Een gesprek met Ninotchka de Windt — Ondernemershuis op Zuid.

Ik spreek Ninotchka in het Ondernemershuis-op-Zuid, een initiatief om in Rotterdam Zuid startups te ontwikkelen. Nu hangt er altijd een soort opwindende waas rondom het idee van startups, maar daar zijn we wel klaar mee toch? Een startup is gewoon een beginnende onderneming en het is keihard werken om dat draaiende te krijgen. Knokken dus. Ook in Rotterdam Zuid, of misschien wel helemaal in Rotterdam Zuid.

Laat staan dat je dan Chef startups bent. Ninotchka heeft op haar jonge leeftijd al een hele carrière achter de rug van met een opleiding commerciële economie en een master HRM en Business Administration. Wat mij dan opvalt is dat haar masterthesis ging over ‘Servant Leadership vs. Transformational Leadership and their Influence on Leadership Effectiveness’ Als ik haar vraag wat haar purpose in het leven is, noemt ze dan ook dat ze als klein kind al mensen wilde helpen. Servant zijn dus. Van wie heb je dat meegekregen vraag ik haar? En dan staat haar moeder duidelijk als rolmodel in haar hoofd gegrift. En als Chef startups helpt dat mee natuurlijk, beginnende ondernemers op weg te helpen.

‘Beginnende ondernemers op weg helpen, maar wel met een duidelijke purpose, want daar zijn we als Ondernemershuis op Zuid echt voor bedoeld.’

Maar wel met een duidelijke purpose vertelt Ninotchka, want daar zijn we als Ondernemershuis-op-Zuid echt voor bedoeld. Elke startup moet een toegevoegde waarde creëren door zich te verbinden met de samenleving. Wat betekent jouw product? Wat beteken jij als onderneming en in ons geval: hoe creëer jij als onderneming werkgelegenheid. Dat laatste is vooral in Rotterdam Zuid enorm belangrijk. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit cijfers van het CBS.

Dat betekent dat je als Chef Startups een belangrijke rol speelt, een spin in het web, stel ik. Klopt vertelt Ninotchka, maar ik moet ook echt mijn rol nog verder uitvinden. Uiteindelijk moeten we een B corporation worden, dat zie ik wel als mijn doel hier. Een plek waar we straks minimaal 8 startups huisvesten en begeleiden. En waar ik mijzelf ook verder kan ontwikkelen.

Als ik weg ga weet ik één ding zeker: Ninotchka de Windt is Chef startups van het Ondernemershuis-op-Zuid en we gaan nog heel veel van haar horen.

Ron van Es | founding partner Purpose Connection