Waarom is vis zo belangrijk voor de Thaise bevolking?

In wat wordt beschouwd als één van de eerste en meest belangrijke geschriften in de Thaise taal, gegraveerd op een oude gravure, staat een beschrijving van het oude koninkrijk Sukhothai, waarvan een gedeelte leest als volgt:

“In het tijdperk van Koning Ramkhamhaeng de Grote, bloeit het land Sukhothai. Er is vis in de wateren en rijst op de velden.”

Thaise historici zeggen dat deze woorden afkomstig zijn van Koning Ramkhamhaeng de Grote, heerser van het koninkrijk Sukhothai van 1279 tot 1298 en schepper van het Thaise alfabet. Hij beschrijft hierin het land tijdens zijn heerschappij. Het benoemen van de overvloed aan vis, als een manier om een natie te beschrijven die vrede en voorspoed kent, toont hoe belangrijk vis altijd al geweest is voor de Thai als bron van voedsel en als symbool voor een gevestigde maatschappij. Een volk, dat leeft in een land waar zowel vis als rijst in overvloed aanwezig is, zal nooit honger lijden.

Vis is natuurlijk al ruime tijd een bron van proteïne in Zuid-Oost Azië. Dit is namelijk een vruchtbare regio met grote rivieren, dus vis is altijd in grote getale voorradig geweest. Zoetwater vis is er gemakkelijk te vangen in de rivieren en kanalen. Tijdens het regenseizoen, wanneer de vissen hun eieren leggen en het water hoog staat, kan je ze zelf vinden in de ondergelopen velden, samen met andere lekkernijen zoals, krab en weekdieren.

Om nog meer te genieten van dit seizoen, groeven de Thai vijvers om de vissen, die met het tij meekomen, in te vangen. Dit is hoe het Thaise spreekwoord, Khut Bo Lo Pla of “graaf een vijver en lok een vis”, wat nu zoveel betekent als iemand die profiteert van een misleiding.

De broedende vissen die met deze vloed meekomen en gemakkelijk te vangen zijn, worden beschouwd als geschonken door de natuurgeesten om de mensen te voeden. Dit wil zeggen dat het doodden van deze vissen voor voedsel niet gezien wordt als het nemen van een leven, zoals bij het eten van andere dieren; een belangrijk onderscheid in een boeddhistisch land als Thailand.

Soms worden vissen, die zijn gestrand door de vloed, terug vrijgelaten in de rivieren als een manier om verdiensten te maken. Deze traditie bestaat vandaag nog steeds, hoewel veel Thai die in stedelijk gebied wonen en niet op het veld werken, de vissen in de tempel kopen om ze daarna vrij te laten, dit geeft hen een connectie met hun landelijke roots.

Tijdens de koelere maanden van december, januari en februari, die volgen op het regenseizoen, zijn de vissen op hun best doordat ze maanden lang hebben kunnen voeden in het voedingsrijke water. In deze tijd van het jaar oogsten de boeren hun rijst, dus voedsel is in overvloed aanwezig, hier komt het Thaise spreekwoord Khao Mai Pla Man of “nieuwe rijst vette vis”, wat wil zeggen dat alles perfect is. Vroeger betekende dit dat mensen gelukkiger waren wanneer er voedsel in overvloed is. Vandaag wordt het vooral gebruikt om pasgetrouwde koppel aan te duiden, tijdens hun perfecte eerste maanden van het huwelijk.

Alle overgebleven vis van het regenseizoen wordt gedroogd en gezout, zo is er voldoende voedsel voor de rest van het jaar. Deze technieken van bewaring van vis hebben bijgedragen tot de unieke smaken van verschillende Thaise gerechten en snacks, zoals garnalenpasta, gedroogde inktvis, de zongedroogde vis Pla Daet Dieo en de kleine gedroogde garnalen, die onder meer gebruikt worden in Pad Thai.

Vruchten van de zee

Thailand is natuurlijk een land met meer dan 3000 kilometer kust, honderden eilanden, mangroves, koraalriffen en vrij rustige zeeën, de visindustrie is voor het koninkrijk al sinds lange tijd belangrijk, niet enkel als voedsel, maar ook voor de economie.

Thailand is ‘s werelds derde grootste producent van zeevruchten en deze industrie heeft een omzet van meer dan 200 miljard Baht per jaar. Dus wanneer je geen fantastische zeevruchten hebt gegeten of niet één van de vele charmante vissershavens of dorpen hebt bezocht, mis je een essentieel deel van Thainess.

The Golf van Thailand en de Andaman Zee zijn gevuld met vis, inktvis, garnalen, kreeft en coquilles. Maar misschien wel de meest alomtegenwoordig vis is de kleine, maar lekkere Pla Tu, een kleine Makreel die wordt gezouten en die te koop is in bijna elk dorp of stad in Thailand, hoever deze ook gelegen is van de zee.

Sommige van Thailands meest populaire gerechten zijn met vis of zeevruchten. Wat zou Tom Yam soep zijn zonder de sappige garnalen? Hoe kan een Thais feestmaal compleet zijn zonder viskoekjes of gebakken rijst met krab? Vis is zo belangrijk in het Thaise dieet, dat vroeger, wanneer mensen te arm waren om vis te eten met hun rijst, ze een uitgesneden model van een vis in hun huis hingen terwijl zij hun kommen met rijst aten.

Natuurlijk genieten de Thai tegenwoordig ook van eten van over de hele wereld en gerechten met kip en varken staan overal op het menu. Maar toch is er een speciaal plekje in hun hart voor vis. Bij de Thaise keuken zal vis het centrale gerecht blijven bij een feestmaal.

Vissaus, een alomtegenwoordige lekkernij

Wanneer we het hebben over het belang van vis in Thailand, kunnen we natuurlijk de Nam Pla niet vergeten. Deze bijzonder riekende en zoute vissaus is zo gebruikelijk aan de Thaise tafel als zout en peper in het westen, en het dient ook hetzelfde doel, de smaak van gerechten versterken.

Er zijn veel verschillende soorten vissaus in zuidoost Azië. Ze zijn meestal gemaakt met kleine vissoorten, zoals ansjovis. Nam Pla is het meest gebruikte ingrediënt in de Thaise keuken, er zijn slechts enkele gerechten waarin het niet voorkomt. Je ziet het in de vorm van Prik Nam Pla, gemengd met chili en limoensap, terug op de tafel van het kleinste eetkraampje tot het meest chique restaurant. Voor nieuwelingen is de geur van Nam Pla aanvankelijk onaangenaam, maar meestal worden ook zij toegewijde gebruikers en zullen ze zelfs hun favoriete merk hebben.

Gaan vissen

Als je Thailand bezoekt, hoef je je niet te beperken tot het genieten van de vele visgerechten van de Thaise keuken. U kan ook de uitdaging aangaan en zelf vis vangen vanop de kust of met een boot, het kan allemaal gemakkelijk worden geregeld.

Vissen op grote vis

Door de associatie met de schrijver Ernest Hemmingway wordt vissen op grote vis eerder gezien als een macho tijdsbesteding, een soort van stierenvechten op een boot. Maar het is eigenlijk een populaire hobby bij zowel mannen als vrouwen, hoewel er natuurlijk wel kracht nodig is bij het vechten en binnen halen van een grote vis.

In Thailand worden Phuket en de wateren van Khao Lak gezien als de beste plek om de grotere vissoorten, zoals marlijn, zeilvis, barracuda, spaanse makreel en tonijn te vangen.

Maar je zal verder in zee moeten voor echt de beste ervaring van vissen op grote vis. Serieuze sportvis-trips duren vaak een paar dagen, dus dit betekent dat je aan boord woont. Zelfs indien u geen zin hebt om te vissen, kan je tijdens deze vistrips genieten van de dagen op zee en de nachten onder de sterrenhemel. Je kan verder ook de kleine lokale eilanden bezoeken en van dicht bij genieten van beelden van nestelende vogels.

Vissen op inktvis

Als vissen op grote vis toch niet je ding zou zijn, maar u nog steeds het leven als een visser wil ervaren, dan kan u proberen om ‘s avonds op inktvis te vissen proberen. Inktvis is big business in Thailand. De lichtjes van de vloot van inktvis-vissersboten zijn zelfs te zien vanuit het International Space Station.

Je hoeft geen expert te zijn, vissen op inktvis is relatief eenvoudig, de meeste mensen vangen er minstens één. Deze worden dikwijls onmiddellijk aan boord bereid, als instant sashimi. Inktvis vissen kan vanuit vrijwel elke vissershaven in Thailand worden georganiseerd, waaronder Pattaya. De beste maanden om dit te doen is tussen oktober en april.

Vissen in zoetwater

Indien u gevoelig bent voor zeeziekte, dan zal je waarschijnlijk liever vissen op het land. Gelukkig heeft Thailand veel zoetwatermeren die uiterst geschikt zijn sportvissers.

Thailand kent zelfs enkele van ‘s werelds grootste soorten zoetwatervissen, waaronder de grote meerval, de siamese karper, de barramundi en het grote roofdier, de rode slangkopvis. Records voor grote vangsten worden regelmatig gebroken in het koninkrijk.

Er zijn meren doorheen het hele land, soms gespecialiseerd in vis-arrangementen inclusief alle uitrusting zoals lokmiddelen, aas, transport. Soms kunnen vissers blijven voor meerdere dagen en een drijvende bungalow op het meer huren, zodat ze nooit ver af zijn van hun vislijn.

De groeiende populariteit van zoetwatervissen heeft geleid tot een sterke stijging van de aquacultuur en visteelt, het is te hopen dat dit er, op lange termijn, zal zorgen voor de overleving van vele bedreigde soorten.

Een bezoek aan een vissersdorp

Zelf wanneer je niet je eigen lunch wil vangen, het is altijd boeiend om een vissersdorp te bezoeken. Je kan er genieten van het komen en gaan van de mensen en kijken naar de kleurrijke boten. Er zijn talrijke charmante dorpen langs de kustlijn en op de eilanden van Thailand.

In vele van deze dorpen worden tours aangeboden, zodat je mee kan gaan op een vissersboot, je kan gaan kijken naar oester- en mosselkwekerijen en kijken hoe de plaatselijke bevolking aan het werk is. Dit is een wonderlijke manier om Thailand te ervaren en om een uniek perspectief te krijgen op het plaatselijke leven. Een bezoek aan een vissersdorp betekent ook dat je de kans zal krijgen om te proeven van de meest verse home-cooked zeevruchten die je ooit gegeten zal hebben.

Samengevat, het belang van vis voor de Thaise cultuur kan onmogelijk overschat worden. Eeuwenlang was vis niet zomaar één van de ingrediënten, maar de voornaamste bron van proteïne voor de bevolking. We kunnen zeggen dat vis in het koninkrijk even belangrijk is voor de culturele tradities als voor de culinaire tradities.

Dus wanneer u volgende keer een lekkere gebakken Pla Kapong, garnalen of gewoon je eten met wat Nam Pla op smaak brengt, denk eraan dat het deel uitmaakt van een levensbelangrijke en eeuwenoude Thaise traditie.