för mig. Dessa starka, stora, upprepande pelare som står tätt intill varandra kan symboliseras som mycket av den struktur och ordning som vi har i vårt samhälle. Där bakom pelarna står en man i kostym; liten, ensam och ganska lost, så som jag känt mig under delar av mitt liv. Bilden handlar lite om att byta perspektiv, lyfta blicken och se att det finns ett alternativt förhållningssätt till dessa normer och måsten.

Stability & Freedom

Stability of Freedom – Cim Ek. Finns som poster fr 249 kr

Nämn en känd svensk person som du skulle vilja skicka en print till!
Har någon valt Laleh än? 
Nej. 
Bra! Då väljer jag Laleh. Hon har, precis som kameran, hjälpt mig genom tyngre perioder i livet. Och sedan så var hon ju på sätt och vis med oss i tanken när vi gjorde vår PrintlerWalk på Bjuröklubb!

Då hör vi med Laleh! Tack Cim för att du tog dig tid!

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Printler’s story.