Oog in oog met de Oudheid

Tongeren is officieel de oudste stad in België en niet enkel om het prehistorisch museum die al sinds 2009 open staat voor eender wie geïnterresseerd is. Het Gallo-Romeins museum is alle dagen beschikbaar en weet zowel jong als oud te bekoren. De gladiatorententoonstelling valt te bezichtigen tot en met 3 april en bewijst dat dit iets is dat wel iedereen kan fascineren. Aan de ingang van het gebouw komt men de vraag tegen “Hoe was het om te leven als een gladiatoor?” en zal elke bezoeker oog in oog komen te staan met de oude helden.

De tentoonstelling ‘Gladiatoren, Helden van het Colosseum’ bevat zo’n 200 stukken uit 46 musea die elk wel de moeite waard zijn. Met een audioguide, die te bedienen is met een soort scanner-systeem, kunnen de bezoekers hun weg heenbanen doorheen de geschiedenis. Er valt te zien hoe de mensheid langzaamaan omvormde tot het oude Rome die iedereen wel graag in de films terugziet. Ondanks de drukte, die het scannen zelf vaak moeilijker maakte waardoor de audioguide een beetje nutteloos was, was het niet moeilijk om alle stukken te bezichtigen.

De Neanderthaler

Met een heuse topcollectie gaat het van start; met een wandeling doorheen de prehistorie. Wassen poppen van de holbewoners, mammoeten en paarden tekenen een sterk beeld met hoe de volledige tentoonstelling zal verlopen. Daarnaast is er ook een rijke collectie aan andere snuisterijen zoals juwelen, kookgereedschap of wapens. Alles is mooi samengesteld maar niks lijkt echt de aandacht te pakken buiten een aantal spellen of oefeningen die hier en daar verspreidt zijn, maar vooral om de kinderen te bekoren. Het ligt er netjes bij, maar het is niet meteen het middelpunt van de belangstelling. Dat houdt men voor de gladiatoren-tentoonstelling. Desondanks blijft iedereen braafjes de weg volgen.

Animatie als geen ander

Zodra de overgang naar het oude Rome wordt volbracht krijgen we de optie om onze audioguide opnieuw in te stellen. Hiermee weet het museum uit te pakken, want in plaats van nogal “droge” kost en feitjes af te ratelen is de audioguide een samenstelling van ingesproken “ervaringen” van de Romeinse bevolking. Het schept een prachtig beeld terwijl er tussendoor de speciale stukken werd gewandeld. Met muurschilderingen die ondersteunt worden door het geluid van een gevecht uit je audioguide lijkt het museum werkelijk tot leven te komen. Wanneer men beloofde te laten zien hoe het leven als een gladiator eruit zag had men waarschijnlijk een concreter antwoord verwacht. Maar dankzij de geanimeerde voorstelling krijgen de bezoekers toch nog een ander beeld.

We blijven bij ons verhaal

Het museum blijft bij het opbouwen van zijn verhaal en de tentoonstelling begint dus vooral met hoe gladiatorengevechten tot stand zijn gekomen, in het oude Griekenland. De Romeinen pikte deze gewoonte al snel op en daarna verdiept de tentoonstelling zich kort in het leven van de Romeinse keizers. Al snel wordt de focus weer terug gericht op de gladiatoren, natuurlijk. Uiteindelijk zijn zij de sterren van de show. Een toevloed aan informatie over de kampen van de helden, het dagelijks leven van de gladiatoren, de verschillende types, enzovoorts. Zelfs het binnenwandelen in een Colosseum voelt net echt, met het gejuich van een tribune uit de audioguide.

Het volk van de Tungri

Lichtgevende tekeningen die sterk afsteken van de zwarte muren kunnen de bezoekers in een bepaalde sfeer brengen en weten de aandacht vast te houden tot aan het bittere einde van de Romeinse tijd. En deze tijd wordt beïndigt met een kamer vol grafmonumenten van befaamde helden, soms zonder naam, die in hun tijd als helden ten onder zijn gegaan. De gladiator die de Belg het meeste kan boeien zal ontgetwijfeld Marcus Ulpius Felix zijn. De eigen gladiator van Tongeren.

Interesse? Bezoek het museum en proef van de tentoonstelling nu het nog kan: http://www.galloromeinsmuseum.be/tijdelijke-tentoonstellingen/gladiatoren---helden-van-het-colosseum

Talia Fernandez