Tio tips för att fixa konsertbiljetter

This post is about getting concert tickets in Sweden, hence written in Swedish.

Konsertåret 2017 börjar ta sig. När jag kollar i min kalender ser jag att jag redan under årets fem första veckor hunnit se Green Day samt införskaffat biljetter till John Mayer, KISS och Guns n’ Roses.

Musik och konserter är ett av mina stora glädjeämnen i livet. Likt Fazers mjölkchoklad och båtturer i den åländska skärgården kan jag inte att få nog av det. Därför tänkte jag dela med mig av mina tips i den (bitvis) svåra konsten att fixa konsertbiljetter.

Tips 1: Håll dig informerad om kommande konserter

Större konserter på arenor som Ullevi, Tele2 Arena, Friends Arena och så vidare utannonseras ofta långt i förväg. Exempelvis släpptes biljetterna till Guns n’ Roses spelning 29 juni 2017 på Friends Arena så tidigt som i december 2016.

Då detta är kutym är det lätt hänt att man först läser om ett visst biljettsläpp i en helsidesannons i Metro på stadsbussen samma morgon (då man givetvis har ett möte bokat samtidigt).

Aerosmiths mästerliga turnéannons för Europa 2017.

För att inte missa något skulle jag rekommendera dig att följa dessa konsertarrangörer och biljettförsäljare på Facebook:

Vill du inte använda Facebook rekommenderar jag att du skriver upp dig på dessa företags e-postlistor via deras webbplatser. Då slipper du dessutom se alla selfies, bebisbilder och självförtroendeförstörande Crossfit-rumpor :)

Tips 2: Köp biljetter direkt då de släpps

Detta låter kanske självklart, men om du vill maximera dina chanser att få tag i drömbiljetterna ska du köpa dem direkt när de släpps.

Om man är oerfaren tror man kanske att det finns biljetter i flera veckor eller månader efter ett släpp, men artister som Bruce Springsteen och Håkan Hellström säljer ut Ullevi på nolltid år efter år efter år.

Så oroa dig inte för boende, barnvakt eller vem som ska mata katten. Det löser sig, du har flera månader på dig.

Tips 3: Ta reda på eventuella förköp

Att logga in på Ticketmaster eller AXS och köa med pöbeln är bland det mest ångestframkallande jag vet.

Lyckligtvis kan man undvika detta genom att köpa sina biljetter via exklusiva förköp som arrangeras av företag som:

Tele 2: I Sverige kan du räkna med att konserter på Tele2 Arena (och flera andra arenor) kommer att ha förköp på presale.tele2.se någon dag innan det riktiga släppet.

American Express: Det händer också att American Express har förköp för sina kortinnehavare på americanexpresstickets.se.

Extra tips: Exklusiva förköpstillfällen lyfts inte alltid i marknadsföringen för en konsert. Man måste ha koll själv.

Band och artister har ofta sina egna förköp. Detta kräver vanligtvis någon mindre årlig fanclub-avgift. Men lite sinnesfrid kan man ju inte sätta ett pris på, eller hur?

Förr var jag negativt inställd till exklusiva förköpstillfällen. Jag ville att alla skulle ha samma villkor och jag tyckte inte det var “true”. Men på senare år bryr jag mig inte, så länge jag får tag på biljetter till mig och mina vänner.

“När Fan blir gammal blir han religiös” som uttrycket lyder ;)

Tips 4: Köa utanför biljettombud

För fem till tio år sedan köade jag alltid utanför biljettombud om jag ville vara säker. Då var det mer regel än undantag att biljettåterförsäljares webbplatser kraschade.

I dag tycker jag det känns lika stabilt att köpa via Internet, men om du har möjlighet att lämna arbetsplatsen för att köa fysiskt så gör det.

Här ser du Ticketmasters biljettombud.

Bor du i Stockholm kan jag personligen rekommendera Stockholms Turaffär på centralstationens övre våning. Här är de vana med långa köer med återkommande hårdrockare. De har färdiga kölistor och stänger ned butiken bara för oss som ska köpa biljetter. Har aldrig fått så bra service i hela mitt liv som här.

Extra tips: Ta med din dator när du köar utanför biljettombud. Om du delar Internet från din telefon kan du köa när du köar (yo dawg).
Jag med mina sex biljetter till AC/DC efter en fruktansvärt kall måndagsmorgon i Göteborg 20 oktober 2008. Jag sket i (läs: fick lov från min lärare) att vara med på en projektpresentation på en kurs på Chalmers.

Att köa är ju vanligtvis inte roligt, speciellt om man måste göra det i flera timmar i regn eller kyla. Men stämningen i dessa köer är oftast suverän. Folk är pratglada, hjälpsamma och entusiastiska. Man står där och går därifrån med ett leende på läpparna.

Tips 5: Hur du ska köa på Internet

Det är på Internet de flesta köper sina biljetter och när ett stort släpp sker är trafiken tung på biljettåterförsäljarnas webbplatser.

Så häll upp en kaffe på jobbet, luta dig tillbaka i stolen och se till att du följer dessa punkter:

 • Besök webbplatsen minst en halvtimme innan släppet för förberedelser.
 • Har du ett konto? Logga in.
 • Har du inget konto? Skaffa ett genast.
 • Fyll i dina kreditkortsuppgifter i förväg om det är möjligt (går hos AXS).
 • Ställ dig i den digitala kön och vänta.
 • Uppdatera inte sidan i webbläsaren, det sköts automatiskt.
 • Ha tålamod. Ibland går det fort, ibland långsamt.

När du väl kommer in och ska du genast veta vilja biljetter du vill köpa för att spara så mycket tid som möjligt. Flera personer är inne och massor av biljetter ryker varje sekund. Så ställ dig och dina kompisar dessa frågor innan biljettsläppet:

 • Vill ni ha ståplatser eller sittplatser?
 • Duger vanliga ståplatser eller vill ni ha de eventuellt tillgängliga Golden Circle-varianterna med garanterad plats långt fram?
 • Kan ni tänka er spridda sittplatser (de är lättare att hitta)?
 • Vad vill ni max betala för en biljett?

Nu är det dags att köpa och risken finns att det står att det redan är slut (!).

Få inte panik, utan fortsätt att söka efter samma biljetter igen och igen och igen. Det brukar dyka upp fler efter ett tag. Stanna kvar åtminstone en timme efter att släppet öppnade.

Pröva också att ändra antalet biljetter. Flera gånger har jag lyckats köpa flera biljetter genom att köpa dem en och en istället för alla på en gång.

När du väl får biljetterna är du dock inte helt klar. Innan du betalat är de bara temporärt reserverade och det är först när du betalat som de verkligen är dina. Vanligtvis har du cirka tio minuter på dig att betala innan de släpps igen, så ha ditt kreditkort och telefon med appen Mobilt BankID redo.

Extra tips: Kund hos Nordea? Lås isåfall upp ditt kort för “Alla Internetköp, 60 min” när du ska betala. Ibland funkar det inte annars.

Tips 6: Köa tillsammans

Detta kanske är en självklarhet, men jag nämner det ändå.

Om ni är ett gäng som ska gå på en konsert, se då till att alla köar för att öka era chanser. Med en eller två i kö utanför ett biljettombud och en handfull andra bakom tangentbordet lär det inte gå fel.

En tidig fredagsmorgon utanför Bengans i Göteborg 29 november 2009 med flera goda vänner. Detta var för biljetter till KISS i Stockholm 2010.

Via en gruppchat i WhatsApp eller Facebook Messenger kan ni lätt synkronisera när något har biljetter på gång. Annat var det på tiden innan iPhones och 3G då ens kompisgäng sänkte närmaste Telia-mast med all SMS-trafik.

Tips 7: Var hjälpsam och folk kommer att hjälpa dig

De senaste tretton åren har jag hängt på diverse Internetforum och hemliga Facebook-grupper för att diskutera olika band och artister på professorsnivå.

Då gemenskapen och vänligheten är stark på dessa platser hjälper folk oftast varandra att fixa biljetter. Att ha elva “främlingar” som kan tänka sig att sälja dig en biljett till ursprungspris om du också lovar att göra detsamma är fint.

Tips 8: Undvik skumma leverantörer

Till större konserter i Sverige är det vanligtvis Live Nation, Ticketmaster, Eventim, AXS och Biljettforum som säljer biljetter själva eller länkar till rätt åerförsäljare.

RESTEN. SKA. DU. SKITA. I.

Om du ser någon fuling till aktör som säljer biljetter före officiellt biljettsläpp eller till ovanligt höga priser ska du undvika dem. Hit hör bland annat:

 • biljettnu.se
 • biljett24.se
 • biljettshop.se

Tips 9: Sälj inte biljetter till ockerpriser

Är du en sådan person som säljer redan dyra konsertbiljetter för flera hundra kronor mer för att tjäna pengar?

Om du svarar ja är du en total rövhatt. Hoppas du får gonorré, hemorrojder och utvecklar svår björkpollenallergi.

Själv har jag väl max avrundat upp 73 cent då kompisar på Åland betalat i euro. Stolt? Japp.

Tips 10: Avvakta på andrahandsmarkanden

Direkt efter att biljetter släppts till en större konsert dyker många genast upp till försäljning på webbplatser som Blocket till oftast hutlösa priser.

Bli inte nervös av detta. Dessa biljetter läggs upp av folk som bara vill tjäna pengar. När konserten faktiskt närmar sig kommer vanligt folk som fått förhinder att sälja sina biljetter till mer rimliga priser.

Extra tips: Var försiktig att köpa elektroniska biljetter i andra hand. De kan personen ha skrivit ut så många som helst av.

Avslutningsvis

Hoppas detta var givande läsning och att mina tips kommer till användning.

Om jag har fel om något eller du tycker att jag bör lägga till ett tips, skriv en kommentar så tar jag en titt.

/Alexander Skogberg (som fått biljetter till alla konserter han någonsin velat gå på)

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.