Chromecast — a “korlátlan” élmény :)

Már egy ideje okostévével élünk együtt mi is, mint sokan mások. Elsőnek egy Samsung-ot, most épp egy LG-t nyúzunk párommal. Persze egyik sem csúcskategória, kb az alsó-közép környékén lehet. Passz. 32" szóval még nagynak sem mondható. Nah de mindegy is.
A lényeg, hogy nagyon gyakran nézünk videókat a YouTube-ról, DLNA szerverről, vagy épp mostanság Plex-el/ről. Sajnos a régi Samsung és a mostani LG tvnk sem (volt) a stabilitás bajnoka ilyen szinten.
A mostani LG, az épp aktuális szoftver verzióval kb minden 3. YouTube videó után megáll a mobilról indított lejátszás és 99%-ban csak a TV ki-bekapcsolása segít. Persze minden ilyen ki-visszakapcsoláskor perceket kell várni a TV wifi csatlakozására, így azt sem mondhatnám, hogy kibírjuk, együtt élünk vele, mert elég bosszantó tud lenni.
Egy ideig még használtuk az XBox360 YouTube kliensét, de a controller-el keresgélni azért nem az igazi… a TV beépített kliense sem a csúcs ezárt is lenne kényelmes mobilról indítani a videót.
Szóval keresni kezdem valami megoldást.

Mivel nemrég egy iPhone 5s tulajdonosa lettem (yuppé! :) ) és egészen bejön ez az Apple rendszer, ezért elsőre az oly sokat dícsért AppleTV ugrott be. A 3rd Gen 25e-ért nem tűnt vészesen soknak, bár ugye a hosszú távú supportja már kérdéses (azt hiszem már hivatalosan meg is szűnt a forgalmazása). így a legfrissebb (4th) generáció jöhetett igazán szóba. Mivel sajnos teszt készülékeket nem kaptam, boltban (pl: Apple Storeban) meg nem hiszem, hogy engednék iPhone-al és Android-al is tesztelgetni, így tovább nézelődtem.
Végül a Chromecast-re vetődött a figyelmem. Az új változatnak (2. generáció?) a 15–17e körüli ára elég barátinak tűnt. Különböző fórumokban, blogokban is sok-sok bíztatót olvastam róla. Egy elvetemültebb este munkából hazafele tartva be is tértem az Aqua-ba és vettem egyet (itt volt épp a legolcsóbb).

A beüzemelése egyszerű volt. Bedugtam a TVbe, adtam neki tápot a mellékelt USB kábellel és töltővel és kész.
Első lépésként érdemes letölteni a mobil APP-ot hozzá (iphone, android).
Második lépés, hogy a mobillal a chromecast wifijéhez kell csatlakozni.
Harmadikban az alkalmazással megadható az wifi hálózat, amihez a kliensek (mobilok, laptop, stb) csatlakoznak.
Ebbe, az otthoni wifi hálózatba átléptetve a Chromecast-ot már bármelyik eszköz tud rá küldeni (steamelni) különböző médiát (képet, filmet, zenét, stb).

A dobozán is van beüzemelési segédlet, a dobozon megadott URL is elég jól végigvezet a lépéseken. Tényleg egyszerű beüzemelni :)

Ha valami nem megy, akkor probléma csak a hálózattat lehet. Mi pont megszívtuk. Egy ZTE E5501 routert használtunk wifire, de vagy a configja vagy valami más miatt, de nem akart igazán jól működni a chromecast-élmény elsőre. Az egyik telefon látta, a másik nem, aztán ez felcserélve, majd ha el is indult a stream, akkor random szakadásokkal megfejelve. Szóval borzalom volt.
Miután minden ötletből kifogytam routert cseréltünk. Egy ősrégi 54Mbit-es TP-Linket állítottam hadrendbe. Azzal ment minden elsőre. Most épp egy Mikrotik hap lite belépő routerrel megy a wifi hálózat, eddig gond nélkül és a régi 54-esnél gyorsabban :).

Mostmár megy a YouTube és a Plex is HD-ban, akadásmentesen :) Plussz amit a TV nem tudott, a Spotify. …és persze Google Chrome böngészőt használva a notebook képét is ki lehet tenni (OS függetlenül) a TV-re wifin. így lehet a gépről bemutatót tartani vagy képeket mutogatni, ha épp arra lenne igény. A film átvitele így azért bajos. De arra ott a Plex, hisz így már ennek használata is értelmet nyert.
A mobilos Plex app-ból baromi kényelmes a chromecast-ra kiküldeni a filmet/sorozatot. Ráadásul a Plex általam is egyre kedveltebb funkciója, hogy bármelyik eszközön abbahagyott lejátszást egy másikon folytathatom. így mondjuk ha az asszony épp mást nézne a TV-n, én a gépen vagy a mobilon ott folytatom a filmet ahol abbahagytam, és nem kell tekergetve megkeresni az adott időpontot. Plussz ugye ott a film/sorozattal kapcsolatos infók is…
A spotify pedig mutatja a következő számot a Chromecast-al használva még random playlist esetén is. Királyság :)

Egyszerűen nagyszerű ez a Chromecast, ajánlom mindenkinek.