Een gesprek met Ludo Ansems — De ZonneWijde.

“Kijk”, vertelt Ludo Ansems aan het eind van ons gesprek, duurzaamheid begint natuurlijk op de meest simpele manier, namelijk bij jezelf. “Toen ik de zoveelste company-pen van plastic in mijn handen gedrukt kreeg, wist ik dat er heel veel van weggegooid worden. Het probleem van weggegooid plastic ligt dus letterlijk in je eigen handen. Zelf had ik al eens een vulpotlood gekocht en schreef daar mee. In het bedrijf InQuisitive waar ik directeur van ben, besloten we dan ook vulpotloden weg te geven; die zijn navulbaar en gaan heel lang mee. Als we nu zo’n vulpotlood weggeven, vertellen we ook gelijk het verhaal van plastic erbij.”

“Zelf raap ik trouwens al jaren elke dag een stuk plastic op van de straat. Als iedereen dat zou doen hebben we dat probleem getackeld.” Als Ludo mij dat vertelt, moet ik denken aan het verhaal van ‘De man die bomen plantte’ — iedereen is in staat het verschil te maken. Elke dag opnieuw. Als dat geen purpose is!

Maar mijn gesprek met Ludo begint bij De ZonneWijde — een initiatief van maar liefst 636 burgers die hebben geïnvesteerd in bijna 7.000 zonnepanelen op 2 hectare grond in Breda. Slogan van het project: “Ze zeiden dat het niet kon, dus hebben we het gedaan.” Ludo is als bestuurder betrokken bij dit grootste door burgers gerealiseerde zonnepanelenveld. ‘Waarom’ is dan een beetje een open deur, toch stel ik hem.

“Omdat ik echt wil dat Nederland alleen maar groene energie gaat gebruiken”, is zijn antwoord. Simpel, helder. “Ik werd — ik weet het nog — op een dinsdagochtend wakker en wist: ik ga meehelpen Nederland groen te krijgen. En omdat ik directeur ben van een IT bedrijf ben ik onafhankelijk van dit project. Als ik nu hierover vertel, luisteren mensen ook naar mijn verhaal zonder dat ze denken dat ik er iets aan overhoud. Nou ja, ik, wij, mijn kinderen houden er een betere wereld aan over.”

‘Er is geen grens aan duurzaamheid.’

Maar gaat hij verder, dat verhaal over duurzaamheid gaat natuurlijk niet alleen maar over groene energie. Duurzaamheid gaat ook over relaties tussen mensen. Als ik jou verkeerd behandel, komt dat hoe dan ook bij mij terug. Het gaat dus ook over cultuur in mijn bedrijf. Hoe ik met mijn klanten ben. Zoals het oprapen van een stuk plastic elke dag iets betekent, zo betekent het ook hoe ik me gedraag naar anderen.

“Er is dus geen grens aan duurzaamheid”, vertelt Ludo. En dat is leven vanuit purpose. “Praktisch, zoals de afspraak in mijn bedrijf dat we vanaf 2020 alleen nog maar in elektrische auto’s rijden. En menselijk, zoals de omgang met alle mensen om mij heen. Er is geen grens aan duurzaamheid en alles is duurzaam.”

Ron van Es | founding partner Purpose Connection