Room By Sofie – En entusiastisk inredare med öga för fotokonst.

Vissa personer går verkligen all-in i sin yrkesroll. Sofie Börjesson, 37-årig inredare från Lund, är just en sådan entusiastisk person. Hon brinner för sitt jobb på inredningsbyrån Room by Sofie vilket märks när man pratar med henne och syns i hennes sociala medier.

Tavla i bild: Kaffe – Åsa hill. Handla nu

Sofie är en av Printlers få utvalda VIP-inredare som vi jobbar lite tajtare med, och i veckan tog vi oss ett snack med henne om hennes karriär och hur hon inreder med fotokonst. Hon är alltid full av energi, har massor på gång och när vi når henne denna gång sitter hon i en bil mellan två möten.

Hej Sofie! Berätta. Hur länge har du jobbat med inredning och homestyling
Jag bestämde mig 2007 för att sadla om och utbilda mig till inredare och stylist. Sökte och kom in på en yrkesutbildning i Älmhult som var två år lång och med tjugo veckors praktik. Jag fick efter utbildningen arbete där jag praktiserade vilket var mitt första mål men efter ca nio månader bestämde jag mig för att starta min egna inredningsbyrå, där homestyling är huvudverksamheten. Sedan 2009 har jag drivit och jobbat i mitt egna bolag [room] by Sofie.

Vilken typ av projekt är dina favoritprojekt? 
Homestyling inför försäljning är det jag brinner allra mest för. Att med små medel uppnå en enorm förändring av bostaden. Men även att göra muntliga konsultationer där jag får vara idéspruta och ge mina kunder massor med inspiration och tips att sen jobba sig vidare på egen hand.

Vart hämtar du främst din egen inspiration? 
Resor, främst till storstäder. Jag gillar att bo på designhotell och inspireras av funktionella lösningar som jag sedan kan skala ner till olika inredningsprojekt och bostäder.

“Jag hittade även många Malmö-motiv som föll mig i smaken och det är alltid kul med konst man kan relatera till.” – Sofie Börjesson
Tavla i bild: One Way – Cim Ek. Handla Nu

Vilka klassiska fällor går “Svensson-inredaren” i? 
1.
De flesta har dålig ljussättning i sina hem. En inredning blir väldigt platt när den saknar rätt ljuskällor. Att gå runt med en mindre lampa och prova sig fram är mitt bästa tips.

2. Att man köper möbler och inredning som man tyckte var snyggt i någon annans hem. Ett bra exempel är stolar.

3. Vanligt förekommande är också för små mattor. Våga ta i när det kommer till mattor!

Hur bor du själv
I en totalrenoverad Tjugotalsvilla om 250 m² i Lund. Kolla in hashtaggen #tjugotalssvillan och @roombysofie på instagram för att se mer.

Hur ofta möblerar / stylar du om ditt eget hem? 
Sällan om du frågar mig. Ofta om du jämför mig med med genomsnittet. Jag gör inredningar till kunder varje dag, så det lockar mig inte längre att åka hem och piffa och byta ut inredningsprylar, möblera om eller måla en vägg. Jobbet som stylist är väldigt fysiskt och vi “konkar” runt på saker dagarna i enda. Gör jag om hemma byter jag ut saker som gör stor skillnad för rummet; tavlor, mattor, stolar eller någon lampa. En fräsch grön växt eller ett fång snittblommor är ett säkert beprövat inredningsknep som alltid funkar!

“Personligen gillar jag att att blanda upp en stram grafisk bild med någon äldre antik möbel eller takkrona.” — Sofie Börjesson

Varför valde du att inreda med fotokonst från Printler? 
Jag tilltalades av det moderna uttrycket i bilderna. Motiven är lätta att placera i olika miljöer. Jag hittade även många Malmö-motiv som föll mig i smaken och det är alltid kul med konst man kan relatera till.

Tavla i bild: Dimmig Dröm – Ibrahim Hamid. Handla nu

Nämn ett Printlermotiv som du beställt och varför? 
Det är många av mina beställda bilder jag gillar, men jag får nog säga bilden från vid Triangelns tågstation i Malmö av fotograf Jörgen Andersson. Den innehåller rulltrappor som fascinerar mig på bild och så har den samma lampor som jag har ovanför matbordet hemma. Mirror Ball av Tom Dixon.

Ett av Sofies favoriter från Printler: Triangelns Tågstation av Jörgen Andersson. Handla nu

Ge oss och våra följare ett tips på hur man inreder med fotokonst. Fotokonst passar i alla miljöer skulle jag säga. Personligen gillar jag att att blanda upp en stram grafisk bild med någon äldre antik möbel eller takkrona. Stilkrockar är det roligaste jag vet i inredning, det är spännande och oförutsägbart.

Tack Sofie!
Tack!

Vill du följa Sofies dagliga arbete så gör du det enklast på hennes instagram eller blogg.

Hitta fotokonst och inred med motiv som tilltalar dig och skapa ett personligt hem med motiv från Printler.se