Miningul de Bitcoin: de la calculatorul de acasa la mega firme specializate

The Crypto Sage
3 min readFeb 23, 2023

--

In acest articol o sa vorbim despre faimosul mining de bitcoin, despre care se vorbeste peste tot, fiind considerat daunator pentru planeta noastra. Oare este asa?

Fiind o moneda digitala, Bitcoin(precum si altre criptovalute) are nevoie de o metoda de a inregistra si verifica tranzactiile. Acest proces este realizat prin intermediul unui registru public si descentralizat, numit blockchain(aici pentru mai multe informatii). Acesta contine toate tranzactiile bitcoin ce au avut loc in intraga existenta a blockchainu-ului si este impartit in blocuri ce sunt validate de minerii de Bitcoin.

Minerii de Bitcoin, numiti in mod gresit si validators (termin folosit doar pentru modalitatea de validare a blocurilor Proof Of Stake(PoS) si alte variante), sunt persoane sau companii de persoane care furnizeaza putere ne calcul (hashrate) pentru a verifica tranzactiile si a le introduce in blockchain. Acestia primesc o recompensa in Bitcoin, derivante atat din creerea(mineritul) de blocuri noi de Bitcoin cat si din taxele de tranzactie (transaction fees), pentru serviciile lor. Procesul de furnizare de putere de calcul (hashrate) necesara pentru validarea tranzactiilor se numeste mining de Bitcoin.

Probleme matematice pe care le rezolva minerii sunt proiectate a pentru a fi din ce in ce mai dificile cu cat puterea de calcul devine din ce in ce mai mare. Fiind un proces in care zilnic puterea de calcul (hashrate) creste sau scade in functie de numarul de calculatoare in functiune, Satoshi Nakamoto a creat un proces de mediere al dificultatii de mining de Bitcoin, numit ajustarea dificultatii (difficulty adjustment, aici pentru mai multe detalii). Aceste probleme matematice sunt create astfel incat sa protejeze blockchain-ul bitcoin de atacuri si sa asigure ca tranzactiile sunt inregistrate corect folosind un proces de validare numit Proof Of Work(dovada a muncii prin implicarea puterii computationale furnizata de calculoar in rezolvarea problemelor matematice).

Considerand ca numarul de Bitcoin este limitat la 21.000.000, recompensa pentru fiecare bloc nou adaugat la blockchain scande in timp. In prezent, recompensa este de 6,25 Bitcoin pentru fiecare bloc nou minat. In 2009 recompensa era de 50 Bitcoin, in 2013 erau25 Bitcoin/bloc, in 2017 erau 12,5 Bitcoin/bloc, iar in 2024 vor fi 3,125 Bitcoin/bloc. Acest proces se numeste Halving(aici pentru mai multe detalii) si consista in injumatatirea recompensei la fiecare aproximativ 4 ani (sau mai precis 210.000 de blocuri create cu o viteza medie de 10 minute pentru fiecare bloc nou minat).

In ceea ce priveste ecosustenibilitatea miningului de bitcoin, subiectul este putin mai delicat si depinde de unde vin informatiile. Comunitatea europeana exprima neincrede in miningul de bitcoin considerandul foarte daunator ambientului, motivul fiind acela legat de consumul de energie neagra provenita din arderea de combustibil care, luand ca exemplu datele lor, este in jur de 60/65% energie neagra si 35/40% energie verde(renovabila). Dar daca luam in considerare informatiile ce provin din interiorul industriei de mining de Bitcoin, acestia afirma ca miningul de bitcoin foloseste peste 65% energie green(renovabila) fiind si mult mai economic din punct de vedere financiar. Putem vedea acest trend in a folosi energii renovabile in miningul de bitcoin green prin acordurile dintre companiile de mining si regiunile sau tarile unde se deschid noi ferme de mining(mining farm) in Texas(SUA), California(SUA), El Salvador, Laos, Norvegia, Suedia etc., unde energia in exces vine folosita pentru a mina bitcoin si a nu irosi energia suplementara produsa in anumite stabilimente hidroelectice, balneare etc.

Sper ca v-a placut acest articol si te invit sa dai un CLAP sau FOLLOW pentru a fi informat cu noutatile si notiunile din lumea cripto.

--

--

The Crypto Sage

Simplific subiectele legate de crypto și explic fiecare proiect în detaliu. Sunt dedicat să construiesc o comunitate puternică