Ertoe doen!

In september komt mijn boek ‘Ertoe doen! — de cirkel van betekenisvol leven’ uit. In de aanloop naar september heb ik mensen dat boek al laten lezen. Hieronder de reactie van Bert Rorije — wijs mens en vooral co-createur met ondernemers.

In het boek ‘Ertoe Doen’ verhaalt Ron van Es over zijn eigen zoektocht naar relevantie en betekenis. Hij is daarbij de gids die het onbekende pad al vaak heeft verkend, alle valkuilen en gevaren die hij is tegengekomen nauwkeurig in kaart heeft gebracht, voor hij ons op weg durft te sturen.

Dit boek is daarmee naast een spirituele reisgids ook een retrospectief op zijn eigen leven en een borging van zijn bevindingen. Alles lijkt op zijn plek te vallen, heeft zin gehad, was nodig om te komen waar hij graag wezen wilde.

Hij citeert losjes en onbevangen zijn helden, verhaalt over zijn eigen kleurrijke leven, vertelt allerhande anekdotes, citeert de groten der aarde, is soms zelfs een dichter om een en ander samen te vatten. En vertelt verhalen. Heel veel verhalen. Ongemerkt ga je met hem steeds dieper. Word je uitgenodigd je eigen tekortkomingen onder ogen te komen, je fouten toe te geven, mild te zijn naar jezelf, anderen open en zonder oordeel tegemoet te treden, eenieder te zien zoals die werkelijk is of zou willen zijn. Kwetsbaar te worden en daarmee steeds krachtiger en zo boven jezelf uit te stijgen.

Ron maakt indruk. Is open, eerlijk en kwetsbaar. En altijd authentiek. Spaart zichzelf niet als dat zo uitkomt. Zoekend, op de tast, meanderend, ogenschijnlijk dolend, maar uiteindelijk altijd weer uitkomend daar waar hij wezen wilt. Waar het hem werkelijk om gaat. Wat hij ons wil vertellen. Duidelijk wil maken. De strakke indeling is daarbij zijn kompas.

Dit is een boek voor iedereen die voelt dat er stappen gezet moeten worden, maar nog niet helemaal weet hoe. Waar je moet beginnen. Wat je kunt verwachten. En wat het je uiteindelijk oplevert.

Bert Rorije