Το λαθρεμπόριο καπνού εν μέσω κρίσης

Sam Hessamian Photography

Η μαύρη τρύπα του λαθρεμπορίου τσιγάρων θα στερήσει φέτος από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου φόρους άνω των 710 εκατομμύρια ευρώ έναντι 670 εκατομμυρίων που ήταν οι φόροι που έχασε το κράτος το 2014 και 565 το 2013.

Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση είναι σε απόγνωση για την αναζήτηση ισοδυνάμων μέτρων, η μαφία στο λαθρεμπόριο τσιγάρων συνεχίζει να κυριαρχεί, παρά το γεγονός ότι η μείωση τσιγάρων έχει υποστεί καθίζηση, αφού οι Έλληνες μειώνουν τις προσωπικές δαπάνες τους που ξεκινούν από τα τρόφιμα και φθάνουν μέχρι και στον καπνό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της διακίνησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων εντοπίζεται στην αποψίλωση των τελωνείων, καθώς μειώθηκε το προσωπικό και παρατηρείται σοβαρό έλλειμμα ελέγχου.

Έχει υπολογισθεί ότι την 7ετή ύφεση (2008–2014) χάθηκαν φόροι 2,535 δισ. ευρώ λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων στην Ελλάδα.

Αλλά και στην Ε.Ε. συνολικά, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την KPMG, 56,6 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2014, αντιπροσωπεύοντας το 10,4% της συνολικής κατανάλωσης. Η παράνομη αγορά τσιγάρων στοιχίζει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και στις κυβερνήσεις τους περισσότερα από 11 δισ. ευρώ σε χαμένους φόρους.

Τα «Illicit whites» τσιγάρα — τα οποία συνήθως παράγονται νόμιμα σε μία χώρα, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους — έχουν κατακλύσει την Ε.Ε. Σύμφωνα με την KPMG, ενώ η παράνομη διακίνηση των ευρέως γνωστών σημάτων έχει περιοριστεί σημαντικά, ο αριθμός των λεγόμενων «Illicit whites» έχει αυξηθεί ραγδαία, από σχεδόν 0% το 2006 στο 37% του συνόλου των παράνομων τσιγάρων το 2014.

Πηγή