Möt fotokonstnären och minimalisten Marcus Cederberg

Ganska snart efter att vi hade lanserat Printler så började det ramla in ovanligt minimalistiska motiv på Printler. Konstnärliga och grafiska foton, ofta bestående av arkitektoniska linjer och former som avgränsade större ytor av färg. Mannen bakom dessa bilder hette Marcus Cederberg och här kan du läsa mer om honom och hans resa som fotograf.

Tjenare! Vem är egentligen Marcus Cederberg?
Jag är en vanlig snubbe men med ett ovanligt starkt intresse för minimalistiskt foto! 51 år och Stockholmare av börd. Jag är född på samma BB som Björn Borg, Södertälje BB ( jag har ytterligare en beröringspunkt med honom då jag av misstag råkade köra över hans ena fot med en bagagevagn på Arlanda)

Yrkesmässigt har jag verkat som chef på olika nivåer i 25 år inom bland annat telekom, bioenergi och IT. Privat är jag gift, har två tonårsdöttrar och bor i villa i Örebro och i nästa liv ska jag bli arkitekt.

“En filmsnutt från Billboarden ligger fortfarande i min feed och jag brukar titta på den regelbundet. Det är som att nypa sig i armen”

Varför har du valt att tona ner dig som person?
Det är ganska enkelt, jag vill låta mina bilder ta större plats än mig själv. Även fast jag är något av en estradör och älskar att stå på scen och prata inför folk så står jag mycket hellre bakom kameran än framför den. Jag har en stark integritet som person, människor som arbetat med mig under en längre tid har sagt att jag är lätt att lära känna till en viss gräns, sen tar det tvärstopp vilket nog lyser igenom även i sociala medier.

Du är en av Printlers mest utmärkande minimalister. Vad är det som får dig att söka denna typ av motiv?
Det var från början något av en slump. Jag hade random-postat en del standardbilder på mitt nyöppnade Instagramkonto, sen åkte jag med familjen till ett badhus och tog då en bild av minimalistisk karaktär på ett par simglasögon som hängde på en krok, jag prövade lite hashtags och vips så började kommentarer och likes trilla in på ett sätt som jag inte hade upplevt förut.

Jag stimuleras av utmaningen av att försöka hitta ett minimalistiskt perspektiv, att med så lite som möjligt försöka berätta så mycket som möjligt, väcka en nyfikenhet och få betraktaren att vilja se mer.

Symmetrier, mönster och raka linjer utgör grunden i dina kompositioner. Kan du störa dig på andra fotografers bilder där linjer lutar in i bilden eller horisonten är sned?
Inte ett dugg! Även fast jag ibland tillbringar absurt mycket tid med att försöka få linjer och horisonter spikrakt så struntar jag ibland i det helt och hållet. För mig är det viktigt att Instagram och mitt fotograferande är lustfyllt, den dagen jag inte känner så lägger jag av direkt. Jag tycker det kan vara charmigt om andras bilder inte är helt perfekta, perfektion är till viss del överskattat.

Är du en minimalist inom andra områden i livet också?
Ja delvis, främst vad gäller inredning. Jag gillar den mer sparsmakade stilen utan att vara extrem på något sätt, uppskattar rena ytor och symmetriska mönster. Samt att jag som du påpekade inledningsvis är en minimalist vad det gäller att lyfta fram vem jag själv är…

Vi har många inredningsintresserade som läser våra artiklar. Hur bor du?
Jag bor i ett arkitektritat hus, en enplansvilla byggd i ytong där arkitekten hade en skånelänga som förebild. Vit slammad fasad, svart tak och lejongula fönster. Invändigt är det en öppen planlösning med rejäl takhöjd och genomtänkta detaljer. Genomgående vita väggar och tak med en och annan Printlertavla på väggarna :-)

Det är inte vi själva som har byggt huset men köpte det precis när det var färdigställt och har kunnat utforma finishen enligt våra önskemål. Vi är även hyfsat trädgårdsintresserade och lägger därför en del tid utomhus, där vårt senaste projekt är att få vår nya pool att få en snygg inramning vad gäller bland annat stenläggning och växtlighet.

Hur lyckas man hamna på en billboard, downtown i Los Angeles?
De frågade! Billboarden tillhör Marriott Courtyard Hotel och ligger i ett område där det cirkulerar mycket människor, de kör mycket konstnärliga inslag, såväl andra Instagrammare som videoinstallationer av olika slag. Billboarden går runt hörnet på byggnaden så det mesta som visas där blir en häftig visuell upplevelse. En filmsnutt från Billboarden ligger fortfarande i min feed och jag brukar titta på den regelbundet. Det är som att nypa sig i armen.

“Var aktiv, välj bra hashtags, visa din uppskattning för influencers etc, kommunicera med dina följare och ha kul!”

Du har även haft äran att hänga några bilder på ”Photoville” i Brooklyn, berätta om den händelsen.
Det var också ett nypa-sig-i-armen tillfälle när jag förstod att jag skulle ha med tre bilder på ett av världens största fotoevent. Det är ett riktigt stort evenemang där man bygger upp en mindre stad av en massa utrangerade containrar vid foten av Brooklyn Bridge, och som drar drygt 90.000 besökare under fyra dagar. Bland annat så har dom har ett kilometerlångt plank med bilder, olika temaföreläsningar etc.

Vad fotar du med för utrustning?
Jag använder en Canon 750 D och växlar mellan två gluggar, en standard 18–55 och en tele 70–300. Jag köpte även en Phantom 3 Advanced drönare förra året som jag tar en del bilder med, det är hur kul som helst att flyga!

Vart gör du din efterbearbetning?
Mac användare som jag är fastnade jag tidigt för Pixelmator, en riktigt kompetent mjukvara som finns för både Mac och iPhone/Ipad. Affinity Photo är också en kraftfull editerare som dessutom är relativt enkelt att använda (ja, jag har Adobe Photoshop men det är så invecklat att jag inte ens öppnat programmet). Jobbar även en del i Adobe Lightroom vad gäller ljus/färg.

Vad har du i pipen just nu?
Just nu är jag är i slutfasen att signa en internationell agent, kicka igång några nya internationella print-leverantörer och har en pågående dialog om min första utställning.

Vilken av dina egna Printler-motiv är din favorit. Du får bara välja ett
Oj nu blev det svårt.. jag tror jag väljer ”Skydive” en drönarbild som jag själv har hemma på väggen. Dels är det ett lite annorlunda minimalistiskt perspektiv och dels så är det minnet av min första nervösa flygtur med drönaren över öppet vatten.

Kan du ge våra övriga fotografer 3 snabba tips?
För Instagram – Var aktiv, välj bra hashtags, visa din uppskattning för influencers etc, kommunicera med dina följare och ha kul!

För minimalistisk foto – försök inte alltid få med så mycket som möjligt i bilden, utan försök tänka mer på vad du kan ta bort. Tänk kontraster, symmetri och negativ (ren) yta.

För editering – lär dig ett editeringsprogram du gillar, upptäck hur otroligt mycket bättre dina bilder kan bli, tänk utanför boxen, våga vara lite wild and crazy, experimentera!

Tack Marcus för att du tog dit tid till vår intervju! Ni hittar Marcus Printler-galleri fullt av minimalistiska posters & prints här.