Chak Phra Festival en bootraces in Surat Thani

Om het einde van de boeddhistische vastentijd (Ok Phansa) te vieren, organiseren de bewoners van Surat Thani het grootste jaarlijkse religieuze feest van de provincie, namelijk het Festival Chak Phra. Het feest valt samen met de beroemde en spannende bootraces en zal negen dagen en nachten duren.

Tijdens Chak Phra wordt het beeld van de Boeddha vervoert, dit symboliseert de terugkeer van de Boeddha op aarde na een verblijf van drie maanden tijdens de moesson. Om te zorgen dat het een onvergetelijk en kleurrijk feest is, beginnen lokale gemeenschappen al minstens een maand op voorhand met de voorbereidingen. Mensen komen samen om praalwagens te maken in de vormen van mythische wezens, welke de voertuigen van de Boeddha moeten voorstellen. Het hoogtepunt van het festival is de prachtige parade op boten en vrachtwagen door de stad en op de rivier, dit jaar valt de parade op 17 oktober. Op deze dag ontvangen de monniken tijdens de traditionele ceremonie van Kathin ook giften. Verder hangt men mooie verlichting en schilderijen, die taferelen uit het leven van de Boeddha voorstellen, in bomen en aan de gevels van huizen, scholen en kantoorgebouwen.

Tijdens het festival, wordt een traditionele bootrace georganiseerd, hier komen teams naartoe vanuit de verschillende provincies uit het zuiden van Thailand. Het winnende team ontvangt de koninklijke beker uit de handen van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maha Chakri Sirindhorn. Dit jaar zal het evenement plaatsvinden van 13 tot 21 oktober.