Sähkö on sinistä ja sattuu, mutta ei Roihun yhteisohjelmissa!

Roihun taiteilijasielut ja valopäät kokoontuivat Lohjan Yhteislyseon lukioon maaliskuun toisena viikonloppuna. Yhteisohjelmilla oli tapaaminen jo ennen joulua Ähtärissä, jossa käytiin pestikeskustelut ja muut muodollisuudet, joten toisessa harjoitusviikonlopussa päästiin suoraan asiaan. Tiimit olivat jo harjoitelleet omia osa-alueitaan ja viikonlopun aikana oli leirin yhteisohjelmien ensimmäinen läpiveto. Kokonaiskuva alkoi selvitä ja näyttelijät pääsivät viimein työskentelemään tanssijoiden ja muusikoiden kanssa tekniikkaa unohtamatta. Palapelin palat loksahtelivat paikoilleen! Vaikka viikonloppuna harjoiteltiin armottomasti, tarkoituksena oli rakentaa yhteisohjelmien yhteishenkeä ja viettää vapaa-aikaa mahtavassa porukassa.

Tapahtumatekniikkatiimissä on parikymmentä eritasoista teknikkoa ammattilaisesta noviisiin. Tekijät ovat osaavia ja haluavat jatkuvasti oppia uutta ja kehittää itseään. Tiimissä on erilaisia persoonia, joten tiimi on monipuolinen ja uusia ideoita suorastaan pursuaa. Tekniikka on jakautunut lavojen osalta ääneen ja valoon, sekä lisäksi aluetekniikkaan, joka hoitaa esimerkiksi kahviloiden äänentoiston. Teknikoita ei tapaa siis ainoastaan lavan alta, vaan myös mönkijän kyydistä tai ohjelmalaaksosta. Tapahtumatekniikkaa ei voi harjoitella kuten tanssimista tai näyttelemistä, joten viikonlopun aikana suunnittelimme leirin järjestelyjä ja ryhmäydyimme.

Saavuimme Espoosta neljän teknikon voimin ja perillä Lohjalla tapasimme jo vanhoja tuttuja yhteisohjelmatyyppejä. Myös uusia kasvoja löytyi, sillä kaikki eivät päässeet Ähtäriin aikaisemmin. Illalla oli tarjolla herkkuja ja iltapalaa. Sen lomassa saimme tutustua muiden tiimien suunnitelmiin messutyyppisessä ohjelmassa. Teknikot pääsivät juttelemaan rennosti esimerkiksi lavastetiimin kanssa suunnitelmista, jotka vaikuttavat toisen tiimin toimintaan.

Teknikoiden erilaisista taustoista johtuen oli tärkeää, että kokemuksia vaihdettiin ja mietittiin, mitä riskejä tapahtumatekniikkaan sisältyy. Alalla käytetään erilaista kalustoa, ja viikonlopun aikana varmistettiin, että jokaisella on edes vähän tietoa ja taitoa käyttää leirille tulevaa kalustoa. Roihu on tapahtumana valtava, eikä juuri kenelläkään ole ollut niin isoa yleisöä ennen. Tämä onkin ainutlaatuinen tilaisuus nuorelle teknikolle toteuttaa tapahtumatekniikka. Parin sadan henkilön yleisön monikymmenkertaistuminen jännittää ja kiehtoo samaan aikaan ja kokemuksesta on varmasti iloa myös työelämässä.

Lauantaina oli oman tiimin harjoituksia, eli tanssijat tanssivat, näyttelijät harjoittelivat vuorosanojaan, muusikot soittivat, leirilaulun betaversio raikasi ympäri koulua ja teknikot tekivät teknikkojuttuja. Eli siis häh? No, meillä oli esimerkiksi turvallisuusluento, jossa käytiin läpi turvallista tekniikan rakentamista ja opittiin, että sähkö on sinistä ja sattuu. Viikonloppuun oli vuokrattu valopöytä ja mikseri. Roihulle on tulossa samankaltaiset laitteet, joten viikonloppuna sai hyvää harjoitusta leirijaksoakin varten. Kaikki oppivat perusteet äänestä ja valosta ja myöhemmin vielä jakaannuttiin valon ja äänen kesken. Kaikkien sormet olivat liekeissä liukujen käsittelyn jäljiltä! Välillä käytiin nauttimassa kaupungintalolla herkullisista ruokatarjoiluista.

Myöhemmin iltapäivällä oli yllätysohjelmaa; menimme Lohjan keskustaan ilahduttamaan lohjalaisia tempauksilla, jotka sitten videoitiin ja laitettiin someen #yhteisohjelmat-tägillä. Eniten tykkäyksiä kerännyt ryhmä voitti herkullisen palkinnon. Mutta emmehän me teknikot osaa mitään taiteellisia esittämisjuttuja? Niinpä teimme sitä minkä osaamme parhaiten: mahdollistimme esitykset muille. Etsimme musiikkitiimin käsiimme ja korjasimme ulkona olevan tragedian, kuulumattoman äänen, mikittämällä bändin kannettavalla äänentoistolla.

Illalla käytiin kaikki yhteisohjelmat läpi putkeen ensimmäistä kertaa ja kuulimme leiribiisin. Jokaisen ohjelman jälkeen kerättiin palautetta, jotta leirillä jokainen pääsee nauttimaan hiotuista ja upeista ohjelmista. Kokonaiskuva alkoi hahmottua ja oli jännittävää ajatella, että samat ihmiset ovat kesällä lavalla lähes 17000 ihmisen edessä!

Sunnuntaina uitiin, räpiköitiin, polskittiin, lilluttiin ja liu’uttiin kylpylässä. Päivällä oli vielä oman tiimin harjoituksia. Tapahtumateknikoille luotiin Telegram -keskusteluryhmä, sitten siivottiin ja lähdettiin kotimatkalle.

Teksti: Suvi Jauhonen, tapahtumateknikko (1. lavan valo-operoija) ja Sampo Rapeli, tapahtumateknikko (2. lavan miksaaja).

Kuvat: Ylempi Elias Ojala, tapahtumateknikko ja alempi Sampo Rapeli

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Roihu 2016’s story.