ΝΑΙ στους πρόσφυγες από την ΠΕΔ Κρήτης

Την Τρίτη 13/9, στο Δημαρχείου Ηρακλείου, συνεδρίασε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, με θέμα το σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για εγκατάσταση 2000 προσφύγων στο νησί.
 
 Οι τελικές αποφάσεις της συνεδρίασης είναι οι ακόλουθες:
 -Γίνεται αποδεκτός ο σχεδιασμός του Υπουργείου για εγκατάσταση 2000 προσφύγων στο νησί.
 -Προτείνεται, η κατανομή των προσφύγων να είναι αναλογική, σύμφωνα με τον πληθυσμό του κάθε νομού.
 -Αποφασίζεται η συγκρότηση επιτροπής για τον συντονισμό του σχεδίου εγκατάστασης, με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης και των Δημάρχων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Αγίου Βασιλείου και Μινώα Πεδιάδος.

Στην Συνεδρίαση δεν παρευρέθησαν οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας και Σητείας.
 Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την συγκεκριμένη απόφαση της ΠΕΔ δεν συμφώνησε ο Δήμαρχος Αποκόρωνα, Χαράλαμπος Κοκιανάκης, ενώ αρκετοί εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η συγκεκριμένη απόφαση να ανακοινωθεί στα Δημοτικά Συμβούλια και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η οργάνωση εγκατάστασης των προσφύγων. Μένει να διευκρινιστεί ο αριθμός κατανομής των προσφύγων σε κάθε δήμο, αλλά και να προσδιοριστεί ο τόπος εγκατάστασης τους. Πάντως, στην χθεσινή σύσκεψη των Δημάρχων, εκφράστηκε η άποψη να γίνουν προσπάθειες για την αποφυγή δημιουργίας καταυλισμών και ανοργάνωτων ‘’hot spot’’, όπως σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
 Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να αναζητηθούν εναλλακτικοί τόποι διαμονής. Φυσικά, το οικονομικό ζήτημα παραμένει ‘’αγκάθι’’ για τους Δήμους της Κρήτης.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ