Image for post
Image for post

In English below

Olin lyhyellä Saksan reissulla, johon kuului seminaaripäivä yliopistokaupungissa Göttingenissä ja pari lomapäivää Berliinissä. Berliinissä ei voinut välttää Berliinin muurin historiaan tutustumista. Häpeäkseni minun on tunnustettava, etten ollut tiedostanut asiaa aiemmin yhtä hyvin kuin tämän matkan jälkeen.

Stasi-museon edustalla on ulkoilmanäyttely koskien prosesseja, jotka johtivat muurin murtumiseen. Hyvin kuratoiduista tauluista selvisi, kuinka varsinkin Itä-Saksan väestö oli noussut 1980-luvun aikana kapinaan vallitsevia oloja vastaan.

Kävimme myös East Side Galleryn luona sijaitsevassa Berlin Wall Museumissa, jossa kerrottiin koko muurin historiasta. Oli pysäyttävää nähdä, miten erilaisia uutisia näytettiin eri Saksoissa ja miten itäsaksalaiset olivat yrittäneet paeta länteen.

Kävimme myös Spree-joen tuntumassa sijaitsevassa DDR-museossa, joka demonstroi hyvin sen, miksi idästä haluttiin pois. Ruokaa varten kerättiin kuponkeja ja markkinat olivat lähinnä Neuvostoliiton kontrolloimia. …


Image for post
Image for post
Always keep your eyes closed when someone’s taking a photo.

In English below.

Osallistuin ensimmäistä kertaa paneeliin sitten vuoden 2004 Finnconin Xena-paneelin. Kyseessä oli siis jännittävä ensimmäinen paneelini poliitikkona. TV:n vaalipaneeleissa olen nähnyt toistensa päälle puhuvia omasta tilastaan kiinni pitäviä debatoijia. TYY:n ja P-Klubin vaalipaneelissa oli sen sijaan hyvin käyttäytyviä ja toisilleen tilaa antavia puhujia.

Mitä opin?

Ota selvää asioista. Kun kysytään hiilivapaasta Turusta, on hyvä sanoa muutakin kuin ympäristöä on tärkeä ajatella. Jos laukaisee “Varissuon maine korjattava,” väitteen, on myös osattava perustella, mikä maine ja mistä se tulee.

Opi muilta panelisteilta. Opin tässä paneelissa paljon hyviä argumentteja puolesta ja vastaan liittyen mm. …


Image for post
Image for post

This time I make an exception and publish this post only in Finnish. Sorry about that!

Pidin 8.3.2017 naistenpäivän mieleneosoituksen yhteydessä puheen, jonka kopioin nyt tähän.

Uusimmassa Long Play:n artikkelissa käsiteltiin sukupuolta. Myös sen mukaan sukupuoli on moninaisempi kuin pelkästään biologisesti ja kulttuurisesti määriteltynä. Sukupuoli on myös toimintaa sekä tekoja ja kromosomejakin voi olla enemmän kuin kaksi.

Artikkelissa käy myös ilmi, että sukupuoltaan korjanneet miehet huomaavat olevansa miehenä naisten mielestä pelottavampia kuin naisena. Enää ei voi heittää läppää bussipysäkillä vieressä seisovalle mieleen juolahtaneesta asiasta.

Tämän miekkarin aiheena ovat kuitenkin katupartiot, joita vielä edellisenä talvella näkyi katukuvassa. Itse en nähnyt katupartioita “livenä”. …

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store