Men för fan, Magnus!

I går kväll började Twitter bubbla kring Magnus Nygren, Färjestads lagkapten. Han hade både slagits och kastat ur sig ett rasistiskt glåpord, “negerunge”, efter en utekväll med Färjestad. Twitter kokade med all rätt. Sent i natt landade en film i min inbox som bekräftade det hela och idag gjorde Magnus Nygren tillsammans med Stefan Larsson, VD i Färjestad BK, en officiell pudel i en något stel webbsändning.

Som jag ser det finns det tre vanliga anledningar till att folk slänger ur sig rasistiska glåpord.

  1. De är rasister
  2. De vill skämta och har inget omdöme
  3. De vill verkligen trycka ner någon, och har inget omdöme.

I det här fallet gissar jag, baserat på vad de som känner Magnus uttrycker, att det är punkt nummer tre. Det betyder att det verkligen är ett fult kraftuttryck som på något sätt har hamnat i Magnus arsenal av elaka tillmälen. Vissa är bättre på att slåss med ord. Andra (lyckligtvis ett fåtal) tar till rasistiska uttryck eller andra påhopp. Några börjar slåss.

“Det här är ju så lite Magnus Nygren som någonsin kan bli. Det här är ju inte du? Det i alla fall inte min bild av dig, som träffar dig varje dag.” — Stefan Larsson

Magnus hamnade i en situation efter en jobbig vecka där han blev provocerad, arg, aggressiv och slänger ur sig något helt oacceptabelt skräp som han vet kommer bita hårt på mottagaren. Den berömda droppen som fick hela jäkla Hooverdammen att svämma över.

Vi har alla varit med om de där dropparna. När man blir så skogstokig att man tappar kontrollen på ett eller annat sätt.

Beteendet går ju ändå inte att ursäkta. Det är så — ursäkta franskan — jävla pissdåligt att man skäms. Men han ber om ursäkt. Klubben tar avstånd. Det är förväntat och oundvikligt när bevismaterial finns. En ren hygienåtgärd, men bra.

Bristen på omdöme gör också att Färjestad antagligen behöver utse en annan kapten tills Magnus gjort sig förtjänt av C:et igen. Det kan ta tid.

Nästa steg för Magnus, förutom de personliga ursäkterna och skippa alkoholen, är att öppet och tydligt engagera sig mot rasism för att visa att han verkligen menar allvar.

Först då kan de som verkligen kände sig träffade av det här börja förlåta på riktigt.

Like what you read? Give RoadLaker a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.