Barbara: “Ik ben ontzettend dankbaar voor deze supportgroep”

In 2010 ben ik lid geworden van de support groep ICWEA (International Community of Women living with hiv Eastern Africa). Ik heb altijd veel steun en coaching gehad rondom mijn hiv bij een kliniek genaamd het Infectious Disease Institute. Doordat ik veel omging met andere jongeren met hiv en daardoor hun problemen van dichtbij zag, besloot ik dat ik meer wilde doen. Daarom zocht ik zoveel mogelijk manieren om mijn verhaal te delen en zo een positieve impact te hebben op de levens van anderen. Ik vond dat mensen niet zo onder hiv moesten lijden zoals zij dat deden.

Een vriendin van mij, die ik ken van de kliniek, bracht mij in contact met de supportgroep. Ik ben daar begonnen met het volgen van hun workshops en bijwonen van de bijeenkomsten. Daar heb ik andere vrouwen ontmoet die ook een passie hebben voor actievoeren om de situatie rondom hiv in ons land te verbeteren.

Barbara met andere vrouwen van ICWEA

Eén van de vrouwen deelde dat haar baarmoeder was verwijderd nadat haar hiv-test positief bleek te zijn. Ze was zwanger op het moment dat ze erachter kwam dat ze hiv heeft. Ze kreeg een keizersnede en nadat de baby uit haar buik was gehaald, werd ook haar baarmoeder verwijderd, zonder haar toestemming. Ze was toen begin 20. Ze kwam er later pas achter, maar toen was het al te laat; ze kon niks meer doen.

In 2012 kreeg ik de kans om deel te nemen aan een campagne rondom de gezondheid van moeders. Ik kwam voor in een advertentie waarin we de regering opriepen om zwangere vrouwen in het ziekenhuis te voorzien van een ‘mama-kit’.

Veel vrouwen komen te overlijden tijdens de zwangerschap door kleine complicaties, doordat zij niet de benodigdheden hadden om in een schone en steriele omgeving te bevallen.

In Oeganda moet je alle benodigdheden om in het ziekenhuis te bevallen zelf meenemen. Die kleine benodigdheden, zoals latex handschoenen, een plastic onderlaken, scheermesjes, watten, zeep en navelstrengklemmetjes, zitten in de mama-kit, waarmee we dus onnodige complicaties kunnen voorkomen. Dit werd na de campagne ook daadwerkelijk toegepast door de regering.

Zo zijn er in Oeganda nog verschillende problemen die aangepakt moeten worden. Het gebeurt vaak dat zwangere vrouwen wordt aangeraden om hun man mee te nemen naar de zwangerschapscontroles. Hiv-positieve vrouwen durven dat echter vaak niet, omdat hun man nog niet weet van hun status. Zij betalen dan een willekeurige voorbijganger om mee te gaan als hun man. Hierdoor dachten veel verloskundigen dat hun aanpak in het noorden van Oeganda werkte, door verkeerde cijfers.

>> Barbara heeft zelfs meegedaan aan een tv-serie over jongeren met hiv. Ze moest wel van tevoren nog even wat mensen inlichten.

Door de workshops van de ICWEA heb ik geleerd om een leider te zijn, nieuwe projecten te verzinnen, werkplannen te maken en voorstellen te schrijven. Ik heb geleerd dat iedereen ergens kan beginnen met het verschil maken in de maatschappij, zolang er maar behoefte aan is. De ICWEA is een thuis voor veel vrouwen, een plek waar zij altijd terecht kunnen, ook als ze het moeilijk hebben. Het is te allen tijde een optie om op terug te vallen.

Ik heb aan vrijwel alle workshops voor jonge vrouwen meegedaan en zo de kans gekregen om andere vrouwen te ontmoeten die ook echt een impact willen maken op de gemeenschap.

Door ervaringen te delen kan ik nu beter actie voeren en tegen alle verwachtingen in toch verandering brengen.

Samen met andere vrouwen heb ik deelgenomen aan verschillende acties voor ons vrouwen met hiv, waaronder een petitie voor de rechten van mensen met hiv. Ik ben ontzettend dankbaar voor deze supportgroep. De groep heeft mij als persoon de hulp en benodigdheden gegeven om altijd te kunnen vechten voor verandering.

>> Meer lezen van Barbara en de andere Life Reporters? Klik hier.


Barbara Kemigisa is een van de Life Reporters van STOP AIDS NOW! Ze is activiste binnen ons Link Up-project, waar ze zich inzet voor jonge vrouwen met hiv. De Life Reporters zijn 5 jonge mensen uit verschillende Afrikaanse landen — Zimbabwe, Oeganda en Senegal — die allemaal hun eigen bijdrage leveren aan een wereld zonder aids. Elke maand bloggen ze over hun leven en wat hen bezig houdt. Met jouw steun kunnen Barbara en de andere Life Reporters zich inzetten voor een wereld zonder aids. Help mee: https://www.stopaidsnow.nl/steun

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.