Meerkat

Er is een nieuwe talk of the town in Silicon Valley: Meerkat. Een smartphone applicatie waarmee je ten allen tijde livestreams kan opzetten en delen met je Twitter followers, die vervolgens met z’n allen afstemmen op jouw life, live. Ondanks die schijnbare banaliteit is Meerkat de voorbije weken tot ongeziene hoogtes gehyped in de tech-wereld and beyond. Zo werd het op afgelopen SXSW bijvoorbeeld algemeen beschouwd als the hottest property van het event en gaat de geschatte waarde zowat dagelijks met een miljoen naar omhoog. Niet slecht voor een app die op 8 weken tijd werd ontwikkeld door één 27 jarige San Franciscaan.

Van waar die populariteit?

De lancering van de app is nog geen maand geleden en toch zit Meerkat sinds dit weekend al aan een solide basis van 100.000 gebruikers. Livestreamen via je smartphone is echter niets nieuws. Apps zoals Ustream en Livestream bieden het bijvoorbeeld al jaren aan. Dus wat maakt Meerkat zoveel specialer dan de rest? Gebruiksgemak. Livestreamen is vaak heel erg omslachtig. Je downloadt een app met een lelijke en cluttered interface, je zet een stream op, geeft het ding een naam en kopieert dan een link naar een sociaal netwerk of emailadres naar keuze. Meerkat heeft 1 knop: streamen. Eens je die indrukt tweet de app automatisch een link naar je volgers en kan iedereen in je netwerk erop inhaken. Of: hoe een Meerkat erin geslaagd is de drempel naar spontaan streamen te verlagen. Voor het eerst kan je als gebruiker ‘spontaan streamen’ en dus helemaal in the moment blijven. En dat is exact waar het volk op zat te wachten.

Wat is het potentieel van Meerkat?

Zoals zo vaak met nieuwe vormen van netwerken bestaat het gros van de gebruikers voorlopig nog uit hipsters en techneuten die in de app een vehikel zien om de grootste onzin te delen, maar net zoals Twitter ooit zelf plots sociaal relevante tractie is beginnen ontwikkelen, kan ook Meerkat een krachtige tool worden om nieuwsfeiten, betogingen, natuurrampen of interviews snel en realtime te delen op Twitter — en in de toekomst waarschijnlijk ook andere sociale media. Niet dat we natuurlijk ooit de huis-, tuin en keukenkatterij - of is het meering — zullen moeten missen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden op festivals: in plaats van een vriend te bellen om een leuk nummer live te delen, of een loodzware video te proberen doorsturen, kan je nu gewoon even een Meerkat stream opzetten. Actieve twitteraars mogen zich deze festivalzomer ongetwijfeld opmaken voor een aantal Meerspammers. In elk geval; alles wat we kunnen catalogeren onder ‘social togetherness’ heeft er met Meerkat een nieuwe bondgenoot bijgekregen.

That is if Twitter doesn’t kill it.

Dat de grote drie, Facebook, Twitter en Instagram, de nieuwe speler serieus nemen bleek toen Twitter op SXSW eerst enkele van de privileges van Meerkat blokkeerde om vervolgens Periscope op te kopen. Periscope: een nog ongereleaste kloon van Meerkat. De toekomst zal uitwijzen of Meerkat sterk genoeg is om te overleven in een sector waarin de lijnen grotendeels worden uitgezet door die grote drie, of het er uiteindelijk de duimen voor zal moeten leggen. De slag om SXSW heeft Meerkat alvast gewonnen.De powerplay toont alleen maar aan dat livestreaming mogelijk wel eens the next big thing in social media kan worden. En dat het misschien niet zo lang zal duren voor de eerste reclameconcepten met Meerkat of andere streamingdiensten het licht zien. Wie weet deze zomer op de festivals… met een idee van Humo en mortierbrigade.