Facebook Live - hvad kan vi bruge det til?

Du har sikkert allerede hørt om Facebooks live-streaming funktion Facebook Live. Facebook har længe kæmpet en brav kamp for at blive den førende videoplatform. Det sidste års tid har de optrappet indsatsen, kastet sig over live-streaming og for alvor taget kampen op mod tjenester som Periscope på Twitter og Youtube Live.

Hvad er Facebook Live?

Facebook Live giver dig mulighed for at dele et videoopslag i realtid på Facebook. Når du deler en live-video på din profil, vil din video blive vist til dine venner, som følger dig under “Nyheder”. Det sker enten live eller senere, når dine følgere vælger at se videoen. Når dine følgere ser din live-video eller en video, der har været live, kan de vælge fremadrettet at følge dine live-opdateringer, så de får besked, næste gang du starter en live-transmission.

Hvordan fungerer det?

Step 1

Du kan sende live via din profil på Facebook eller via Facebooks app Mentions. Du går ind på den Facebook-side, du vil sende en live-video fra via din mobil og klikker på ikonet ”offentliggør”, som når du skal skrive en opdatering. Her skal du så klikke på ”Live” ikonet.

Step 2

Lav en beskrivelse af videoen i din statusopdatering (Dette er din video-titel). Ligesom med alle andre Facebook-opdateringer er det en god ide at vælge, hvem der skal have mulighed for at se din video. Du kan vælge, om du vil sende din video ud til udvalgte personer, lister eller offentliggøre den for alle. Når du er klar til at filme, trykker du på ”Go Live”, og så bliver videoen sendt ud til dine følgere.

Step 3

Nu er du i gang med at live-streame, og her kan du som altid vælge, om du vil filme med smartphonens primærkamera, eller om du vil filme dig selv via det frontvendte kamera. Enten er du altså selv i fokus, eller også er dine omgivelser. Mens du filmer live, vil du kunne se på Facebook, hvor mange der følger med, og se deres kommentarer, som du derved kan svare på direkte, mens du filmer. Her har seerne også mulighed for at klikke på ”subscribe” (eller i den danske version) ”notifikationer om livevideoer”-knappen, så de kan få en reminder næste gang, du filmer live via Facebook.

Step 4

Når du er færdig med din live video, bliver den også gemt på din timeline som alle andre videoer, du uploader på siden. Det betyder, at dine følgere også kan se den på et senere tidspunkt.

10 gode råd før du går i gang

  1. Opbyg hype - spred budskabet omkring din kommende video, før du går live.
  2. Sørg for, at du har god internetforbindelse.
  3. Fang publikums opmærksomhed med en spændende titel/beskrivelse af videoen. Når følgerne får en påmindelse om, at du er live, er titlen det eneste, de ser, før de beslutter, om de vil klikke videre for at se din video.
  4. Follow me! Du kan opfordre dit publikum til at følge dig, når du er live. Dine følgere kan så klikke på ”notifikationer om livevideoer”, mens du er live, og på den måde vil de få en meddelelse næste gang, du livestreamer.
  5. Læg op til, at seerne kan kommentere og stille spørgsmål og få svar. Husk at henvende dig personligt til dem, der stiller spørgsmål. For eksempel: ”Hej Pia….” osv.. Svar enten, imens du filmer — eller efter showet.
  6. Jo længere tid du filmer, jo større chance er der for, at folk når at opdage, at du er live. Så af og til kan det betale sig at lave nogle lidt længere livevideoer.
  7. Vær kreativ. Det lyder banalt, men der er ingen, der gider spammes med uinteressant indhold.
  8. Tænk over lydkvaliteten. Tal højt og tydeligt tæt på telefonen og undgå baggrundsstøj. Du kan eventuelt bruge en mikrofon.
  9. Når kameraet er rettet mod dig, er lyden naturligvis bedre, så husk at tale højere, hvis du filmer væk fra dig selv.
  10. Facebook anbefaler, at man live-streamer i mindst 5 minutter. Prøv dig selv frem i forhold til længde og tidspunkt. Du har mulighed for at filme op til 90 minutter.

Eksempler

Da det amerikanske medie Buzzfeed for et par uger siden spændte elastikker omkring en vandmelon og sendte det live fra en mobiltelefon, så flere end 800.000 med, da vandmelonen efter 35 minutter endte med at eksplodere.

Se videoen her

Vi har også haft mulighed for at komme helt tæt på borgerkrigen i Syrien via TV 2’s korrespondent Rasmus Tantholdt, der har sendt live fra Damaskus via sin Facebook-side.

Se videoen her

Da Zulu Awards løb af stablen den 7. april i år, valgte Zulu at lade seerne følge festlighederne på Facebook minut for minut. TV-kanalen sendte live fra showet hele aftenen og lavede små korte live-optagelser af vinderne, hvilket jeg synes fungerede ret godt.

Se videoerne her

Hvornår skal man bruge Facebook Live, og hvornår skal man bruge almindelig video på Facebook?

Det er vigtigt at overveje formålet med videoen. Traditionel video har stadig mange styrker på Facebook. Her kan man skabe flottere billeder, få bedre lyd og indsætte undertekster. Til gengæld fungerer Facebook Live virkelig godt, når man vil indrage brugerne, og give dem en følelse af, at de er direkte til stede, der hvor det sker. Derudover skal det nævnes at Facebook lige nu er meget fokuserede på at blive den førende live-streaming platform, hvilket gør, at man kan nå ud til rigtige mange mennesker med Facebook Live, hvis indholdet er godt. Jeg har endnu ikke kunne finde noget statistik, der klart underbygger dette, men mit og mange andres indtryk er, at Facebooks algoritme lige nu tilgodeser Facebook Live, så afsenderne får højere reach end på klassisk video, der uploades på Facebook.

Har du selv nogle erfaringer med Facebook Live? Så del dem endelig i kommentarsporet.