Een gesprek met Martijn Licht & Jan Willem Onderwater — Noshirts.

Martijn en Jan Willem zijn de ondernemers van Noshirt. Ondershirts, boxers, sokken. En dan van het betere soort. Ze verkopen online en als je naar de website gaat zie je een slimme productpresentatie. Want het zijn goede marketeers. Maar er is meer. Dat blijkt wel uit mijn gesprek met hen. Ze hebben tot in de finesse nagedacht over hun productieketen. Waar komt de katoen vandaan? Waar wordt het gefabriceerd? Worden er eerlijke lonen betaald? Hoe zit dat met dat biologische katoen?

Logisch, zeggen beiden, want we willen iedereen die voor ons werkt op dezelfde manier behandelen zoals we zelf behandeld willen worden. Hoor ik daar een quote uit de bijbel voorbij komen? Warempel. En met purpose je werk doen is dan ook logisch. Iedere werknemer, of je hem of haar nu wel of niet bij name kent, werkt beter voor je als ze fair behandeld worden. Het kan ook niet, een shirt van 3, 4 euro die je ziet liggen in de winkel, zeggen de mannen, dan weet je dat er in die keten iets niet goed gaat. Dan ben jij als klant misschien spekkoper, maar de wereld gaat wel naar de klote.

‘Doorbreek de status quo in de mode industrie! waar niet meer met menselijke maat wordt gekeken naar het produceren van kleding.’

Transparantie in de hele keten is een zorg voor hen geweest en blijft dat. Maar ze gaan verder. Op dit moment laten ze de footprint voor een shirt uitrekenen. En met name het waterverbruik, dat in de productie van katoen van oudsher groot is. Hoeveel liter water voor één shirt is dan de vraag. Zodra ze dat weten gaan ze onderzoeken hoe ze dat gebruikte water weer terug kunnen geven aan de aarde.

Hmm, vraag ik, dat zijn extra kosten, en jullie shirts zijn niet per se de goedkoopste, hoe doen jullie dat straks. Overtuigd roepen ze dat het hen juist zal helpen in de verkoop. Genoeg mensen willen ‘s morgens met een goed geweten hun shirts aantrekken en daar de rest van de dag mee rond lopen. Dus die extra kosten die eraan komen nemen ze zelf voor hun rekening. Ja, ook dat klinkt weer volkomen logisch.

‘Toen we begonnen in de mode industrie waren we stomverbaasd hoe er aan het menselijk fatsoen wordt voorbij gegaan.’

Eigenlijk is er ook geen weg terug zeggen ze. Als je eenmaal weet hoe het werkt in deze industrie van produceren en maken van ondergoed, kun je niet meer terug. Het moet echt anders vinden wij. Dat is onze purpose. En weet je wat we eigenlijk hopen? Dat anderen ons daarin gaan kopiëren — ze slaan van enthousiasme op de tafel — ja echt, dat ze ons gaan kopiëren. Op die manier inspireren we anderen, en dat is gelijk de grootste lol die we er ook aan beleven.

Ron van Es | founding partner Purpose Connection