Protocolumn

Een aantal jaren geleden was er ophef in Nederland omdat de nieuwe sprinters die de NS in gebruik wilde gaan nemen niet zouden beschikken over WC’s. Nou, wat een drama. Maar toch, de NS kreeg behoorlijk wat shit over zich heen. Achteraf gezien was het niet eens zo’n slecht idee. Dat bleek recentelijk, toen er in een Thalys een WC-deur op slot zat.

Er zou een gevaarlijk persoon op de WC zitten. Blijkbaar bestaat er een voorschrift ‘Wat moet er gebeuren als er een “gevaarlijk” persoon net iets te lang op het toilet zit in een Thalys als er in de week daarvoor een voorval heeft plaatsgevonden in een Thalys met een gewapende man?’Naar verluid is het een lijvig document wat in elk geval de volgende punten bevat:

 • Huur een ‘onderhandelaar’ in.
 • Laat de onderhandelaar met de persoon op de WC praten (lees: onderhandelen).
 • Evacueer het station.
 • Als persoon op WC weigert van WC af te komen:
  o Laat een arrestatieteam met speurhonden opdraven.
  o Sloop de WC-deur en pak de persoon op.
  o Voer de persoon af op een brancard (onder een laken, liefst een roze van geitenwol).
  o Laat de trein nog even doorzoeken door de explosievenopsporingsdienst.
 • Geef het station weer vrij.
 • Vertel de reizigers dat ze rekening moeten houden met vertraging, dat is klantvriendelijk.

Dit voorbeeld toont twee dingen aan. Het eerste is dat WC’s in de trein alleen maar ellende veroorzaken. Het tweede is dat we in een ‘geprotocolliseerde’ samenleving leven en daar behoorlijk in zijn doorgeslagen. Hebt u wel eens een klantenservice gebeld zonder minimaal twee keer doorgeschakeld te worden? “Ik mag u helaas niet helpen met dit probleem, ik stuur u door naar mijn collega van de afdeling klachten met betrekking tot de functionaliteit van de afstandsbediening van uw recentelijk aangeschafte settopbox 1963.” Omdat we in het Westen alle mogelijk denkbare situaties hebben vastgelegd en ook voorschrijven hoe daarnaar te handelen, zijn we in steeds mindere mate in staat om ons gezonde verstand te gebruiken. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, straks zijn we allemaal weer foet. In Schotland kunnen ze er ook wat van. Daar is zelfs wettelijk vastgelegd dat de bewoners van een huis verplicht zijn om u binnen te laten als u daar naar de WC wilt, of dat het verboden is om in de buurt van een woonhuis een kanon af te steken.

De keerzijde van de medaille is dat veel mensen sinds jaar en dag bezig zijn met het zoeken naar situaties die niet schriftelijk zijn vastgelegd in een wet of (minder officieel) protocol. Ik ben dan ook benieuwd wanneer het eerste wereldkampioenschap belastingontduiken georganiseerd gaat worden. Dat schijnt inmiddels zo groots te zijn dat de organisatie van de Olympische Spelen in 2020 deze sport op de lijst met Olympische sporten wil krijgen. Tot slot een tip voor u, amicae amicique, u kunt namelijk ook van de voordelige kanten van regeltjes genieten: Richt een clubje op met de naam ‘A-dispuut’. U hebt dan één dag per jaar gegarandeerd een topmiddag. [1]

[1] tipgever: amice Wieringa


Dit artikel is geschreven door A.W. Dijksterhuis en verscheen eerder in het Kleintje VGST (33,1)