Sofie Nordenberger — En inredande Gotlänning med en kärlek till det enkla

Redan när vi startade Printler började vi följa Sofies inspirerande Instagramflöde. Hennes enkla livsstil och hem, med en nära koppling till naturen och havet är svår att inte tycka om. Nu var det dags för oss att ta ett snack med Sofie så hon fick berätta mer om sig själv och sitt fina hem.

Hej Sofie! Allt väl?
Hej på er! Allt är bara fint tack, uppe med tuppen i vanlig ordning, kopp nummer 3 är vi inne på så livet känns snällt.

Vi börjar från början, Berätta vem du var som 7–8 åring och hur det var att växa upp på Gotland
Oj, jag var yngst i en syskonskara där mina två äldre syskon var lite för gamla för mig att leka med. Jag spenderade mycket tid i bassäng då jag redan som 4åring började simma. Att växa upp i Visby var som att växa upp i de allra flesta mindre orter tror jag, jag tog cykeln till kompisen, träningen eller skolan, gick hem till det gamla paret på gatan som hade en snickarbod där jag fick gå loss, pallade frukt och längtade efter att bli äldre.

Och vem är du nu, ca 25 år senare?
Idag längtar jag inte efter att bli äldre, haha. Men jag trivs väldigt bra där jag är nu och skulle för allt i världen inte vilja spola tillbaka tiden. Jag har återvänt till Gotland efter en tid i Stockholm, det känns som att saker och ting börjat falla på plats.

“Absolut snyggast är ju att blanda foton och annan väggkonst tycker jag och galet vackert är att fylla en vägg från golv till tak.” — Sofie Nordenberger
Foto: Carina Olander

Berätta om ditt fantastiska hus.
Mitt hus är en gammal gotländsk kalkstensbyggnad från sent 1800-tal. Vad jag förstår är det traditionellt byggt med tidstypiska salar och kakelugnar, gamla fantastiska trätiljor ligger bevarade i många rum, det var förresten en av anledningarna till varför jag föll handlöst för huset på visningen — de knarrande gamla trägolven. Love it! Därtill en flygelbyggnad som agerar butik samt en stor lada som skulle behöva lite kärlek.

Vart i huset spenderar du helst din vakna tid?
Tveklöst köket. Jag älskar att laga mat, hänger gärna på köksbänken och får jag bestämma jobbar jag helst från köksbordet också. Det är ju någonting med kök som känns så behagligt och varmt. Här finns en gammal vedspis och här ligger oftast mina två hundar runt fötterna på mig.

Dina väggar har en otroligt läcker och rå yta. Vad är det för material/färg?
Några av väggarna är behandlade med gipsputs, jag gissar att det är dem ni menar? Helt vanlig obehandlad gipsputs är det, på den tiden innan kalklitir och betongfärger slog i genom. För att få fram effekter och ett djup i tex köksväggen har vi gått på med vatten och borstat fram effekterna. Det är inget praktiskt val jag gjort, fläckar och märken syns här och var. Men så är jag inte heller särskilt praktisk när jag inreder hehe. Hur jag gjort mina väggar är utan tvekan den fråga jag får mest på instagram.

“…strunta i normen och faktiskt inte bygga den där tavelväggen över soffan — bygg den i ett hörn istället!” – Sofie Nordenberger”

Du driver även en gårdsbutik på sommarhalvåret. Vad är den stora behållningen?
Att få träffa mina kunder face to face förstås! Många av dem som tittar förbi i sommarbutiken är även följare på instagram, personer som ju faktiskt blir ens vänner många gånger och som det är så fantastiskt roligt att få träffa i verkliga livet. Att få sälja över disk istället för över internet är en ynnest, jag är lycklig varje gång jag får öppna upp den lilla butiken. Ska jag vara helt ärlig blir jag lite generad varje gång någon vill ta en selfie med mig eller kramas, men jag är så tacksam och glad för att jag får göra det här och för att människor vill åka ut till Oh Living.

Att inredning är ett stort intresse är ju uppenbart, men även en del av ditt yrkesliv. Eller?
Precis det stämmer, jag har lämnat min tidigare yrkesroll som ekonom bakom mig för att helt satsa på mitt Oh Living. Webshop och fysisk butik har nu även kompletterats med en konsultdel där jag utför stylinguppdrag — superroligt!

Det känns som att enkelheten i din stil reflekterar någon slags livsfilosofi. Är jag något på spåren då?
Där satte du huvudet på spiken, verkligen. Jag älskar enkla formspråk, ser det som en utmaning att hålla det enkelt och jag trivs som allra bäst i genuina och enkla situationer. Jag är en livsnjutare som många gånger unnar mig, men jag är också en sådan människa som kan njuta som allra mest av det som kanske upplevs som allra mest simpelt i andras ögon. Som min kaffekopp i sängen varje morgon, det är enkel lyx!

Vad har du för relation till fotokonst?
Om jag ska prata klarspråk.. Innan Printler var jag fruktansvärt trött på alla likadana tavelväggar som cirkulerat på bloggar och på Instagram. Jag har inte varit någon som konsumerat fotokonst. Idag gör jag det, men på mitt eget vis gissar jag och jag älskar det gigantiska utbudet ni har!

Ge våra följare ett tips på hur man inreder med foton?
Absolut snyggast är ju att blanda foton med annan väggkonst tycker jag och galet vackert är att fylla en vägg från golv till tak. Annars tycker jag att man ska strunta lite i normen och faktiskt inte bygga den där tavelväggen över soffan — bygg den i ett hörn istället!

Välj 1–3 motiv från Printler som passar dig bra just nu där du är i livet.
Jag föll pladask för Johan Karlssons Mot Horisonten som just nu hänger här hemma. Liksom Caroline Saldes Watch the ocean. Båda inger hopp och framåtanda.

Och slutligen, frågan som alla ö-bor bör ha ett svar på: Vad är din relation till havet?
Komplicerad, oförklarlig och alldeles säkert en livslång kärleksrelation. Det är nära havet jag fungerar, det är på havet jag känner mig fri och det är doften av hav som gör mig trygg.

Tack Sofie för att du tog dig tid och för att du är en del i Printler-teamet! :)

Handla Sofies favoriter till 15% rabatt.

Se Sofies favoriter här och handla till 15% rabatt endast över helgen med kampanjkoden: gotland15
Gäller t.om Måndag 20/2 23.00

Like what you read? Give Printler a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.