Lyckas med betting, hur du ska göra?

Detta kommer inte vara en guide som beskriver steg för steg hur du ska gå tillväga för att lyckas med betting. Med största sannolikhet så kommer du inte lyckas ändå. Sorry, I hate to say it. Så är det bara.

Men jag vill prata lite om de två egenskaper som jag anser viktigast hos en som håller på med betting. Eller en som tänker att de ska hålla på med betting. Som sagt kommer inte detta var en guide på nått sett, då jag absolut inte känner att jag är rätt person att vara guide för folk när det kommer till betting. Men jag blir frågad om saker och ting, och då svarar jag.

Grundstenarna

Om jag skulle bli frågad om vad som för mig kategoriserar en som håller på med betting, och samtidigt är en som man kan se upp till och lära av. Då ska denna person kunna visa till att ha förstått det som för mig är dem två grundstenarna för att (möjligen) lyckas med betting. Nu är det inget som tillsäger att jag vet vad som krävs för att lyckas, eller att om man har dessa två grundstenar på plats så kommer man automatiskt att lyckas. Men jag kan bara säga att jag verkligen tror att dessa grundstenar som jag så fint kommer kalla dem måste vara på plats för att man ska kunna utveckla sig själv åt rätt håll. Men det är bara en början.

“The safest way to double your money is
to fold it over once and put it in your pocket”

Grundsten 1: Finna din edge

Kanske något av det svåraste som finns det här med edge. Att sitta där på Oddsportal.com eller Betbrain.com och se över alla matcher som spelas fram i tid. Man vill ju spela allt! Alla andra gör ju det. Jag vill också smaka av den samma kakan.
Att försöka finna dem där små guldkornen du tänker att “här är oddset fel, här ser jag värde att investera”. Många kan nog tycka att dem är ganska duktiga på att just finna värde i ett spelobjekt. Men det är här jag också tror många faller under kategorin “ogenomtänkt dumhuvud”.

Jag har en känsla av att allt för många där hemma sitter och letar efter dem samma lagen varje helg. Om Manchester United spelar på lördagen så ska det fan spelas på dem, oavsett vilket jävla odds man får. Det samma med Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Arsenal (nej, kanske inte Arsenal längre då dem suger). Och gärna i en stor satans kombinationsbong som man sedan kan kasta ut på Twitter för att bli re-tweetad av spelbolagen om hur duktig man är. Spelbolagen vet bättre. Den re-tweeten du just fick var gratis reklam för dem.

Men hur finner man edge? Edge är fel ord att använda, men kom inte på nått bättre.

Jag har fyra eller fem ting som jag vill gå snabbt genom för att förklara vad jag tycker man borde fokusera på för att finna “edge”. För någon är detta självklart, men för någon så är det inte det. Jag har ju fått frågan av en anledning.

Marginaler
Fy fan vilken tråkig underrubrik. Och mer sexigt blir det nog inte. Folk är lata helt enkelt. Sjukt jävla lata om jag får säga det rakt ut. Att sitta på datorn hemma och spela på en marknad, för att sedan sura för att du inte fått samma odds som andra spelare, då blir jag irriterad. När det kommer till betting så ska du veta att marginaler än en big deal. Detta är något jag lärde mig i starten av det vi kan kalla en hobby som blev en karriär och något jag skriver om i texten Vad ska man spela på? Och vart?.

Låt mig ta ett praktexempel från min egna älskade Pappa. Jag älskar honom, men ibland är han bra dum också. 
Låt säga att han ska spela på sitt älskade Everton (fattar inte hur Everton kan vara ett favoritlag) att vinna mot Charlton på Goodison Park. 
Hos spelbolag 1 får Pappa odds 1.55 och hos spelbolaget som han alltid använder får han odds 1.50. 
- Varför spelar du till 1.50 när du kan få 1.55 hos annat spelbolag Pappa?
- Jag har bara pengar där.
- Men det är ju bara att registrera dig hos spelbolag 1!?
- Det orkar jag inte, plus att 0.05 är inte så stor skillnad.

För er som förstår vad jag menar kan hoppa vidare. För er som är som min Pappa. Läs för helvete vidare!

0.05 kan ses som liten marginal i detta tillfälle. Men vi tar det vidare med exemplet med 100kr insats.

Låt säga att det alltid skiljer 0.05 i odds på alla spel pappa spelar. Låt oss också säga att pappa spelar 500 spel på ett år. Vad innebär då detta?
0.05 x 100kr = 5kr. 
5kr x 500 = 2500kr.

Pappa den dumme fan har alltså skippat 2500kr i potentiell utbetalning på ett år som han med en enkel registrering på spelbolag 1 kunne fått. Vad jag vill ha sagt med detta är. Se för helvete till att leta upp det bästa odds du har tillgång till. Och sitter du och gnetar på en av dem där spelbolagen med avdankade fotbollspelare eller kändisar som reklamansikte, se då till att skaffa konto hos flera så du får fler möjligheter till högre odds.

Kunskap är en dygd
Vi alla vet att spelbolagen har sinnessjuka mängder med data och information om allt möjligt. Där kan inte en normal människa konkurrera. Men det finns saker i världen där data inte har lika mycket betydning. Ett typiskt exempel här är små, eller mindre marknader där man som vanlig person på gata kan sitta med information som spelbolagen inte har. Detta har mycket mer att säg än om Chelsea har vunnit dem senaste 15 matcherna på Pirelli Stadium när det har regnat 15 mm samma dag som Påven inte behövde gå och skita. Statistik har sitt att säg, ja, men det finns information som kan ha mer effekt. 
Kanske du är granne med pappan till han som spelar i det lokala laget?

Nu är allt som oftast dem minsta marknaderna limiterade till väldigt små summor som går att omsätta. Men det är här det verkligen finns pengar att hämta för den som vill sätta sig ner och lägga ner tiden det tar att bli riktigt jävla duktig på en marknad. Sen kan man diskutera det är med limits i all evig tid, men det tar vi inte idag.

Garanterat kommer jag få hugg nu när jag själv tipsar om Allsvenskan, Championship och diverse europeiska cuper. Men jag vill bara väcka tanken hos er som läser att inte bara hänga upp er på namn och statistik.

“Guessing has never been widely acclaimed
as a good gambling strategy”

The Power of Social Media
Här är ju verkligen det verktyg som spelbolagen hatar mest, men även blir mer och mer aktiva på. Efter att det sa #booooooom med sociala medier så har vi människor kunna nå varandra med information på en helt annan nivå. Och detta gäller givetvis också information som kan ha ett avgörande utfall om man lägger ett spel på en marknad eller inte.

Twitter är kanske det bästa exemplet här. Följer du rätt personer i en klubb så kan du fort få information som ett spelbolag inte helt har snappat upp och justerat oddset efter. Givetvis så vill spelbolagen skydda sig mot detta och man kan läsa om spelbolag som anställer folk i klubbar för att få fatt på denna information först. Men ändå så finns det här potential då spelbolagen aldrig kan täcka alla källor som finns där ute. Så var aktiv, följ med och dela för fan information med mig som kan vara viktig! :)

Korrelera information
Detta kan vara något av det jag känner att jag använder mest. Att jag tar olika information om en och samma spelobjekt. Sätter informationen samman och försöker se vad olika information kan innebära för varandra.

Låt säga att det regnar i England. Det är en match i Conference Premier som ska spelas och vi vet också att lagen inte håller allt för hög nivå. Lagen som ska spela har egentligen inget att spela för, och det är semester om en vecka. Säsongen är färdig och alla spelarna väntar på att få knäcka ölen.

Nu var det där ett extremt exempel, men var mest för att visa hur jag tänker. I den nämnda matchen hade jag inte spelat på många mål gjorda. Jag hade antagligen också googlat mig fram efter bilder på fotbollsplanen för att se om det ligger mycket regn, hur har den hanterat föregående match och så vidare. Detta är givetvis information som spelbolagen kan komma fram till också, men chansen för att dem gör det är liten.

Avslutning
Nu har jag gett mig in i en tät skog. Jag har redan börjat få hugg för mina tankar i dessa texter. Att dem inte är bra nog och att jag tänker fel. Som alltid, det jag skriver är mina tankar. Gillar du dem inte så får du gärna säga det, men var saklig och kom hellre med konstruktiv kritik än att spy galla till mig på PM.

Ovan har jag skrivit lite om vad jag anser att en person både kan, och bör göra för att få lite extra “edge” över spelbolagen. Majoriteten av er som läst detta kommer inte göra nått av det jag skriver, men er som gör det. Jag önskar er lycka till och jag hoppas ni lyckas.

“Eat your betting money
but don’t bet your eating money”

Nästa text som kommer ut kommer vara om Bankroll Management och möjligen om olika taktiker och strategier. Vet inte ännu hur djupt jag ska gå, det får vi bara se när jag sätter mig ner.


Jag har blivit frågad mycket genom mina år som speltipsare på sociala medier. 
I dessa inlägg så får ni svar på en del av dem saker som frågats. 
Dela gärna på sociala medier om du tror texten kan vara aktuell för andra.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.