The Internet is Easy

De digitale wereld wordt voortdurend overspoeld met nieuwe technologische doorbraken, complexe nieuwe hardware en big budget next big things. Maar desondanks zijn het nog steeds vaak kleine en schijnbaar onnozele dingen die het online heel erg goed doen. Daarom brengen we in deze post uit SF een ode aan de simpelste hits van het internet. Want zoals men hier in Silicon Valley wel eens pleegt te zeggen: wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Of zoiets.

Party

Een van de ongekroonde koningen van het easy internet is Party, een Japans digitaal bureau met vestigingen in Tokyo en NY. En waar de afdeling in Japan zich vol overgave stort op big budget projecten voor klanten zoals Google, Toyota en Universal, speelt die in NY bijna uitsluitend met easy internet. De drijvende kracht daarachter? Ex-Happiness creatief Tom Galle.

In zowel concepten als estethiek zweert hij bij eenvoud en schijnbaar amateurisme, en desalnietemin scoort hij de ene viral hit na de andere. Voor we ingaan op het waarom, eerst enkele voorbeelden van wat we precies bedoelen met easy internet:

Drake Weather

Drake Weather is een website die de albumcover van Drake’s laatste album ‘Nothing Was The Same’ transformeert in een eenvoudige weerapp. Op basis van je locatie trekt de site een aantal parameters binnen van weerwebsites, distilleert daar een kleine beschrijving, enkele gegevens en een achtergrond uit, en geeft die visueel weer op de pagina. Geen introteksten, logo’s, aboutpagina’s of overdreven grote call to actions. Zelfs amper aandacht voor typografie. En toch stond het binnen de dag op de homepagina’s van Gizmodo, The Verge, Huffington Post, Time, People en ga zo nog maar even door.

Super Important Tweet

Dit miniproject doet 1 ding: je tweets zo schreeuwerig mogelijk maken door het als een afbeelding op je twitterpagina te posten. De afbeelding zelf is wederom zeer ruw gedesigned — niets meer dan een random kleur met wat bold Helvetica copy erover — en ook in de website is niet meer dan de essentiele tijd gestoken om het te laten werken. Desalnietemin was ook dit een stevige virale hit.

Andere projecten zijn Sad Tweets: een website die je een tweet toont die door niemand is gefavorite of geretweet. Punch A Monet: een website waar je in 90’s 3D een schilderij van Monet kan punchen. Of Ello Ads: een plugin die reclameboodschappen terugbrengt op een nieuw sociaal netwerk dat speciaal ontwikkeld werd om je net nooit meer reclame te feeden.

Reddit Button

Ook op andere plekken op het internet worden er crazy simple dingen gemaakt. Een prachtig voorbeeld daarvan is The Button op Reddit. The Button is niet meer dan, jawel, een knop met een timer eraan gekoppeld. De timer telt af en de community kan hem resetten door erop te klikken. Niemand weet wat er gebeurt moest hij ooit aflopen, of waarom de knop er uberhaupt staat. Maar toch klikten al een klein miljoen mensen erop en is hij nog geen enkele keer afgelopen. Ook in dit voorbeeld is het design minimaal en is er geen sprake van inleiding of context.

What does this mean?

Grote budgetten en grote projecten zullen, gelukkig, altijd blijven bestaan maar er zijn enkele belangrijke take-aways van deze kleine stukjes internetgoud. De eerste is dat een goed idee geen uitleg nodig heeft. De natuurlijke reflex van de adverteerder is om alles tot in de treure te willen uitleggen. We zijn zo bang dat een bezoeker het idee niet zal begrijpen dat we nog liever alle andere bezoekers die dat wel doen verdrinken in subpagina’s en lappen tekst. Een internetgebruiker weet onderhand wel wat hij moet doen met een share knop van Facebook zonder dat wij er een call to action van een paragraaf moeten bijzetten.

De tweede les is to be bold. Het internet praat in memes, niets meer dan grote duidelijke zinnen op een eenvoudige afbeelding. Met andere woorden, het internet wil in de eerste plaats loud and clear zijn. Als het er daarna nog eens goed kan uitzien is dat mooi meegenomen. Maar de regel is: bold before beauty.

Wees tot slot niet bang voor randomness. Doe iets absurds en grappig met een trending topic, en de kans is groter dat je er online vrienden mee maakt dan wanneer je het begint te overanalyseren. Overthinking kills great work. So let’s keep the internet easy.

Like what you read? Give The Mortierbrigayde a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.