Секс и Сланина

Пиеса во три БРЗИ чина од Игор Побегуља-Алмодовар

Disclaimer: Пиесава не е за сексуално неактивни, намќори и интелектуално закрепостени. Ако се најдете у дисклејмеров да ве нема од овде. Одма!

У пиесата е користен урбан скопски жаргон (нема бесва или бева, туку беа), дијалекти од Ниш, Малеш, Неготино и Макангле (маќедонско енглески шо го користи дијаспората).

Ликови:

Игор Побегуља: Маќедонец у Ќенада, спика и е љубител на дијаспорки. У слободно време преде и програмира. Шо е тоа секс?

Андро Сексо: Ја знаете онаа Нема ударца без старца? Е па старца. Инаку шетан и наконтен господин шо љуби графикуван секс.

Иџи Шефо: Префриган господин ут Неготно и сите жени го сакаа. Без прслук од Скопје не си иди.

Ване Гурмано: Елоквентен господин и газда со ногу слободно време. У слободно време љуби, клопа или програмира. Мистериозен е за сексо.

Вида Министерска: Госпожа пар екслеланс. Носи кломпи и сите ги знае. Кума е на сите швалери и швалерки.

Мија Жирафска: Висока госпожа сос префинени манири. Сите ја сакаа и се смее коа сексо ќе помине покрај неа.

Дрн Даркоска: Мистериозна госпожа шо љуби поезија и пцуе ко кочијаш. Инаку урбана поетеса. И орел. Го чува Даре у подрум.

Мими Тајната: Тек тук ја има и е ногу мистериозна. Нина Симоне може вода да и носи коа е секс у питање.

Торте Рибаро: Он исправа сите криви дрини. Го бива сос ќитапи и знае право. На сите им средуе развод. Не смее секс оти стент.

Никсон Куро: На Осман комшијата, љуби да ги подјебава сите. Иначе се разбира у кози и овци. Секс… шо рече за кекс?

Горан Бабата: Мистериозен тип. Увек улетуе коа е секс у питање.

Прв Чин

Сцена: Некаде надвор од Ваљево, поточно у околина на Скопје, најточно у пичку матер не ви кажуем, Мија лакира нокти, Никсон дреме, Андро сексо седи у фотеља и јаде сланина, Торте се саветује сос Вида, Дрн шета по сцена и рецитира нејзин Даре, а Ване и ја нешо трубиме за проект. Квечерина. Се пие Књаз Милош, кафе се шмрка и некоја труба развлекува у позадина… На сите им се прца….ама едно е да сакаш друго е да скакаш…

БАБАТА улетуе на сцена: Пичка ви матер, кај е лубеницата од Ваљево?

ТОРТЕ: Ја не сум бил од земјотресо у Ваљево, жими мајка лубеница не сум видел. Имаше една ваљевка сос големи цицки ама не знам дал беа цицки или лубеница.

НИКСОН: Еееј една ваљевска сланина шо сум нашол ко лубеница е. Туку кој спомна цицки. Ај да ја бараме лубеницата.

ВИДА: Другари! Лубеницата да се најде одма, нечу Торте стент да прими. Стентоите се за телохранителите шо јаделе бизони. Одма да се најде лубеницата и Торте да се врати на секс. Се разбравме?!

ДРН: Ја неам цицки! Ви ибам хохштаплерите доста глеате у мене. Видов една со две лубеници додуша.

ИГОР И ВАНЕ: Шо им е бе на овие, шо им е то цицки, да не мислат типки? Еееј шо сум купил една тастатура механичка…

СЕКСО: Ој Зоне, куде си с тој лубеница тргнала? Нели те је мајка куде мене пратила, ладна вода јајца да ми овај лубеница туриш, месечина да сјае ја да ти баем. ООооој Кооштааа..зонеее….

Сите идат позади завеса да ја бараат лубеницата, завеста се спушта, трубите свират спуштање на завеса.

ЧИН ВТОРИ

Сцена: Сите у двор наседнати на ѕидче со нозе у јаз со вода , ветре дувка, мириса на лубница…

ДРН: Еден ми е маму ви ебам… Лубница либе бело убаво, каде си така расечено тргнало? Дали ми те некој подјаде, или ми те некој изеде… Дали пуста далечина пуста остана или ја у подрум бело видело а богами и лубеница не видов. Таа да си ја чуваш..лубеница, таа …

ИГОР: Дрн, дај бе тој Даре да не поучи на поезија, ја и Ване суви останавме ебаго… 4:3 е резултат!

МИЈА: Игоре, сум те каприсала… не ти треба поезија… ела земи од лубеницава… (се кикоти)

СЕКСО: Еее годините да ви ги иам памето да ви го неам, ја на ваши години 440 пути бувтав месечно бе, све е тоа од ќварките на Дрн!

ДРН: Да ми се фатиш за ќваркиве!

ВИДА: Јас знам кај се ќваркиве!

МИМИ: И ја иам ќварки бе, искате ли?

ИЏИ: Солени са ногу

НИКСОН и БАБАТА: Дајте само од ќварките, не сме омрсени од девеесе и треќа!

СИТЕ: Рипаат на ќварки кај Дрн…

ЧИН ТРЕТИ

Сцена: Сите омрсени, ја фалат кухарица Дрн, Сексо нешо трабуња за Зоне и Коштана тројка праел, Игор и Ване се чудат каква емпетројка Сеско напраил, Никсон и Дрн се фалат кој боље кува, Мија ноките намрсени си пафта на лице, топло и е, Вида им се убацуе на Игор и Ване и им збори море љуѓе фаќајте жени не копјутери… а Иџи нешо пимпла позади завеса со Мими…

Се дешава у Скопска оклоина, поточно Пичкоец на Водно, се глеа Скопје, дува ветерче …

ВИДА: Среќна Нова Година!!

ТОРТЕ: Каде бе у Јули, ја уше риби немам фанато доволно, лубеници уше јадам таман за цицки да се фанам ти збориш цицки да се покријат , нова година било… алоооо…

СЕКСО: Ој Зоне, сеќаваш ли се Зоне како сме се љубили под тој дукат Месечина? Како сам ти боски милуваја и 69 пути колена целуваја. Сеќаваш ли се Зоне кт сам снага имаја кт си ти сакаја…еееј Зоне како сам само свршуваја…сеќаваш ли се Зоне…

ИГОР: Кој ве врти, ова се лекции 101, стаам ја тоа у флоучарт ….има да научам напмет има да кресам ко луд после…

ВАНЕ: Ти ибам будалиот, со флоучарт не се креса бе! Земи пиши код ебати тоа… неш јебат…

ДРН: Игорееее, шо а ти праам бе, појма немаш од поезија, дебел си, кој те врти …идам ја да шмркан 17то кафе

ИЏИ се појавуе од зад завеса: Најадете ли се чварки бе? И ја јаде едни солени…Дрн дај и от твојте бе?

ДРН: Игоре глеај и учи…ела Иџи…

БАБАТА: Што сум боцнал една сланина… па се маже, па се мази..па клиза…

МИМИ: Ух…Иџиииии бее, ух ми изеде чварките!

Се спушта завеса, сите калблк идат..летаат панталони, блузи прслуци..нишо не се глеа од завеса, кој ве ебе, лажам…маштајте!

Крај.