Nieuwe roman A.F.Th. van der Heijden verschijnt 15 november 2018

A.F.Th. van der Heijden, die in november 1978 debuteerde onder het pseudoniem Patrizio Canaponi, viert veertig jaar schrijverschap met een nieuwe roman: Mooi doodliggen.

Voor Mooi doodliggen liet Van der Heijden zich inspireren door nieuwsfeiten uit de lente en de zomer van 2018 rondom de ‘moord’ op de Russische journalist Arkadi Babtsjenko. Volgens de politie in Oekraïne was Babtsjenko bij zijn appartement in Kiev in de rug geschoten en werd hij bloedend aangetroffen door zijn vrouw. Al snel bleek dat de dood van de journalist in scène was gezet door de geheime dienst, in een poging de Russische huurmoordenaars te arresteren die het op zijn leven hadden gemunt.

Van der Heijden baseerde het levensverhaal van zijn personage Grigori Moerasjko losjes op dat van Babtsjenko. Moerasjko, die voor zijn krant het neerhalen van vlucht MX17 onderzoekt, blijkt te hebben samengespannen met de Oekraïense geheime dienst om de Russen te misleiden. Hij heeft zichzelf daarmee ongewild tot een verspreider van fake news gemaakt. Bevriende collega’s vallen hem massaal af. Het ergste is dat ook zijn geliefde Yulia zich door Grigori verraden voelt en hem verlaat. Door iedereen verstoten keert hij naar Rusland terug оm daar onverschrokken zijn onderzoek naar de toedracht van de vliegramp voort te zetten.

Met Mooi doodliggen schreef A.F.Th. van der Heijden een actueel politiek memorandum en een tijdloze tragische liefdesgeschiedenis.

A.F.Th. van der Heijden (1951) werkt aan een wijdvertakt oeuvre, waarvan de romancycli De tandeloze tijd en Homo duplex de kern vormen. Hij werd bekroond met onder meer de F. Bordewijkprijs, de Multatuliprijs, De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs, de Constantijn Huygens-prijs en de P.C. Hooft-prijs. Op 18 november is het veertig jaar geleden dat zijn debuut Een gondel in de Herengracht en andere verhalen verscheen.

Mooi doodliggen / Gebonden met stofomslag / 368 bladzijden / € 22,99 Verschijnt 15 november 2018

Copyright auteursfoto: Bart Koetsier