Disneyland voor Techies

Een van de voor- of nadelen — het is maar hoe je ‘t bekijkt — die je hebt als werknemer in een San Franciscaans reclamebureau is dat je op regelmatige basis wel eens bij een tech gigant over de vloer komt. Soms hele dagen voor brainstorm sessies met in-house creative teams, soms voor een korte presentatie of een rundown van de nieuwste features van hun platform. De campussen — of pretparken zoals wij ze noemen — zijn op z’n minst mindblowing te noemen. Zeker voor een stel petits Belges.

Over the top

Wie wil kan ‘s ochtends recht van de company shuttle naar het glorieuze ontbijtbuffet, de crispy bacon en blueberry pancakes er daarna afzweten in de gym, een tussenstop maken bij de barber, voor een kleine check-up bij de dokter en tandarts langslopen, gaan kijken of de fietsenmaker al klaar is met je herstelling, Stairway To Heaven repeteren in de jamroom, een massage meepikken en dan stilletjes aan beslissen in welke van de 20 toprestaurants je wil gaan lunchen. Allemaal op kosten van het bedrijf en à volonté natuurlijk. Hoewel dit een gratuit vertoon van rijkdom lijkt is dat verre van de beweegreden achter al deze luxe. Techbedrijven zijn in een constante strijd verwikkeld om the best and brightest in de wereld aan zich te binden. En aangezien ze allemaal met fabelachtige lonen kunnen goochelen zijn het net de perks die het verschil maken.

Money Money Money

Maar er zit meer achter. Nerds blijven nerd, zelfs als ze Zuckerberg, Spiegel of Kalanick heten, en nerds denken in algoritmes. Een van die algoritmes toont onweerlegbaar aan dat een bedrijf vol gelukkige werknemers 5% efficienter presteert. En 5% op de jaarlijkse omzet van een Google of Facebook kan een astronomisch verschil maken. Daarom is er naast de wedloop voor grootste, rijkste of bekendste nu ook de wedloop voor leukste. Het leukste kantoor met de leukste perks worden betekent immers dat je kans om de grootste, rijkste en bekendste te worden aanzienlijk stijgt.

Hieronder dus een overzicht van de grootste tech pretparken die we al met eigen ogen hebben mogen aanschouwen. Enkel Google, die zelfs de verjaardagsfeestjes van je kinderen organiseert als je er werkt, staat nog op onze to do list. Maar daar wurmen we ons nog nog wel een keer binnen.

Twitter

‘s Werelds favoriete microblogging tool bewoont in downtown San Francisco een prachtig gebouw ter grote van een volledige block, met als ultieme kers op de taart een gigantisch dakterras met heerlijke cityviews. Naast ongelimiteerde vakantie en een eindeloze supply aan organic food beschikken ook zij over het klassieke gamma perks zoals een gym en gameroom. Maar het leukste van al: er is wekelijks celebrity entertainment. Snoop, Kanye en Hillary zijn er al over de vloer geweest, en toen wij er waren was kersverse NBA-kampioen Draymond Green een lezing aan het geven.

Het restaurant is een open en multifunctionele ruimte waarvan grote stalen poorten openschuiven naar het terras.

Fitter Twitter, voor crossfit en yoga met de CEO.

Obligate gameroom.

Wekelijks top-celebrity entertainment op de werkvloer.

En dan nog een geheel overbodig maar man-vriendelijke videotour van Twitter HQ. You can thank us later Jens.

Twitch

Een website waar mensen louter naartoe kunnen om anderen kunnen zien gamen lijkt een nicheproduct maar niets is minder waar. Qua peak traffic is Twitch de vierde grootste website in de VS en om die reden legde Amazon er niet zo lang geleden een klein miljard dollar voor op tafel. Dat YouTube binnenkort ook een eigen gamesplatform lanceert bewijst dat gaming big business is is in Silicon Valley.

Twitch HQ ligt in het Financial District van San Francisco, op wandelafstand van de oceaan en is vanzelfsprekend een gamers paradise: gamerooms, een old school arcade en console’s as far as the eye can see. Daarnaast heeft het bedrijf ook enkele masseuses permanent in dienst zodat geen Nintendo-duim onbehandeld hoeft te blijven, en is er een company bar om U tegen te zeggen. Als kers op de taart krijgt elke werknemer een gepersonaliseerde, paarse Twitch hoodie. Hebbedingen die op Ebay vlot verkopen voor bedragen rond de $500. Moest u zich nog afvragen hoe hot gaming eigenlijk is.

Deze hoodies leveren je bergen gamer cred op.

Fans van ‘The Shining’ herkennen hetzelfde behang als uit de film.

Fans van The Shining herkennen ongetwijfeld het behang in een van de vele bars.

En fans van MTV Cribs begrijpen waar TechCrunch Cribs de mosterd is gaan halen. Nvdr: de kantoren hebben in de tussentijd een update gekregen en zijn exponentieel chiquer geworden.

Facebook

Zoals het een echte gigant betaamt heeft Facebook een campus de grootte van een gemiddeld Vlaams dorp. Dokters, tandartsen, kappers, fietsenmakers, bars, koffieshops, ice cream stands, restaurants: you name it, it’s there. Allemaal gratis bovendien. Het is de perfecte microcosmos met het perfecte pretpark gehalte. Als iemand bij Studio 100 de film The Truman Show had geproduceerd had het er zo uitgezien. Maar omdat Facebook teveel features heeft om op te sommen, hier de 7 populairste op een rijtje:

Wij kunnen ondertussen bevestigen dat de smoked brisket inderdaad overheerlijk is.

Met de hulp van ene Frank Gehry heeft Facebook intussen nog een tweede campus neergepoot. Bereikbaar via een ondergrondse shuttle die je in 40sec van A naar B brengt.

Uber

Ook de laatste in het rijtje van grote tech spelers heeft grootse plannen. Binnenkort beginnen zij aan de bouw van een gloednieuw hoofdkantoor in Mission Bay, middenin SF, dat een 3.000 mensen zal kunnen herbergen. Like it or not, het zal de wijk ongetwijfeld weer een heel nieuw karakter geven.

Tech Shuttles

Last but not least zijn er de befaamde tech shuttles. Palo Alto, Mountain View en Menlo Park zijn niet bepaald de hipste plekken van de Bay Area, dus heeft elk tech bedrijf wel gratis shuttlediensten die z’n werknemers van en naar hun overpriced appartementen in Mission, Castro of Noe Valley brengt. Daarnaast serveren ze hun reizigers nog een keer koffie en snacks en is er uiteraard free high speed wifi aan boord.

De shuttles zijn zelfs zo belangrijk voor de stad dat woningprijzen bepaald worden door de nabijheid van een halte. 2 blocks verder weg van een shuttle gaan wonen kan je hier makkelijk $500 aan maandelijkse huur besparen. Maar voor techies is time op dat vlak belangrijker dan money. Want money is er immers genoeg.

Brom & Sten

Show your support

Clapping shows how much you appreciated The Mortierbrigayde’s story.