Κάποιος έπρεπε να πει “ΟΧΙ”!

Soloup

«Οι δανειστές αρνούνται στους Έλληνες νέα χρήματα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, στο οποίο αναφέρεται ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων «σπρώχνει» την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ προς τον Νοέμβριο.

«Η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο πληρωμή των πρώτων 2 από τα υπολειπόμενα 3 δις ευρώ της πρώτης δόσης θα καθυστερήσει», δηλώνει ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η εκταμίευση θα γίνει τον Νοέμβριο, αφού μόνο 14 από τα 48 προαπαιτούμενα έχουν ικανοποιηθεί μέχρι τώρα, ενώ οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των θεσμών την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν χωρίς επιτυχία.

Ως μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς, όπως αναφέρεται, περίπου 320.000 ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών προς τις τράπεζες, κι έτσι οι θεσμοί θέλουν να χαλαρώσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς.

Αναφορά γίνεται και στον ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία και τη διαφωνία των δανειστών ως προς τους διαφορετικούς συντελεστές σε διαφορετικές βαθμίδες.

«Ο χρόνος πιέζει. Η Ελλάδα έχει περιθώριο μόνο μέχρι το τέλος του έτους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από το 2016, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή οδηγία που τίθεται σε ισχύ, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να εξυγιανθούν διαφορετικά. Αυτό θα σήμαινε χρεοκοπία για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», καταλήγει το άρθρο.