Een ontmoeting met de Tai Kheun

Er wordt vandaag veel gesproken over Thainess, de Toeristische dienst van Thailand gebruikt de term om de charmes van het koninkrijk en zijn mensen te promoten. Maar wat is Thainess precies? Het is alvast meer dan Tom Yam Kung, tempels en Songkran. Thainess betekent immers verschillende dingen voor verschillende mensen. Thailand is namelijk een heel divers land, tot 70 etnische groepen wonen er, van wie velen hun eigen taal en geschiedenis, essentiële ingrediënten zijn in de rijke culturele mix van het koninkrijk.

In het noorden van Thailand vind je vele stammen die hier door de eeuwen heen zich hebben gevestigd, vanuit China, Myanmar en Tibet, in de Thaise valleien en heuvels. De bekendste van deze bergstammen zijn de Karen, Hmong, Lahu en Akha. Maar een deel van Chiang Mai is ook de thuisbasis van een kleinere groep die bekend staat als de Tai Kheun, een kleine stam, met hun oorsprong in de Shan staat van Myanmar.

In tegenstelling tot andere stammen, zijn de Tai Kheun niet geleidelijk gemigreerd naar het gebied, maar werden ze overgebracht door Koning Kawila van Chiang Mai in 1796 om zo zijn stad en de gebieden rondom Chiang Mai, die verlaten waren na jarenlange oorlog met de Birmezen opnieuw te bevolken. De Tai Kheun hielden vast aan hun tradities als een manier om hun eigen culturele identiteit te bewaren. Zelfs vandaag nog dragen de mensen met trots hun traditionele klederdracht en spreken ze in hun eigen dialect.

De Tai Kheun van Chiang Mai stellen hun gemeenschap open, niet enkel om hun verhalen te vertellen aan bezoekers, maar ook als manier om hun tradities en gebruiken levend te houden. Dus als je een bezoek aan deze regio wilt maken en meer wilt weten over deze fascinerende mensen, dan is de beste plaats om te starten het Tai Kheun Museum, het is gehuisvest in het mooie Wat San Kangpla. Hier wordt het verhaal verteld van de Tai Kheun in Thailand.

Het museum bewaart een schat van alledaagse objecten die een beeld geven van het leven van de Tai Kheun. Zo zijn er huishoudelijke artikelen, instrumenten en voorbeelden van hun kleding te zien. Wanneer je hun geschiedenis echt goed wil kunnen begrijpen, is het de moeite waard om vooraf contact op te nemen met het museum en zo een rondleiding te regelen onder leiding van een van de Tai Kheun dorpelingen. Zij kunnen al uw vragen beantwoorden over het leven in deze gemeenschap en zullen u het verhaal van hun rijke geschiedenis vertellen.

Het museum is verder ook een onderwijscentrum voor de lokale Tai Kheun jongeren, zij komen hier om te leren over hun afkomst, te mediteren en de boeddhistische leer te bestuderen. Het museum is gratis, maar donaties zijn welkom of u kan uw bijdrage in de Coffee Boon Shop doen. Hier bereiden monniken versnaperingen voor de gasten. Je betaalt gewoon het bedrag dat je wilt voor jouw drankje en alle opbrengsten gaan terug naar de gemeenschap.

De Tai Kheun kweken ook biologisch fruit, groenten en kruiden zoals basilicum en rozemarijn. Veel van deze gewassen worden geteeld op de site en verwerkt in lekkere snacks die je kan kopen in de plaatselijke winkel. De boerenmarkt is een duurzaam project en slecht één van verschillende manieren voor de lokale gemeenschap om een nieuwe bron van inkomsten te vinden.

Er zijn plannen in de toekomst om een nieuw cultureel centrum te openen. Zo kunnen er meer mensen leren over de tradities van de Tai Kheun. Dit zal hen helpen hun eigenheid te behouden in de moderne smeltkroes die Thailand vandaag is. Dus waarom niet met hen op pad gaan en leren van hun verhalen? U kan er een cultuur ontdekken van een fascinerend volk en een heel nieuw aspect ervaren van Thainess in de noordelijke bergen.


Meer informatie

Tai Kheun Museum bij Wat San Kangpla

Mu 6, Wat San Kangpla Road, Sai Mun,

San Kamphaeng, Chiang Mai 50130 Thailand

Tel: +66 (0) 5333 2041

openingsuren: maandag tot zaterdag van 8u30 tot 17u00