Ertoe doen!

In september komt mijn boek ‘Ertoe doen! — de cirkel van betekenisvol leven’ uit. In de aanloop naar september heb ik een aantal mensen dit boek al laten lezen. Hieronder de reactie van Patrick Groenewegen, directeur van de Ithaka Academie.

‘Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka, wens dat de weg dan lang mag zijn, vol avonturen (…). Houd Ithaka wel altijd in gedachten’. Een zin uit ‘Ertoe doen! De cirkel van betekenisvol leven die me inspireert. Zodanig dat het de naamgever is van de Ithaka Academie, de Academie voor mensen die het ondernemende in zichzelf willen aangaan. Ron heeft naast dit boek ook mij geïnspireerd met zijn idee over deze Academie en ben hem daar nog steeds dankbaar voor.

Nu ligt zijn boek op mijn schoot. Met interesse, nee met fascinatie lees ik dit boek. Een aaneenschakeling van verhalen. Ron als meesterlijke verhalen verteller. Het ene verhaal raakt vandaag en het andere raakt je morgen. Een boek om dus in je buurt te laten liggen en af en toe te herlezen.

Betekenisvol leven en werken pakt me. ‘Het moet anders’ schiet er vaak door mijn hoofd. Het financiële systeem, het economisch denken, het onderwijs, de zorg en hoe we met onze gevluchte medemens omgaan moet anders. Grote vraagstukken en een systeem dat piept en kraakt. Maar hoe dan?

Wat Ron in zijn boek samenvoegt is enerzijds de ontwikkeling naar het nieuwe zichtbaar maken en anderzijds de veelheid aan verhalen zo presenteren dat jij je zal herkennen in het ene of het andere en gestimuleerd wordt om in beweging te komen en zelf gaat bedenken hoe het anders kan, hoe het betekenisvol kan. Een boek als een reflector. Een reflector op de huidige tijd en op jouw rol daarbinnen. Hoe verhoudt jij je. Hoe pak jij je rol in deze veranderende tijd.

Ron heeft zijn droom met mij gedeeld, namelijk een Academie voor mensen die ondernemend willen worden. Niet puur om het ondernemende, maar om, zoals Ron het in zijn boek schrijft, met ‘compassie onvermoeibaar in te zetten’. De ene keer voor onze medemens, de andere keer voor ons klimaat en vult u maar in. Ron schrijft in zijn boek hoe betekenisvol concreet gemaakt kan worden en nodigt je uit om zoals Parsifal het ‘diepgevoelde verlangen naar betekenisvol leven’ te leven. Vanuit dat diepe weten een draai aan je leven geven’.

Als jij met je ‘gedrag een positieve impact wil maken op de wereld’, dan raad ik je ‘Ertoe doen!, de cirkel van betekenisvol leven’ van harte aan en wens je toe dat je betekenisvolle weg lang mag zijn, vol avonturen..

Patrick Groenewegen, directeur Ithaka Academie.