Premier Rutte baarde opzien bij de Europese top, door van zijn hart geen moordkuil te maken richting zijn Hongaarse collega Orbán. De boodschap was duidelijk: of Hongarije niet kon ophoepelen uit de EU. Vintage Rutte, de Europese variant van “pleur op”.

Nadat de stoere soundbite op camera stond, volgden alle mitsen en maren. Terechte kanttekeningen bij zijn eigen onmogelijke wens. Je kan Hongarije als land niet uit de EU knikkeren. Gelukkig maar. De EU is geen keuzemenu, maar het is ook geen duiventil.

Je kan niet Hongarije eruit zetten en pas terug verwelkomen wanneer er een nieuwe regering is. Zelfs niet, als ze een bedreiging zijn voor de Europese rechtsorde, zoals Rutte correct concludeert. Die conclusie zou hem moeten leiden naar acties die bedreigingen voor de Europese rechtsorde bestraffen. Niet naar uitspraken die niet waar te maken zijn, maar wel lekker klinken.

Europese verdragen staan bol van afspraken die bedoeld zijn om Europeanen, van Hongaren tot Nederlanders en Spanjaarden, te beschermen tegen autoritaire regeringen. Artikelen die de rechtsstaat en democratie beschermen. Het is aan Europese instellingen om die artikelen te handhaven. Het Europees Parlement, de Europese Commissie, maar ook de Europese Raad, waar de heer Rutte lid al elf jaar lid van is.

Zeker elf jaar ook kon Orbán z’n vriendelijke gang gaan. Niet alleen werd er niets ondernomen door de andere leden van de Raad; maatregelen tegen Orbán werden actief tegengehouden! Daar zijn juist Hongaren de dupe van. Het is de taak van de regeringen van alle EU-lidstaten om elkaar bij de te les te houden, ten behoeve van een aantal collectieve Europese goederen. Onze rechtsstaat, democratie en ons welzijn dat baat heeft bij bestuur dat verantwoording aflegt aan de kiezer.

  • Premier Orbán voorafgaand aan een vergadering van de Europese Raad ©️Europese Unie

Zo’n 50% scoort de verenigde Hongaarse oppositie momenteel. Duizenden Hongaarse activisten lopen zich het vuur uit de sloffen om hun land terug te winnen. Daarbij worden ze gehinderd door een staatsmonopolie op de media, wetgeving die oppositievoeren en demonstreren moeilijker maakt en een juridisch apparaat dat antidemocratische wetten gedoogd. Op geen enkel moment werden deze significante Europese steun. Geen van de Europese instrumenten is ingezet, maar nu wil Rutte plots overgaan tot amputeren. Zullen we eerst eens kijken wat er in het medicijnkastje ligt voor we onherroepelijk een ledemaat afzetten? En met welk doel? Wil Rutte serieus een tweede Belarus creëren in het hart van Europa?

Het voelt lekker, uitvaren tegen Orbán. Welkom bij de club, meneer Rutte. Ook ik zie graag dat de corrupte Hongaarse leider liever vroeg dan laat z’n kantoortje leegruimt en met een kartonnen doos op de stoep voor het Hongaarse Catshuis staat. Het was heel goed dat Rutte zijn woorden herhaalde achter de gesloten deuren van de Europese Raad. Zeg Orbán maar hoe de (regenboog)vlag erbij hangt. Alleen ik daag u uit, meneer Rutte, ga verder dan alleen “pleur op”. Begin bij de portemonnee van Orbán, want daar kan je hem pijn doen.

Fractievoorzitter D66 Europees Parlement. Voor een sterk en solidair Europa. Instagram: sophie.intveld

Fractievoorzitter D66 Europees Parlement. Voor een sterk en solidair Europa. Instagram: sophie.intveld